fbpx
“Δανάη” του Γρ.Χαλιακόπουλου: Σάββατο 16 Μαρτίου στην Καλαμάτα
Επί Σκηνής

“Δανάη” του Γρ.Χαλιακόπουλου: Σάββατο 16 Μαρτίου στην Καλαμάτα

Με την υποστήριξη της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας
και υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας της Χιλής στην Ελλάδα
θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «ΔΑΝΑΗ»
του φιλιατρινού θεατρικού συγγραφέα Γρηγόρη Χαλιακόπουλου, το Σάββατο 16 Μαρτίου 2019, στις 8.00 μ.μ., στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας.

“Δανάη” του Γρ.Χαλιακόπουλου: Σάββατο 16 Μαρτίου στην Καλαμάτα

“Δανάη” του Γρ.Χαλιακόπουλου: Σάββατο 16 Μαρτίου στην Καλαμάτα

Τη σπουδαία προσωπικότητα της Δανάης Στρατηγοπούλου, της δυναμικής γυναίκας που χάραξε την εποχή της, ως τραγουδίστρια, μουσικός, συγγραφέας, ποιήτρια, μεταφράστρια, δημοσιογράφος και αγωνίστρια για την ελευθερία του λαού μας, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι φίλοι του θεάτρου, σε μια μοναδική παράσταση στην Καλαμάτα.

“Δανάη” του Γρ.Χαλιακόπουλου: Σάββατο 16 Μαρτίου στην Καλαμάτα

Το έργο δεν αποτελεί βιογραφία αλλά προβάλει ξεχωριστές πτυχές από την πολυκύμαντη ζωή της μοναδικής και ανεπανάληπτης Δανάης.
Μια παράσταση γεμάτη μουσική και αγαπημένα τραγούδια.

Οι συντελεστές της παράστασης:

“Δανάη” του Γρ.Χαλιακόπουλου: Σάββατο 16 Μαρτίου στην Καλαμάτα

Συγγραφέας: Γρηγόρης Χαλιακόπουλος
Σκηνοθεσία – εικαστική επιμέλεια: Κατερίνα Βαρδακαστάνη
Στο πιάνο: Νίκος Φυλακτός
Φωτισμοί: Παναγιώτης Μαζαράκης
Επιμέλεια Κίνησης: Κάλλια Θεοδοσιάδη
Ήχος: Παναγιώτης Μαζαράκης
Φωτογραφία: Αιμίλιος Πέτρου
Styling: Αλέξανδρος Κουμιώτης
Αφίσα: Δήμητρα Μπουλούζου
Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων: Γιάννα Ακριβού
Παραγωγή: ΕΚΣΤΑΝ
Ερμηνεία: Κατερίνα Βαρδακαστάνη

Η παράσταση πραγματοποιείται με αφορμή τα 20 χρόνια από την απονομή του παρασήμου “Orden – Libertador O΄ Higgins” της Δημοκρατίας της Χιλής στις 7 Μαΐου 1998 στην Πρεσβεία της Χιλής, για την μεγάλη προσφορά της στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, της Ελλάδας και της Χιλής . Το παράσημο αυτό απονέμεται σε διεθνείς προσωπικότητες που έχουν διακριθεί στον πολιτικό, καλλιτεχνικό και ακαδημαϊκό χώρο
Γενική είσοδος 10 ευρώ, φοιτητές-άνεργοι 8 ευρώ

Δανάη Στρατηγοπούλου
Ιούνιος 1995 “Εφημερίδα Αίσθηση Λόγου και Τέχνης”

«Αυτές οι τρεις λέξεις έπαιξαν ένα παιχνίδι κάποτε σε μένα. Όταν ο εκδότης μου, όρισε το μονοτονικό στις μεταφράσεις μου, για μένα αυτό ήταν χτύπημα. Κάνοντας την επανάστασή μου έβαλα περισπωμένη στις τρεις λέξεις: Φῶς, Νοῦς, Γῆ. Δεν άντεχα τις λέξεις αυτές απροστάτευτες».

«Οι γυναίκες φέρνουν τη ζωή, οι άντρες τη σκοτώνουν. Αν κυβερνούσαν οι γυναίκες δε θα ΄χαμε πόλεμο. Γιατί οι γυναίκες γεννάνε τα παιδιά. Είναι δυνατόν οι γυναίκες να σκοτώνουν τα παιδιά που γεννήσανε; Είναι η φύση του πράγματος τέτοια».

«Οι δυο λαοί μοιάζουνε πολύ. Ο Νερούντα είχε πει. Δεν χρειάζεται να πω για την Ελλάδα. Αν πω για τη Χιλή το ίδιο είναι».

