ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τις θέσεις του για τα οικονομικά του Δήμου Καλαμάτας και τα σκουπίδια παρουσίασε ο Οικονομάκος

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν σήμερα στελέχη, δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Καλαμάτας με επικεφαλής τον υποψήφιο Δήμαρχο Καλαμάτας, Δημήτρη Οικονομάκο, που ανέλυσε τις θέσεις του συνδυασμού του για τη διαχείριση των σκουπιδιών στον Δήμο Καλαμάτας αλλά και για τα οικονομικά. Αναλυτικά:

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ: "Από ενιαίο δημόσιο φορέα χωρίς ανάμειξη ιδιωτών"

Σήμερα ο Δήμος της Καλαμάτας κάνει:
Οικιακή κομποστοποίηση (υπηρεσία του Δήμου),για την οποία η πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης και των χωριών του Δήμου της Καλαμάτας δεν γνωρίζουν τίποτα. Δεν έχει επεκταθεί γιατί δεν αποτελούσε και δεν αποτελεί προτεραιότητα για την απερχόμενη Δημοτική Αρχή και γιατί δεν υπάρχει επαρκής αριθμός εργαζομένων στη υπηρεσία καθαριότητας. Παράλληλα υπάρχει πρόγραμμα συνοικιακής κομποστοποίησης σε συνεργασία με ΚΟΙΝ.ΣΕΠ.
Ανακύκλωση από ιδιωτική εταιρία ανακύκλωσης Α.Ε, με την οποία έχει υπογραφεί μια λεόντειος σύμβαση, με ευθύνη των προηγούμενων αλλά και της σημερινής κυβέρνησης. Τα ανακυκλώσιμα υλικά μεταφέρονται- από τα απορριμματοφόρα του Δήμου από εργαζόμενους του Δήμου, στο χώρο ανακύκλωσης επιλέγεται ο αφρός, ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη
κερδοφορία και ένα ποσοστό μεγαλύτερο από 30% απορρίπτεται και πάλι ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να τα μεταφέρει με δικά του μέσα στη Μαραθόλακκα. Ο Δήμος όχι μόνο δεν κερδίζει κάτι από την διαδικασία της
ανακύκλωσης αλλά πληρώνει και από πάνω. Πρόκειται για μια σκανδαλώδη σύμβαση που εξασφαλίζει τα κέρδη της εταιρίας ανακύκλωσης.
 Η διαχείριση σύμμεικτων απορριμμάτων στη Μαραθόλακκα γίνεται με κόστος 59 ευρώ τον τόνο συν 24% Φ.Π.Α .
Έχουμε πολλές φορές πει ότι στη Μαραθόλακκα έχει συντελεσθεί και συνεχίζεται να συντελείται ένα περιβαλλοντικό έγκλημα. Η αποκατάσταση είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική. Αποκατάσταση πραγματική, με επιστημονικά κριτήρια και όχι σαν αυτή που στοίχισε 600.000 ευρώ της Περιφέρειας που με τη πρώτη βροχή έφτασε στο κεντρικό δρόμο. Οι ευθύνες των κυβερνήσεων, της Περιφέρειας και των Δημοτικών Αρχών είναι μεγάλες, για τις πληγές που έχουν ανοίξει στο Ταΰγετο.
Ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς είναι οι πάνω από 10.000 χιλιάδες μπάλες με απορρίματα που υπάρχουν στη Μαραθόλακκα εδώ και χρόνια. Το δήθεν έγγραφο της ΤΕΡΝΑ πως θα τις αναλάβει μόλις αρχίσει η διαχείριση το αμφισβητούμε έντονα
για η «αξιοποίηση» τους πλέον είναι εξαιρετικά δύσκολή και φοβόμαστε πως θα μας φορτωθούν αιώνια.
Κάναμε αρκετές παρεμβάσεις για τις άθλιες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στη Μαραθόλακκα, καθώς και για την πληρωμή τους όταν για αρκετούς μήνες παρέμεναν απλήρωτοι. Σήμερα έχουν βελτιωθεί κάπως οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων αλλά είναι πολύ μακριά από το να χαρακτηριστούν ανθρώπινές.
Η ποιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων παραμένει η ίδια, γιατί η νέα εταιρία που ανέλαβε, αν και πληρώνεται 10 ευρώ τον τόνο περισσότερο από την προηγούμενη, δεν έφερε ουσιαστικά κανένα νέο μηχάνημα, αλλά χρησιμοποιεί τα μηχανήματα του προηγούμενου εργολάβου, καθώς και μηχανήματα του Δήμου.
Σήμερα ο εργολάβος δεν απομακρύνει το υπόλειμμα όπως προβλέπει η σύμβαση, με αποτέλεσμα η κατάσταση στη Μαραθόλακκα συνεχώς να χειροτερεύει.
Στο Δήμο μας παράγονται περίπου 30.000 τόνοι σύμμεικτων απορριμμάτων το χρόνο.
Για ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού πληρώνουμε 8.500.000 ευρώ τον χρόνο.

