Μεσσηνία off road

Η εμπειρία από την εξόρμηση των πεζοπόρων του “Ευκλή” στα Σωτηριάνικα

Την εμπειρία της από την εξόρμηση των πεζοπόρων του “Ευκλή” στα Σωτηριάνικα, στο καλντερίμι από Σωτηριάνικα έως Κάμπο, στο περίφημο Μπίλιοβο, στη Δροσοπηγή, και το πέτρινο γεφύρι της πάνω Κοσκάρακας, στην υπέροχη ανοιξιάτικη φύση της Μάνης, μας μεταφέρει η Τίνα Κουτσουμπού, νέο Μέλος του Συλλόγου Πεζοπόρων – Ορειβατών Καλαμάτας «Ο ΕΥΚΛΗΣ», όπως την έζησε την προηγούμενη Κυριακή 4 Μαρτίου.

“Ήταν την Κυριακή, 4η του Μάρτη, συμφωνημένο να βρισκόμαστε νωρίς το πρωί, όλοι, φίλοι και μέλη, έξω από τα γραφεία του Συλλόγου Πεζοπόρων – Ορειβατών Καλαμάτας «Ο ΕΥΚΛΗΣ» απ’ όπου θα ξεκινούσε η ημερήσια προγραμματισμένη εκδρομή στην περιοχή Σωτηριάνικα, που απέχουν λίγα μόλις χιλιόμετρα από την Καλαμάτα.

Σαράντα πέντε και πλέον συμμετέχοντες , λάτρεις της πεζοπορίας και της φύσης, μια από αυτούς κι εγώ, ζαλωμένοι τα εκδρομικά μας σακίδια και με την αθλητική μας περιβολή, επιβιβασθήκαμε στο λεωφορείο με τους καλύτερους οιωνούς και σύμμαχό μας τον καιρό με την λιακάδα και την υψηλή θερμοκρασία, για την πλατεία του χωριού.
Είμαστε προσκαλεσμένοι της κας Βάσως Μητσέα Προέδρου του Συλλόγου Σωτηριάνικων η οποία μαζί και με άλλα μέλη του Συλλόγου της περιοχής, ανέλαβε και την ξενάγησή μας.

Η πεζοπορία μας ξεκίνησε από τον δρόμο του χωριού με προορισμό την περιοχή Μαυρίνιτσα και πρώτο σταθμό μας το εκκλησάκι του Αγίου Βασιλείου 12ου-13ου αιώνα, με μόνο μια μικρή σωζόμενη τοιχογραφία στο εσωτερικό του.
Η περιοχή, όπως μας εξήγησε η κυρία Μητσέα, ονομάστηκε Μαυρίνιτσα από την πριγκίπισσα Άννα την αδελφή του Παλαιολόγου, που έφτασε εδώ μετά τον θάνατό του ντυμένη στα μαύρα. Όλη αυτή η περιοχή αποτελούσε ένα μεγάλο οικισμό μέχρι τον 18ο αιώνα οπότε δέχτηκε μεγάλες καταστροφές από επιδρομές των πειρατών.

Η διαδρομή μας, μέσα από τα καταπράσινα και ολάνθιστα λιβάδια, μας οδήγησε στον επόμενο σταθμό μας, το Nαό της Αγίας Κυριακής με το αλωνάκι μπροστά του. Πρόκειται για έναν μονόχωρο καμαροσκέπαστο ναό με ίχνη από τοιχογραφίες που χρονολογούνται τον 13ο με αρχές του 14ου αι. Εκεί ο καθαρός αέρας, η ηλιοφάνεια του Μάρτη και η ομορφιά του τοπίου μάς επιβεβαίωσαν τελεσίδικα τον ερχομό της Άνοιξης.


Ο Ναός του Αγίου Νικολάου (Βυζαντινής εποχής του 17ου) με την Δροσοπηγή εμπρός του, ήταν η επόμενη στάση μας για μια ακόμη αναμνηστική φωτογραφία.

