ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eνθουσιασμένος ο Πρόεδρος από την έκθεση του Π.Σοφικίτη και της Δημόσιας Βιβλιοθήκης

Με μεγάλο ενδιαφέρον και σε εξαιρετική διάθεση, ξεναγήθηκε στην έκθεση ομοιωμάτων πλοίων ελληνικής παραδοσιακής ναυπηγικής, από τον ίδιο τον δημιουργό τον Παναγιώτη Σοφικίτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Η έκθεση με τίτλο «σαν καλοτάξιδο σκαρί…», εγκαινιάστηκε από τον Μεσσήνιο Πρόεδρο στο φουαγιέ του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, και περιλαμβάνει 26 πιστά αντίγραφα των αντίστοιχων πρωτότυπων πλοίων. Δέκα Δέκα από τα εκθέματα είναι ομοιώματα πλοίων της προεπαναστατικής, της επαναστατικής και μετεπαναστατικής περιόδου του 1821!

Φεύγοντας ο Προκόπης Παυλόπουλος υπέγραψε στο βιβλίο εντυπώσεων και το MessiniaLive.gr σας παρουσιάζει τι έγραψε ακριβώς:

Η έκθεση θα λειτουργεί κάθε εβδομάδα από τη Δευτέρα μέχρι το Σάββατο, από τις δέκα το πρωί μέχρι τη μία μετά το μεσημέρι και από τις έξι το απόγευμα μέχρι τις εννέα το βράδυ.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε την έκθεση που διοργάνωσε η δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη Καλαμάτας, στο πνευματικό κέντρο με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας Γαλλοφωνίας.
Στη σημασία της Ελληνογαλλικής φιλίας αναφέρθηκε ο Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού που απηύθυνε μετά την ξενάγησή του στην αναδρομική έκθεση με θέμα τη σχέση της Γαλλίας με την Καλαμάτα και την παρουσίαση των σημαντικότερων σταθμών αυτής της σχέσης από τον Γουλιέλμο Β΄Βιλλεαρδουίνο έως σήμερα.
Ειδικότερα, τόνισε ότι «η σημασία της Ελληνογαλλικής φιλίας αφορά από τη μια πλευρά τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας και της αντίστοιχης συμπόρευσης στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο και, από την άλλη πλευρά, τον κοινό αγώνα Ελλάδας και Γαλλίας για την ευρωπαϊκή ενοποίηση και, συνακόλουθα, την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «οι δεσμοί της Καλαμάτας με τη Γαλλία και, έστω και εμμέσως, με τη Γαλλοφωνία ξεκινάνε από πολύ μακριά στον χρόνο και συγκεκριμένα από τον 13ο αιώνα, μεσ' από την παράδοση των Βιλλεαρδουίνων και του Πριγκιπάτου της Αχαΐας».

«Αψευδής μάρτυρας», συνέχισε, «είναι το Κάστρο της Καλαμάτας και ο ίσκιος της πριγκίπισσας Ιζαμπώ».

Στο ό,τι αφορά τη Γαλλοφωνία στην Καλαμάτα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ιστορικό απομεινάρι είναι το Μέγαρο Εφεσίου, αυτό το εμβληματικό νεοκλασικό του τέλους του 19ου αιώνα, το οποίο περιήλθε το 1955 στο Γαλλικό δημόσιο και στέγασε το Γαλλικό Ινστιτούτο από το 1958, ως τον βαρύτατο "τραυματισμό" του, το 1986, από τον καταστροφικό εκείνο σεισμό».

«Μέσα σ' αυτό το Μέγαρο» πρόσθεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «πολλοί Καλαματιανοί, ιδίως κατά τη νεαρή τους ηλικία, όπως κι εγώ, ήλθαν σ' επαφή με την γαλλική γλώσσα και την γαλλική παιδεία».

Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε αυτό το σημείο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «αναλογιζόμενος σήμερα την πορεία μου, τόσο στον ακαδημαϊκό όσο και στον πολιτικό στίβο, οφείλω να καταθέσω, δημοσίως, ότι η γαλλική μου παιδεία, που ξεκίνησε από εδώ, την γενέτειρά μου, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στις απόψεις μου για την σημασία της Ελληνογαλλικής φιλίας».

Δημοφιλέστερα

To Top