Επί Σκηνής

Λύκειο Μεσσήνης: “ΒΑΚΧΕΣ” του Ευριπίδη από τον Θεατρικό Όμιλο του Σχολείου

Ο Θεατρικός Όμιλος Λυκείου Μεσσήνης παρουσιάζει το Σάββατο 31 Μαρτίου και την Κυριακή 1 Απριλίου 2018 την τραγωδία Βάκχες του Ευριπίδη, στις 8.30 μμ, στο αμφιθέατρο του Λυκείου Μεσσήνης (Σταδίου 48).

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

ΒΑΚΧΕΣ του Ευριπίδη

Μετάφραση Παντελής Πρεβελάκης & Μαρίκα Θωμαδάκη

Σκηνοθεσία: Νίκος Φουσιάνης (φιλόλογος)
Επιμέλεια παράστασης: Αγγελική Ρακιντζή (χημικός)

ΔΙΑΝΟΜΗ

ΔΙΟΝΥΣΟΣ: Τόσκα Μπεσιόνα
ΠΕΝΘΕΑΣ: Στασινόπουλος Θεόδωρος
ΚΑΔΜΟΣ: Βασιλόπουλος Βασίλειος
ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ: Μπλάνα Μαρία
ΑΓΑΥΗ: Γεωργιοπούλου Ιωάννα
ΑΓΓΕΛΟΣ Α`: Αλευρά Ζαχαρούλα,
Αλοιμένου Παρασκευή,
Κοτσιλιέρη Ευαγγελία
ΑΓΓΕΛΟΣ Β`: Πούπουζα Νίκη
ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ: Πετρουλάκη Μαρία,
Χαΐνης Ιωάννης

ΧΟΡΟΣ ΒΑΚΧΩΝ

Αλευρά Ζαχαρούλα
Αλοιμένου Παρασκευή
Γεωργακοπούλου Βασιλική
Γεωργιοπούλου Ιωάννα
Ζέππου Παρασκευή
Κοκκίνη Ευσταθία
Κοτσιλιέρη Ευαγγελία
Λαμπροπούλου Όλγα
Μπλάνα Μαρία
Παπαγεωργακοπούλου Σταυρούλα
Πετρουλάκη Μαρία
Πούπουζα Νίκη
Τόσκα Μπεσιόνα

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Ο Διόνυσος, γιος του Δία και της κόρης του Κάδμου Σεμέλης, φτάνει στη Θήβα με ανθρώπινη μορφή, για να επιβάλει τη λατρεία του. Οι κόρες του Κάδμου αμφισβητούν τη θεϊκή καταγωγή του και γι' αυτό τρελαίνονται από το θεό και ως Μαινάδες παραμένουν στον Κιθαιρώνα. Ο Πενθέας, γιος της Αγαύης, επίσης αρνείται να δεχτεί τη λατρεία του νέου θεού. Συλλαμβάνει τον Διόνυσο, ο οποίος, με τη σειρά του, ελευθερώνεται και καταστρέφει το παλάτι. Ο Διόνυσος, για να εκδικηθεί τον Πενθέα για την ασέβειά του, τον πείθει να μεταμφιεσθεί σε Μαινάδα, για να κατασκοπεύσει τις Θηβαίες στον Κιθαιρώνα. Όταν ο Πενθέας φτάνει στο βουνό, οι Μαινάδες και πρώτη η μητέρα του η Αγαύη τον διαμελίζουν. Μόλις ο Κάδμος πληροφορείται το συμβάν, πηγαίνει στον Κιθαιρώνα και συλλέγει τα κομμάτια του κορμιού του Πενθέα. Η Αγαύη επιστρέφει θριαμβευτικά στην πόλη μεταφέροντας το κεφάλι του Πενθέα, θεωρώντας το σαν κεφάλι λιονταριού. Μόλις όμως συνειδητοποιεί τι έχει διαπράξει, εμφανίζεται ο θεός Διόνυσος που ανακοινώνει τη δυσοίωνη τύχη των τραγικών προσώπων και εδραιώνει τη θρησκεία του.

ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Στις Βάκχες ένα χρονικά ξεπερασμένο και ανώφελο κατεστημένο γκρεμίζεται κάτω από την άγρια σκληρότητα και εκδικητική μανία ενός νέου απόστολου – θεού.
Κάρολος Κουν

Ο Ευριπίδης γράφοντας τις Βάκχες έθεσε ως κριτήριο και αίτημα της ζωής τη σύνθεση των αντιθέτων που είναι ταυτόχρονα μια υπέρβαση.
Κώστας Γεωργουσόπουλος

Δημοφιλέστερα

To Top