ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκαλυπτήρια του Μνημείου για τους μαχητές του ΔΣΕ στον Ταΰγετο

«Αστραψαν και βρόντηξαν» οι βουνοκορφές του Ταϋγέτου, το μεσημέρι της Κυριακής, την ώρα που άρχισε το προσκλητήριο νεκρών της 3ης Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, ψηλά απ' τον Αϊ-Λια, απέναντι στην Αγιά Μαρίνα κι ως κάτω στις ρεματιές της Αρτεμισίας.
Ηταν η ώρα που γίνονταν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που έστησε η Οργάνωση Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ για την 3η Μεραρχία του ΔΣΕ.
Ψηλά στη ράχη, στην καρδιά σχεδόν του Ταϋγέτου, το μνημείο για τους μαχητές της 3ης Μεραρχίας είναι τοποθετημένο έτσι (πάνω στη δημοσιά Καλαμάτας - Σπάρτης, στο 33ο χιλιόμετρο) που οι μορφές των μαχητών να 'χουν αγνάντι τα λημέρια τους. Σ' έναν μεγάλο καινουριοχτισμένο μαντρότοιχο είναι γραμμένα τα ονόματα της Διοίκησης της 3ης Μεραρχίας, της Διοίκησης της 22ης Ταξιαρχίας, των Διοικήσεων των Περιφερειακών Αρχηγείων και των πολιτικών και στρατιωτικών στελεχών. Δίπλα σε τέσσερις στήλες οι μορφές του Στέφανου Γκιουζέλη, αντιστράτηγου, μέλους του Πολεμικού Συμβουλίου του ΔΣΕ, Διοικητή της 3ης Μεραρχίας, του Βαγγέλη Ρογκάκου, αντισυνταγματάρχη, πολιτικού επίτροπου, του Κώστα Κανελλόπουλου, αντισυνταγματάρχη και του Κώστα Μπασακίδη, συνταγματάρχη, που ήταν η ηγεσία της 3ης Μεραρχίας.
Στα πρόσωπα όλων αυτών τιμώνται οι περισσότεροι από 5.000 νεκροί του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο.


Από νωρίς το πρωί της Κυριακής, στο χώρο του Μνημείου άρχισαν να καταφτάνουν εκατοντάδες μέλη, φίλοι και οπαδοί του ΚΚΕ απ' όλη την Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα, ακόμα κι απ' την Αθήνα ήρθε μια μεγάλη ομάδα. Παρούσα πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ Κώστα Παρασκευά, Λουίζα Ράζου και Τηλέμαχο Δημουλά.


ο εγγονός του Αλέκου Τσουκόπουλου (ταγματάρχη του ΔΣΕ, παραδίδει στην ΚΕ του ΚΚΕ το όπλο του τιμημένου νεκρού του ΔΣΕ, του ταγματάρχη Δημήτρη Γιαννακούρα (Πέρδικα).


ΠΗΓΗ:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δημοφιλέστερα

To Top