Το πρόβλημα με τα απορρίμματα στην Καλαμάτα όπως και στη Πελοπόννησο, είναι ένα προμελετημένο έγκλημα που βρίσκεται στην ολοκλήρωσή του. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες της Ε.Ε, των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και συνένοχες οι Δημοτικές και η Περιφερειακή αρχή, γιατί οδήγησαν τα πράγματα σε ακραίο
αδιέξοδο, για να έρθει ο «σωτήρας» ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ να αναλάβει την διαχείριση των απορριμμάτων, με εγγυημένη κερδοφορία δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο, σε βάρος της υγείας, της τσέπης των λαϊκών στρωμάτων και του
περιβάλλοντος.
Το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου είναι η μεγαλύτερη του είδους της σε ολόκληρη τη χώρα και υπογράφηκε τον περασμένο Ιούνιο, με την κυβέρνηση να κάνει στροφή 180 μοιρών υιοθετώντας στην ουσία το σχεδιασμό του ομίλου που ανάλαβε το έργο, ο ίδιος που πήρε και τη ΣΔΙΤ Ηπείρου. Περιλαμβάνει συνολικά ετήσια
δυναμικότητα 200.000 τόνων σύμμεικτων σκουπιδιών, κόστους 168 εκατ. ευρώ.
Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, η ανακύκλωση με διαλογή στην
πηγή υποβαθμίζεται δραματικά, παρ’ όλες τις κυβερνητικές φανφάρες και είναι φυσικό, αφού το 50% των σκουπιδιών προβλέπεται να παραμένει σύμμεικτο, ώστε
να τροφοδοτεί τις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων των ομίλων.
Ένα παράδειγμα για το πώς βλέπει η κυβέρνηση την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή είναι:

