ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βροχερή εβδομάδα με μπόρες και καταιγίδες

Mια άκρως φθινοπωρινή εβδομάδα ξεκίνησε σε όλη την χώρα με βροχές και καταιγίδες να πλήττουν κατά περιόδους όλες τις περιοχές της επικράτειας, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα αναμένονται ιδιαίτερα ποσοτικά και ποιοτικά αξιόλογα φαινόμενα.
Για την Μεσσηνία τις επόμενες ώρες και μέσα στη Δευτέρα από το ξημέρωμα θα βρει την κεντρική και νότια Πελοπόννησο, τις νότιες Κυκλάδες και την Κρήτη σε κλοιό τοπικά έντονων φαινομένων.

Μέσα στο πρωί η ζώνη των φαινομένων θα επεκταθεί επηρεάζοντας την ανατολική Στερεά (κυρίως Αττική και νότια Εύβοια), τις Κυκλάδες και το μεσημέρι και τα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα αυτά θα εξακολουθούν να έχουν τοπικά έντονο χαρακτήρα αλλά μέχρι το απόγευμα θα έχουν εξασθενήσει και περιοριστεί σημαντικά. Στα υπόλοιπα δυτικά ηπειρωτικά (πλην της Πελοποννήσου δηλαδή) ο καιρός από το πρωί θα είναι άστατος με τοπικές μπόρες, ενώ από το απόγευμα και μετά αναμένεται γενίκευση των φαινομένων λόγω της προσέγγισης του χαμηλού βαρομετρικού στην Ιταλία.
Στα υπόλοιπα τμήματα αναμένονται τοπικές νεφώσεις και λίγα ασθενή φαινόμενα, τα οποία στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία ίσως έχουν για λίγο αυξημένη ένταση.

Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας προβλέπεται άστατος.
Από τις πρώτες μεταμεσονύχτιες έως και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και κάποια διαστήματα με ανοίγματα του καιρού. Τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες υπάρχει πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Από τις πρώτες πρωινές έως και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή, ενώ υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν κάποιες μπόρες κυρίως σύντομης διάρκειας (όμβροι) ή καταιγίδες.

Μεγαλύτερη πιθανότητα για εκδήλωση καταιγίδας εντοπίζεται τις πρωινές ώρες. Τις μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και υπάρχει πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής.
Από τις πρώτες απογευματινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στη μέγιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 60-90%

Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μέτριοι, από Ν-ΝΑ διευθύνσεις, με ένταση 3-4 μποφόρ, το πρωί θα ενισχυθούν, στα 4-5 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 6 μποφόρ, τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα εξασθενίσουν, στα 3-4 μποφόρ και από τις πρώτες απογευματινές ώρες και μετά θα εξασθενίσουν, στα 2-3 μποφόρ.

Τις πρωινές ώρες στο Μεσσηνιακό Κόλπο θα πνέουν Ν-ΝΑ άνεμοι με ριπές που ενδέχεται να ξεπερνούν τα 6 μποφόρ, με αποτέλεσμα την πρόκληση ισχυρού κυματισμού στα ανοιχτά του Κόλπου και στα παράλια που θα δέχονται το Ν-ΝΑ άνεμο.

Θα συνεχιστεί η συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης, σε μέτριες ποσότητες, με αποτέλεσμα να πέσει αρχικά και λασπόβροχο.

Πρόγνωση Καλαμάτας Κώστας Μενούνος
http://www.meteoclub.gr/prognosi/peloponnisos/8651-kalamata-13-11-2017

Βροχερή εβδομάδα με μπόρες και καταιγίδες
To Top