ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανελλαδικές 2020 εν μέσω κορωνοϊού: Ικανοποίηση των μαθητών στην πρεμιέρα με “βατά θέματα”

Πρεμιέρα για τις Πανελλαδικές 2020, σήμερα και αύριο για περίπου 100.000 υποψήφιους των ΓΕΛ (θέμα Έκθεσης) και των ΕΠΑΛ, οι οποίοι θα διεκδικήσουν 77.970 θέσεις που οδηγούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Για τα Γενικά Λύκεια, το μάθημα που εξετάστηκαν σήμερα, πρώτη ημέρα οι υποψήφιοι ήταν η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.

Πρεμιέρα των Πανελλαδικών με ένα θέμα που οι εξεταζόμενοι το χαρακτήρισαν "βατό|.

Το βιβλίο, η γραφή και ο ελεύθερος χρόνος είναι τα θέματα που ζητήθηκε από τους υποψηφίους να αναλύσουν, να σχολιάσουν και να τοποθετηθούν κριτικά κατά την εξέταση του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, στην πρεμιέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

"Ποια είναι η σχέση σας με την ανάγνωση βιβλίων και ποιος ο ρόλος της στη γενικότερη διαχείριση του προσωπικού σας χρόνου;" είναι το ερώτημα στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν και επιπλέον τους ζητήθηκε: "να καταθέσετε την προσωπική σας εμπειρία στο ιστολόγιο του σχολείου σας. Να δικαιολογήσετε την όποια επιλογή σας".
Στη σημερινή εξέταση του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας δόθηκαν στους υποψηφίους που εξετάστηκαν με το νέο σύστημα τρία κείμενα:

Ένα απόσπασμα από κείμενο του συγγραφέα Θεόδωρου Γρηγοριάδη, όπως δημοσιεύτηκε στον Τύπο,
Ένα κείμενο του συγγραφέα – μεταφραστή και εκδότη Κώστα Τσιρόπουλου από τη Συλλογή Δοκιμίων "Η μόνωση ως συνομιλία"
Ένα ποίημα του Τίτου Πατρίκιου
Στους υποψηφίους που επέλεξαν να εξεταστούν με το παλαιό σύστημα δόθηκε ένα άρθρο του συγγραφέα, Αλέξη Σταμάτη, δημοσιευμένο στην εφημερίδα το ΒΗΜΑ, με θέμα την ανάγνωση.

Τα θέματα δόθηκαν λίγο μετά τις 8:30 ενώ οι υποψήφιοι είχαν προσέλθει στις αίθουσες εξέτασης από τις 8:00. Σημειώνεται ότι η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.


Σχολιασμός των θεμάτων από τον φιλόλογο Άγγελο Ράλλη

Βρεθήκαμε στο 4ο ΓΕΛ Καλαμάτας και οι εξεταζόμενοι που έβγαιναν μετά από 2,5 ώρες γραψίματος δήλωσαν συγκρατημένα αισιόδοξοι και πως η φετινή εμπειρία τους λόγω και των συνθηκών με την καραντίνα, μάλλον τους βοήθησε να διαβάσουν περισσότερο, χαρακτηρίζοντας τα θέματα "βατά".

Έξω από το Σχολείο βρίσκονταν κι αρκετοί γονείς για να συμπαρασταθούν στην δοκιμασία των παιδιών, κάτω από έναν καυτό ήλιο με την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους.

Υπενθυμίζεται, ότι φέτος οι υποψήφιοι στις πανελλήνιες είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν να εξεταστούν είτε με το παλαιό είτε με το νέο σύστημα. Η διαφορά είναι ότι με το νέο σύστημα δεν εξετάζονται οι υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών στα Λατινικά, αλλά στην Κοινωνιολογία, και παράλληλα, δεν υπάρχουν συντελεστές βαρύτητας στις βαθμολογίες των μαθημάτων.

Μετά από τη σημερινή εξέταση, οι υποψήφιοι (που θα εξεταστούν και με το νέο και το παλαιό σύστημα), θα εξεταστούν την Τετάρτη, 17 Ιουνίου, στα Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών) και στα Μαθηματικά (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Στα Νέα Ελληνικά (Γενικής Παιδείας) εξετάζονται οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ, αύριο, Τρίτη.

Δημοφιλέστερα

To Top