Από τα 885 εκατ. ευρώ  (μαζί με την εθνική συμμετοχή) του βασικού κονδυλίου του ΕΣΠΑ  που διατίθεται για τα σκουπίδια πανελλαδικά, μόλις τα 102 εκατ. διατίθενται για την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή και όλες τι συναφείς δράσεις, ενώ η μερίδα του λέοντος πηγαίνει στις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων.
Στην πορεία παράδοσης της διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου στο μεγάλο κεφάλαιο, τουλάχιστον την περίοδο του Καλλικράτη από το 2011 τα είδαμε
όλα. Με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ διαφωνούσαν τα περιφερειακά στελέχη της Ν.Δ. Το 2013 με κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είδαμε το ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει το «φαραωνικό» έργο ως οικονομικά ασύμφορο περιβαλλοντικά επικίνδυνο και μεγάλο σκάνδαλο.
Είδαμε δημάρχους δήθεν διαφωνούντες και πολέμιους του ΣΔΙΤ όπως ο δήμαρχος Καλαμάτας και εκλεκτός της Νέας Δημοκρατίας για περιφερειάρχης, χθες να είναι πολέμιος και σήμερα υπέρμαχος του ΣΔΙΤ.
Σήμερα ο Δήμος της Καλαμάτας για την διαχείριση σύμμεικτων απορριμμάτων πληρώνει 59 ευρώ τον τόνο χωρίς Φ.Π.Α.
Όταν αναλάβει την διαχείριση των απορριμμάτων η ΤΕΡΝΑ θα πληρώνεται 62 ευρώ τον τόνο χωρίς Φ.Π.Α στην είσοδο του εργοστασίου ή των δύο σταθμών μεταφόρτωσης στην Κίο ή στο Σπαθοβούνι.
Τα μεταφορικά θα τα πληρώνει ο Δήμος δηλαδή οι κάτοικοι.
Ο Δήμος δηλαδή οι κάτοικοι θα πληρώνουν και τις ρήτρες ποσότητας και ποιότητας.
Δηλαδή θα πληρώνουν την ποσότητα που τους αναλογεί από τους 200.000 τόνους, που έτσι και αλλιώς θα πληρώνεται η ΤΕΡΝΑ.
Να γιατί μιλάμε, για εγγυημένη κερδοφορία του επιχειρηματικού ομίλου. Να γιατί μιλάμε για ξεζούμισμα των εργαζομένων.
Στον αντίποδα αυτού του δρόμου ανάπτυξης είναι η δικιά μας πρόταση αγώνα, για διαχείριση των απορριμμάτων από ενιαίο δημόσιο κρατικό φορέα, χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών.

Η πρόταση μας
Καθορισμός και ιεράρχηση προτεραιοτήτων.
Πολιτικές μείωσης της παραγωγής απορριμμάτων.
Διαλογή στην πηγή. Κομποστοποίηση.
Η προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή σε χωριστά ρεύματα των συσκευασιών. Δράσεις για την ξεχωριστή διαλογή των οργανικών. Καφέ κάδους που θα συλλέγονται τα βιοαπόβλητα.
Το μέρος των αποβλήτων που δεν υπόκειται σε επεξεργασία καθώς και τα υπολείμματα των μονάδων επεξεργασίας οδηγούνται σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (ΧΥΤΑ).
Με υποδομές και εγκαταστάσεις που θα γίνουν από τον ενιαίο δημόσιο φορέα. Με εργαζόμενους με σταθερή εργασία, πλήρη μισθολογικά εργασιακά και ασφαλιστικά
δικαιώματα.
Κανένας δημοτικός συνδυασμός από την στιγμή που συμφωνεί με την ανταποδοτικότητα και την ιδιωτικοποίηση δεν μπορεί να διεκδικήσει λύση προς όφελος της υγείας του λαού και του περιβάλλοντος.

Τα κροκοδείλια δάκρυα για τον Ταυγετο, οι μεγάλες ιδέες για ανακύκλωση και διαλογή στη πηγή, οι ψευτοοικολογικές νέες ιδέες πάνε περίπατο αν συμφωνείς με το έκτρωμα της ΤΕΡΝΑ

Εμείς λέμε πως ο Δήμος μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του για την αποκομιδή και την διαχείριση των απορριμμάτων, αξιοποιώντας το προσωπικό που διαθέτει και φυσικά με πρόσθετες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και γενναία
χρηματοδότηση από κεντρικούς δημόσιους πόρους".

