Υγεία

Το μυστικό της νεότητας κρύβεται στη σοκολάτα και το κόκκινο κρασί, λένε επιστήμονες

Και ποιος δεν θα ήθελε να υπήρχε κάτι μαγικό που να επιμηκύνει την νεότητα. Πέρα από τις πλαστικές, τις κρέμες και τα συναφή οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως δύο πιο απλά πράγματα μπορούν να μας κρατήσουν νέους.

Το μυστικό βρίσκεται στην σοκολάτα και το κόκκινο κρασί.

Η επιστημονική ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Exeter, ανακάλυψε ότι και τα δύο αυτά προϊόντα βοήθησαν στο να αναζωογονηθούν τα παλιά κύτταρα, κάνοντάς τα να φαίνονται νεότερα και να αρχίσουν να συμπεριφέρονται περισσότερο σαν νεαρά κύτταρα.

Όταν γερνάμε, οι κλώνοι του DNA στα κύτταρα μας χάνουν σταδιακά τα προστατευτικά τελομερή, τα οποία ενεργούν σαν τις πλαστικές άκρες στο τέλος των κορδονιών.

Η ομάδα χρησιμοποίησε στο εργαστήριο ενώσεις βασισμένες σε χημικές ουσίες που βρίσκονται στο κόκκινο κρασί, τη μαύρη σοκολάτα, τα κόκκινα σταφύλια και τα βακκίνια, σε κύτταρα.

Αυτά τα τρόφιμα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, τα οποία είναι γνωστά για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις τους. Οι επιστήμονες βρήκαν τα συστατικά στην σοκολάτα και το κόκκινο κρασί.

Μέσα σε λίγες ώρες θεραπείας, τα παλαιότερα κύτταρα άρχισαν να διαιρούνται και άρχισαν να έχουν μεγαλύτερα τελομερή.

Τώρα οι επιστήμονες ελπίζουν η ανακάλυψη αυτή να οδηγήσει σε αντιγηραντικές θεραπείες.

Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Harries δήλωσε: «Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα στην προσπάθεια να κάνουμε τους ανθρώπους να ζήσουν μια κανονική ζωή, αλλά έχοντας υγεία σε όλη τους τη ζωή».

Η Δρ Eva Latorre, ερευνητική συνεργάτιδα στο Πανεπιστήμιο του Exeter, που πραγματοποίησε τα πειράματα, εκπλήσσεται από την έκταση και την ταχύτητα των αλλαγών στα κύτταρα.

«Όταν είδα κάποια από τα κύτταρα να αναζωογονούνται, δεν μπορούσα να το πιστέψω. Αυτά τα παλιά κελιά έμοιαζαν με νεαρά κύτταρα. Ήταν σαν μαγεία. Επανέλαβαν το πείραμα αρκετές φορές και κάθε φορά τα κύτταρα αναζωογονούνταν. Είμαι πολύ ενθουσιασμένη από τις συνέπειες και τις δυνατότητες αυτής της έρευνας».

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ Cell Biology.

Το μυστικό της νεότητας κρύβεται στη σοκολάτα και το κόκκινο κρασί, λένε επιστήμονες
To Top