Το ραντεβού μας με την Βυζαντινή ιστορία της περιοχής συνεχίστηκε με την πεζοπορία μας στο λιθόστρωτο καλντερίμι που μας οδήγησε στο τοξωτό γεφύρι της Πάνω Κοσκάρακας (συνέδεε τα Σωτηριάνικα με το χωριό Κάμπος) και αποτελεί μέρος από το ξακουστό και πολύ καλά διατηρημένο μονοπάτι των αγωγιατών του 17ου και 18ου αι., το Μπίλιοβο που ξεκινά από το χωριό Αλτομιρά.

Στην επιστροφή μας στα Σωτηριάνικα, φιλοξενηθήκαμε στο κυλικείο του χωριού και απολαύσαμε τα σπιτικά μας εδέσματα. Στην παρέα μας έδωσε ζωντάνια και κέφι το γλυκολάλητο μπουζούκι του Λεωνίδα Χαντζέα κα οι χοροί και το κέφι μας, κράτησαν ώρα πολλή.

Γεμάτοι όμορφες εικόνες που αιχμαλωτίσαμε στο νου και κρατήσαμε καλά στην καρδιά μας, από την φύση που μας προσφέρθηκε απλόχερα, νωρίς το απόγευμα έτσι χορτασμένοι από τα αρώματα και τις μυρωδιές των αγριολούλουδων, της μέντας και του δενδρολίβανου, πήραμε τον δρόμο της επιστροφής μας στην Καλαμάτα. Χαιρετίσαμε τους φίλους που μας φιλοξένησαν και μας ξενάγησαν στην εκδρομή μας, υποσχόμενοι να συναντηθούμε σύντομα στην προσεχή μας εξόρμηση με τον «Ευκλή».


Ένα ταξιδιάρικο σύννεφο, που ξεμύτισε πίσω από τον Ταΰγετο, μας έκρυψε στην στροφή του δρόμου οριστικά πια, τον γαλανό ουρανό που χρωμάτιζε με ανοιξιάτικο φως το χωριό.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου «Ο Ευκλής», ευχαριστεί θερμά όλους τους συμμετέχοντες και ιδιαίτερα την κυρία Βασιλική Μητσέα για την λεπτομερή ξενάγηση και την άριστη φιλοξενία της.
Ευχαριστεί επίσης όλες τις κυρίες μέλη του Συλλόγου, που προσέφεραν με ευχαρίστηση τα εδέσματα και τα γλυκά, τον κ. Γεώργιο Ζέρβα, που μας προσέφερε το κρασί (καταναλώθηκε και με το παραπάνω) καθώς και τον φίλο του Συλλόγου, ερασιτέχνη μουσικό Λεωνίδα Χαντζέα, που αφιλοκερδώς και ακούραστα μας διασκέδασε με το μπουζούκι του.
Ανανεωμένη και ευχαριστημένη από τις ομορφιές της άγνωστης αυτής γωνιάς της Μεσσηνιακής γης που μόλις είχα γνωρίσει χάρις στον «ΕΥΚΛΗ» την περασμένη Κυριακή, πρόσθεσα με σιγουριά το όνομά μου στο βιβλίο των μελών αλλά και των φανατικών πεζοπόρων.

Ως νέο μέλος, ευχαριστώ θερμά, την Α΄ Αντιπρόεδρο και Έφορο Δημοσίων Σχέσεων, κα Ελένη Οικονομοπούλου τόσο για την όμορφη Κυριακάτικη εκδρομή όσο και για την άμεση πρωτοβουλία της να διοργανώσει την 31η Μαρτίου στις 6,30 μ.μ. στο καφε-ουζερί «Στο Κύμα» στην οδό Ναυαρίνου, εκδήλωση παρουσίασης του συγγραφικού μου έργου στα μέλη του «Ευκλή».

Η εμπειρία από την εξόρμηση των πεζοπόρων του “Ευκλή” στα Σωτηριάνικα
To Top