Από την διοικητική μεταρρύθμιση «Καποδίστριας» έως τον «Καλλικράτη» και τώρα με τον «Κλεισθένη», η κρατική χρηματοδότηση των δήμων, αν και συνταγματικά κατοχυρωμένη, άρχισε να μειώνεται σταδιακά - πριν ακόμη από την κρίση - με αποτέλεσμα σήμερα να είναι μειωμένη κατά 60%.
Με την διοικητική μεταρρύθμιση «Καλλικράτης» ορίστηκε θεσμικό πλαίσιο, όπου μια σειρά αρμοδιότητες του Κράτους ( Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια κ.λπ. ), περάσανε στην ευθύνη του δήμου χωρίς την απαιτούμενη χρηματοδότηση. Στο κρατικό
προϋπολογισμό του 2019 προβλέπεται μείωση των δαπανών προς την τοπική διοίκηση κατά 862 εκατ. ευρώ. Αποδείχτηκε στην πράξη ότι οι διοικητικές μεταρρυθμίσεις δημιούργησαν τον δρόμο για τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης, άνοιξαν το δρόμο για την φοροληστεία των εργατικών λαϊκών νοικοκυριών.
Φούντωσε και ανθίζει η λεγόμενη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, μειώθηκε κατακόρυφα το μόνιμο προσωπικό. Συνεχίζεται αμείωτα ο περιορισμός κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων.
Αυτή την πολιτική ακολούθησε πιστά η Δημοτική Αρχή του κ. Νίκα.
Δέχτηκε την πολιτική μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης κατά 60%, άλλωστε θεωρεί τα μνημόνια ευλογία όπως επανειλημμένα έχει πει στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Στα δέκα χρόνια της οικονομικής κρίσης όχι μόνο δεν μείωσε τους φόρους και τα δημοτικά τέλη αντίθετα είχαμε μια μικρή αύξηση.
Έβαλε τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, διατήρησε ψηλά τα επαγγελματικά τέλη, τα τέλη κοινοχρήστων χώρων, τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, καθώς και τα δίδακτρα στην Φάρις.
Για το 2019 ο προϋπολογισμός του Δήμου προβλέπει έσοδα 50 εκατ. ευρώ.
Η κρατική επιχορήγηση ανέρχεται περίπου στα 16 εκ. και τα έσοδα του Δήμου από δημοτικά τέλη φόρους πρόστιμα 36 εκ. Δηλαδή η αναλογία είναι 70% τοπική φορολογία και 30% κρατική επιχορήγηση.
Στα έσοδα υπολογίζονται και οι οφειλές 13.813.716 ευρώ προηγούμενων ετών των δημοτών προς το Δήμο που δεν πρόκειται να εισπραχθούν.
Στον προϋπολογισμό του 2018 τα χρέη των δημοτών προς το Δήμο ανέρχονταν στα 12.468.526 και ενώ εισπράχτηκαν 537. 168 στο προϋπολογισμό του 2019 τα χρέη των πολιτών προς το Δήμο ανέρχονται στα 13.813.716, δηλαδή μέσα σ’ ένα χρόνο
αυξήθηκαν κατά 2.000.000 ευρώ. Από τα χρέη αυτά το 0,2% των οφειλετών (60 από τους 32.400 ) έχει χρέη περισσότερα από 20.000 ευρώ συνολικά 4.600.000 δηλαδή το 40% και για αυτούς έχει μεγάλες ευθύνες η Δημοτική Αρχή του κ. Νίκα καθώς και οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές. Αυτά δεν πρόκειται να εισπραχθούν γι’ αυτό κυνηγούν αυτούς που χρωστούν μικροποσά και αδυνατούν να τα πληρώσουν γιατί μπορεί να είναι άνεργοι φτωχοί ή να έχουν κλείσει το μαγαζί τους. Αυτό καταδεικνύει το αδιέξοδο της σημερινής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καθώς και της Δημοτικής Αρχής. Μια πολιτική η οποία οδηγεί από