“Δανάη” του Γρ.Χαλιακόπουλου: Σάββατο 16 Μαρτίου στην Καλαμάτα

Λίγα λόγια για τη Δανάη

Η Δανάη Στρατηγοπούλου γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1913 και έφυγε στις 18 Ιανουαρίου του 2009. Πέρασε τα παιδικά της χρόνια στη Γαλλία. Γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο για να σπουδάσει οικονομικά και πολιτικές επιστήμες, τελικά όμως την κέρδισε η μουσική. Από νωρίς ασχολήθηκε με το ελαφρό τραγούδι ενώ σπούδασε ορθοφωνία και φωνητική μουσική. Το 1935 ο Αττίκ την επέλεξε για τραγουδίστρια σε μια περιοδεία του στην Αίγυπτο και από τότε η συνεργασία της αυτή με τον ξακουστό καλλιτέχνη, της άνοιξε τα φτερά για να φτάσει ψηλά και να γράψει ιστορία στο ποιοτικό ελληνικό τραγούδι.

“Δανάη” του Γρ.Χαλιακόπουλου: Σάββατο 16 Μαρτίου στην Καλαμάτα
Την αποκάλεσαν το αηδόνι του Αττίκ και δεν είναι τυχαία τα λόγια που είπε ο διάσημος συνθέτης της «Μάντρας» γι αυτήν: ««Με κιθάρα να τα λέει η Δανάη και κάθε πέτρα να πονάει».
Είχε την τύχη να τραγουδήσει τους σπουδαιότερους σύνθετες της εποχής της εκτός του Αττίκ όπως οι: ο Χρήστος Χαιρόπουλος, Μιχάλης Σουγιούλ, Κώστας Γιαννίδης, Τάκης Μωράκης, Γιώργος Μουζάκης, Μίμης Πλέσσας, Πάνος Βισβάρδης και πλήθος άλλων εξαίσιων μουσικών και στιχουργών.

Την περίοδο της Κατοχής, εντάχθηκε στο ΕΑΜ και ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση, που την οδήγησε στις φυλακές Αβέρωφ. Έκρυβε αγωνιστές, βοηθούσε διωκόμενους συναγωνιστές της, οργάνωνε συσσίτια στα πλαίσια της αλληλεγγύης και τραγουδούσε στα νοσοκομεία.
Έγραψε περισσότερα από 300 τραγούδια, εκ των οποίων ένας σημαντικός αριθμός φέρει την υπογραφή της στο στίχο, ενώ παράλληλα συνέγραψε και πολλά βιβλία. Σημαντικό είναι το μεταφραστικό της έργο, όπου μεταξύ άλλων μετέφρασε ελληνικά δημοτικά τραγούδια στα ισπανικά και ποιήματα στα ελληνικά του Πάμπλο Νερούδα.
Κατά την περίοδο της δικτατορίας, έζησε στη Χιλή, όπου δίδαξε ως καθηγήτρια φωνητικής στο Ωδείο και καθηγήτρια της ελληνικής λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο. Σημαντικό σταθμό στη ζωή της, αποτέλεσε ή γνωριμία της με τον σπουδαίο Χιλιανό ποιητή Πάμπλο Νερούδα του οποίου μετέφρασε στα ελληνικά το κορυφαίο έργο του «Κάντο Χενεράλ». Από τον γάμο της με τον Γιώργο Χαλκιαδάκη γεννήθηκε μία κόρη, η γνωστή τραγουδίστρια Λήδα Χαλκιαδάκη.

**************
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΧΑΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: “ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΜΟΝΟ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΗ ΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ”

“Δανάη” του Γρ.Χαλιακόπουλου: Σάββατο 16 Μαρτίου στην Καλαμάτα

«Τη Δανάη την γνώρισα αρχές του 1990. Τα συναισθήματά μου όταν την αντίκρισα για πρώτη φορά, ήταν, θαυμασμός, εκτίμηση και μια κεραυνοβόλα αγάπη γι αυτήν, εξαιτίας της ανθρώπινης πλευράς της και κυρίως της σεμνότητάς της. Η Δανάη Στρατηγοπούλου δεν υπήρξε μόνο η σπουδαία τραγουδίστρια που άφησε εποχή, αλλά και η δυνατή αγωνίστρια που κινδύνεψε πολλές φορές για την ελευθερία του λαού μας. Θυμάμαι να μου λέει, όταν συζητούσαμε με φίλους στη Ραφήνα, ότι δεν επιθυμούσε να την αναφέρουν άλλο ως «τραγουδίστρια» αλλά ως «συγγραφέα» γιατί έτσι πλέον ένιωθε. Ως επί το πλείστον την ενδιέφεραν τα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα η δε κρίση της ήταν πάντοτε σαφής, τεκμηριωμένη και αψεγάδιαστη. Αισθάνομαι ευλογημένος που είχα την τιμή να την γνωρίσω και κυρίως γιατί διδάχτηκα πολλά απ’ την ελεύθερη και γενναία στάση της καθ’ όλη την διάρκεια της ενδιαφέρουσας ζωής της. Σήμερα λοιπόν νιώθω ξεχωριστή συγκίνηση που το θεατρικό εγχείρημα «Δανάη» πραγματώνεται, ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη της».

Διαβάστε και αυτό:

Καταχειροκροτήθηκε η “Δανάη” του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου

“Δανάη” του Γρ.Χαλιακόπουλου: Σάββατο 16 Μαρτίου στην Καλαμάτα
To Top