Το δικό μου Σχολείο

Εγκαινιάστηκαν οι αίθουσες του Ειδικού Γυμνασίου-Λυκείου Καλαμάτας

Eγκαινιάστηκαν την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017 οι αίθουσες του Ειδικού Γυμνασίου και Λυκείου Καλαμάτας στο κτήριο του πρώην Πολυκλαδικού Λυκείου. Στο Σχολείο φοιτούν ήδη 11 μαθητές.
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας παρέστη στον Αγιασμό, ο οποίος πραγματοποιήθηκε παρουσία του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, Πάνου Πετρόπουλου, της Διευθύντριας του Ειδικού Σχολείου, Μαρίας Πανοπούλου, στελεχών της Εκπαίδευσης, εκπαιδευτικών και εκπροσώπων του Συλλόγου Γονέων.

Σε σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε, ευχήθηκε καλή πορεία και επιτυχή λειτουργία του Σχολείου, τονίζοντας ότι για τη διαμόρφωση των χώρων του δαπανήθηκε ποσόν 30.000 ευρώ από το Δημοτικό Προϋπολογισμό. Επεσήμανε δε ότι ο Δήμος Καλαμάτας έχει περιλάβει την κατασκευή νέου διδακτηρίου στην πρότασή του για εκτέλεση έργων με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ, για την οποία σήμερα πραγματοποιήθηκε η δεύτερη σύσκεψη. Τόνισε, επίσης, ότι οι υποδομές – που πρέπει να είναι αξιοπρεπείς, οπωσδήποτε – έχουν ήσσονα ρόλο, καθώς το μείζον είναι ο Δάσκαλος.

Ο Παναγιώτης Νίκας υπογράμμισε, τέλος, το γεγονός ότι τα δύο τρίτα των δαπανών για τα σχολεία καλύπτονται με πιστώσεις από το Δημοτικό Προϋπολογισμό και επεσήμανε την καλή συνεργασία του Δήμου Καλαμάτας με τους Φορείς της Εκπαίδευσης.

Να σημειωθεί ότι δόθηκε μεγάλος αγώνας για να έχουν τα παιδιά αυτά από τη φετινή σχολική χρονιά το Σχολείο τους και τις αίθουσές τους, όπως όλοι οι υπόλοιποι μαθητές.
Ήδη από το καλοκαίρι είχαμε γίνει θεατές του “σίριαλ” με το που θα στεγαστεί το Σχολείο, με τον Δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα να προτείνει το κτήριο της πρώην Σχολής Παπαφλέσσα που ήταν και προσβάσιμο. Ωστόσο στην πρόταση αυτή το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, που το διαχειρίζεται, άσκησε βέτο, με τον πρόεδρο Δημήτρη Μανιάτη να επισημαίνει ότι το κτήριο θα αξιοποιηθεί στο πρόγραμμα της Μεσογειακής Πόλης που προέβλεπε τη χρήση του ως πολυχώρο πολιτισμού και γαστρονομίας. Μάλιστα αντιπρότεινε το τριώροφο κτήριο του Επιμελητηρίου στην Χρήστου Κουμάντου, το οποίο μόνο κατάλληλο δεν ήταν. Στο θέμα επανήλθε η δημοτική επιτροπή τον Σεπτέμβρη που έλεγξε το κτήριο του πρώην πολυκλαδικού και το έκρινε ως κατάλληλο για τη στέγαση του Ειδικού Γυμνασίου και Λυκείου.
Μετά τις απαραίτητες επισκευές και διαμορφώσεις του χώρου οι αίθουσες είναι ήδη έτοιμες για τους 11 μαθητές του που θα απολαμβάνουν όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας τους την εκπαίδευση και θα γίνουν κοινωνοί της γνώσης μέσα σε συνθήκες αξιοπρεπείς.
Είναι μια προσωρινή βέβαια λύση, καθώς ήδη έχει ενταχθεί στην πρόταση του Δήμου Καλαμάτας για έργα με ΣΔΙΤ η κατασκευή Ειδικού Γυμνασίου και Λυκείου με προϋπολογισμό 2.000.0000 ευρώ σε δημοτικό οικόπεδο ανατολικά της Τέντας, αλλά και προσθήκη κτηρίου στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο δίπλα από το υπάρχον κτήριο προϋπολογισμού 800.000 ευρώ.
Τα έργα αυτά εκτιμάται ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων θα υλοποιηθούν μέσα σε μια 5ετία.
Μόνο με την υλοποίηση αυτών των κτηρίων θα μπορούμε να μιλάμε για ισότιμη παροχή εκπαίδευσης στα παιδιά αυτά, που τους αξίζει ένα σύγχρονο σχολείο με όλες τις προδιαγραφές, στις δικές τους ανάγκες και δεξιότητες, και μακριά από λύσεις ανάγκης και άγονες αντιπαραθέσεις χωρίς ουσία.

To Top