την μια στην υπερφορολόγηση των εργαζομένων και από την άλλη στο δανεισμό.
Και αυτό έχει αποδειχτεί στη πράξη: Πρώτον γιατί τα ίδια έσοδα του Δήμου αυξήθηκαν στα δέκα χρόνια της οικονομικής κρίσης ενώ τα εισοδήματα των εργαζομένων, επαγγελματιών, αγροτών και συνταξιούχων έχουν υποστεί μεγάλη μείωση και η ανεργία εκτοξεύτηκε πάνω από 20%. Δεύτερον για να κάνει ο Δήμος
κάποια έργα- προεκλογική χρονιά άλλωστε- υποχρεώθηκε να προσφύγει σε δανεισμό.
Αλήθεια, είναι προοδευτικό και σύγχρονο να λειτουργεί η Τοπική Διοίκηση ως φορομπηχτικός - φοροεισπρακτικός μηχανισμός; Με διεύρυνση της ανταποδοτικότητας, όπως χρόνια τώρα συμβαίνει και με τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;
Εμείς λέμε ότι ο δήμος δεν είναι επιχείρηση, είναι ένας κρατικός φορέας, ο οποίος πρέπει να χρηματοδοτείται από το κράτος, για αυτό άλλωστε μας φορολογεί αλύπητα. Είναι θεσμοθετημένοι  οι πόροι που πρέπει να πηγαίνουν στην Τοπική
Διοίκηση και αυτοί δεν δίνονται, κάτι που πρέπει να σταματήσει άμεσα.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, μικροεπαγγελματίες, αγρότες, συνταξιούχους, νέους, τους άνεργους να συναντηθούμε με την μεγάλη προσπάθεια να ηττηθεί αυτή η πολιτική να απαξιωθούν οι φορείς της που την υλοποιούν στις Περιφέρειες και στους Δήμους. Οι άλλες παρατάξεις δεν λένε κουβέντα για αυτά τα ζητήματα,
ούτε οι παλιοί ούτε οι νέοι στο δημοτικό στίβο. Τα μεγαλεπήβολα σχεδιά τους που τόσο διαφημίζουν πως θα γίνουν πραγματικότητα με νέους φόρους και δάνεια που πάλι θα πληρώνουμε; Δεν λένε κουβέντα γιατί θα συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο, που
ξεζουμίζει τα λαϊκά στρώματα, που τα βλέπουν όλα κέρδος, όλα με βάση την ανταποδoτικότητα , να πληρώνουμε και να ξαναπληρώνουμε λες και δίνουμε λίγα κάθε μέρα από τσέπη μας οι εργαζόμενοι.
Το βασικό πρόβλημα για το λαό της Καλαμάτας -και όχι μόνον- είναι η οικονομική κατάσταση, ότι το νοικοκυριό δεν μπορεί να τα «φέρει βόλτα» και γι' αυτό πρέπει να υπάρχουν μέτρα ανακούφισης, όπως η κατάργηση της ανταποδοτικότητας, των ζωνών στάθμευσης και η μείωση των δημοτικών τελών.
Διεκδικούμε:
-Πλήρη κρατική χρηματοδότηση για όλες τις δομές και τις υπηρεσίες του Δήμου της Καλαμάτας.
-Επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων που για την Καλαμάτα ξεπερνούν τα 80 εκατ. ευρώ.
-Μείωση κατά 20% των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού
-Μείωση κατά 20% των τελών επαγγελματικής στέγης και των κοινοχρήστων χώρων(εκτός της κεντρικής πλατείας)
-Αύξηση ανταποδοτικών τελών σε μεγάλες επιχειρήσεις ( Τράπεζες,
πολυκαταστήματα, μεγάλα ξενοδοχεία ).

-Δωρεάν βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, για όλα τα παιδιά με κατάργηση των τροφείων. Πρώτο μέτρο η κατάργηση των τροφείων σε όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 25000 ευρώ.
-Μείωση των διδάκτρων της Φάρις τουλάχιστον κατά 30%.
-Σημαντική μείωση των τελών στα τέλη νεκροταφείου
-Αναπροσαρμογή συνολικά των τελών και φορολογικές ελαφρύνσεις για τα νέα ζευγάρια.

Δημοφιλέστερα

To Top