ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αρχιμανδρίτης Φίλιππος: “Ή θα φορέσετε μάσκα ή θα βγείτε έξω”

ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΣΤΙΚΟ ΕΓΙΝΕ ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

“Για την Εκκλησία προέχει η Δημόσια Υγεία. Τηρούμε πιστά τη νομοθεσία, δεν θα γίνουμε επαναστάτες” είχε δηλώσει τον Μάρτιο σε σύσκεψη φορέων

Μια μικρή λεκτική αντιπαράθεση είχε κατά τη διάρκεια της Χριστουγεννιάτικης Θείας Λειτουργίας ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, με ένα ζευγάρι που βρέθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Φλαρίου χωρίς όμως να φοράει μάσκα.
Είχε ήδη ξεκινήσει η Θεία Λειτουργία και ο π.Φίλιππος ήταν μέσα στο ιερό, όμως στην άδεια εκκλησία ακούστηκε έντονα η συζήτηση που είχε ο Επίτροπος του Ναού με το ζευγάρι, που τους πλησίασε και τους είπε πως είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, αφού υπάρχει αυστηρή τήρηση του κανονισμού σε όλες τις εκκλησίες της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας. Μάλιστα η σκηνή έχει καταγραφεί κι από την κάμερα που μεταδίδει την Λειτουργία.

Όμως το ζευγάρι δεν υπάκουσε στην αρχική υπόδειξη και παρενέβη διακόπτoντας την Λειτουργία ο π.Φίλιππος ο οποίος κάλεσε δημόσια και σε ευγενικό ύφος να φορέσουν την μάσκα τους αλλιώς να αποχωρήσουν.

Ο άντρας όχι μόνο δεν συμμορφώθηκε αλλά απάντησε κιόλας στον Αρχιμανδρίτη πως “Εδώ μας προστατεύει ο λόγος του Θεού” και τότε ο διάλογος έγινε πιο έντονος: “Δεν θα ανοίξουμε διάλογο, όσοι δεν φοράτε μάσκα θα βγείτε έξω. Όσοι δεν φοράτε μάσκα θα βγείτε έξω σεβόμενοι και τους συνανθρώπους σας και τη νομοθεσία. Οι ιερείς και οι ψάλτες με βάση το νόμο εξαιρούνται”, απαντώντας στην προκλητική ερώτησή του “εσείς γιατί δεν φοράτε μάσκα”!

Ο Αρχιμανδρίτης συνέχισε: “Διαβάστε το Νόμο. Περάστε έξω χωρίς μάσκα, αυτό που σας λέω, το λόγο του Θεού τον ξέρω καλύτερα από εσάς. Ή θα φορέσετε μάσκα ή θα βγείτε έξω , σας παρακαλώ πολύ, με ωραίο τρόπο, περάστε έξω. Σας προσβάλλουμε ενώπιον όλων λοιπόν αφού δεν καταλαβαίνετε με ωραίο τρόπο, ή φορέστε μάσκα ή περάστε έξω.
Αντιρρησίες θα είστε στο σπίτι σας όχι εδώ. Εδώ θα είστε υπάκουοι και σεβαστικοί, αυτό που σας λέω. Κουμάντο και αντιρρησίες στο σπίτι σας, εδώ εγώ είμαι υπεύθυνος και είμαι Πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου. Δεν θα κάνουμε διάλογο, ή βάλτε μάσκα ή περάστε έξω. Αλλιώς καλέστε την Αστυνομία να αναλάβει”, ολοκλήρωσε τον διάλογο και συνέχισε την Θεία Λειτουργία, ενώ το ζευγάρι αποχώρησε.

“Δεν θέλω συνέχεια στο θέμα”

Το Messinialive βρέθηκε σήμερα στα γραφεία της ΙΜ Μεσσηνίας και συνομίλησε με τον π.Φίλιππο ο οποίος δεν θέλει να δώσει συνέχεια στο περιστατικό αφού καλύπτεται από την ομιλία του στο τέλος της Λειτουργίας και πως απλά τήρησε τον Νόμο.  Δεν επιδιώκω την δημοσιότητα απλά θέλω όλοι μας να τηρούμε πιστά τα υγειονομικά μέτρα και δεν με έψεξε κανένας για να δικαιολογηθώ.

Σεβόμενος εσάς και τους Νόμους είπα όσα είπα

“Τελειώνοντας θέλω να ζητήσω συγγνώμη διότι αναγκάστηκα να βγάλω έξω δυο ανθρώπους που δεν φορούσαν μάσκα και το έκανα γιατί σέβομαι τον Θεό, τον Νόμο κι εσάς”.

Όσοι από εμάς γνωρίζουμε τον πατέρα Φίλιππο δεν εκπλαγήκαμε από την τοποθέτησή του αυτή, αφού ακριβώς τα ίδια δηλώνει συνεχώς κι από την αρχή της πανδημίας ήταν υπέρμαχος των μέτρων υγιεινής και επιπλέον το ίδιο είχε πει στην σύσκεψη φορέων στην Περιφέρεια τον περασμένο Μάρτιο στο Διοικητήριο.

π.Φίλιππος: “Η Εκκλησία θα τηρήσει το Νόμο, δεν θα γίνουμε επαναστάτες”

To Top