ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάμισος: Η ιστορία των αποκριάτικων χορών στο Νησί

Ο Πάμισος Μεσσήνης διοργανώνει την Κυριακή τον αποκριάτικο χορό του και στην ιστοσελίδα του κάνει μια ιστορική αναδρομή στο Νησιώτικο καρναβάλι και στους “χορούς” στην πορεία των χρόνων.

Αιτία -όπως αναφέρεται-μια πρόσκληση για το χορό του (ποδοσφαιρικού) “Παμίσου” που πραγματοποιείται την Κυριακή ως απόληξη στο σήμερα αυτών που χαρακτηρίζαμε ως “αστικούς χορούς” στα προπολεμικά καρναβάλια. Χορούς στους οποίους συμμετείχε η “υψηλή κοινωνία” της πόλης, παράγοντες, αρχές, έμποροι των οποίων τα έσοδα κατά κανόνα πήγαιναν για την ενίσχυση των οργανωτών. Tην ιστορική αναδρομή κάνει ο Νησιώτης δημοσιογράφος Ηλίας Μπιτσάνης.

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΣΤΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ

Ο πρώτος αστικός χορός καταγράφεται το 1926 και ήταν αυτός της Φιλαρμονικής που επιβεβαιώνει αυτά που αναφέρθηκαν με ευρωπαϊκούς και δημοτικούς χορούς, σερπατίνες και χαρτοπόλεμο, με την “εκλεκτοτέρα κοινωνία” παρούσα: “Ολως εξαιρετικήν επιτυχίαν εσημείωσε η δοθείσα χοροεσπερίς, το τελευταίο Σάββατον των Αποκρέω, εν τη πόλει μας υπέρ της Φιλαρμονικής. Η μεγάλη αίθουσα του σχολείου μας ήτις είχε θαυμασίως διακοσμηθή με αρμονίαν χρωμάτων και ρυθμού ώστε να παρουσιάση σύνθεσιν καλλιτεχνικήν, σύνολον ονειρώδες και εξωτικόν, ήτο κατάμεστος της εκλεκτοτέρας κοινωνίας μας ήτις εχόρευσε και διασκέδασε με πολλήν ζωηρότητα μέχρι των πρωινών ωρών. Μέσα εις την δίνην του χορού υπό τους ήχους της μουσικής μας εστροβιλίζοντο με κέφι υπέρ τα 20 ζεύγη. Εχορεύθησαν άπαντες οι ελληνικοί και ευρωπαϊκοί χοροί, κατακλείς ων ήτο ο Καλαματιανός. Το τι επηκολούθησε ήτο απερίγραπτον. Η αίθουσα σείεται, καλύπτεται από σερπατέν, κομφετί κ.λπ. Ο χορός εξηκολούθησε μέχρι πρωίας, άπαντες δε έμειναν κατευχαριστημένοι διά την επιτυχίαν συγχαίροντες το Διοικητικόν Συμβούλιον της Φιλαρμονικής εις ο οφείλεται δίκαιος έπαινος”.

ΤΟ 1953

Οι χοροί συνεχίστηκαν κατά κανόνα από τη Φιλαρμονική, αργότερα από τα φιλανθρωπικά σωματεία και στη δικτατορία του Μεταξά από την ΕΟΝ όταν η συμμετοχή σε αυτή είχε γίνει υποχρεωτική. Ο πρώτος χορός του Παμίσου καταγράφεται το 1953: “Οι Νησιώτες γλέντησαν τις αποκριές κάπως… καλύτερα (σ. σ. από τους Καλαματιανούς). Το Σάββατο εδόθη στην αίθουσα Πετροπούλου ο χορός του Παμίσου, που κράτησε, με αδιάπτωτο κέφι ως τις 3 το πρωί. Το γλέντι συνεχίσθη, στο ίδιο κέντρο μέχρι της 5ης πρωινής με μια παρέα Καλαματιανών… επιδρομέων”.

ΤΟ 1961

Φιλαρμονική και Πάμισος άλλοτε εναλλάσσονται και άλλοτε οργανώνουν και οι δύο χορούς, ενώ το 1961 προστίθεται και η Μανδολινάτα: “Κατά την περίοδον των “Απόκρεω”, εκτός των καθιερωμένων χορών “Φιλαρμονικής” και “Παμίσου” Μεσσήνης, οίτινες κατ’ έτος σημειώνουν εξαιρετικήν επιτυχίαν ως αποτελούσαι το απαύγασμα των θερμών κοινωνικών εκδηλώσεων των κατοίκων της πόλεως Μεσσήνης, επί πλέον πρόκειται να οργανωθή και έτερος χορός υπό της “Χορωδίας και Μανδολινάτας” Μεσσήνης”.

ΤΟ 1964

Την επόμενη χρονιά ο χορός του “Παμίσου” παρουσιάζεται ως σπουδαίο γεγονός και για την Καλαμάτα: “Πολλοί Καλαματιανοί και ιδίως φίλαθλοι ετοιμάζονται να εκστρατεύσουν το Σαββατόβραδο για τη Μεσσήνη όπου θα δοθή ο μεγάλος ετήσιος χορός του γυμναστικού και ποδοσφαιρικού συλλόγου “Πάμισος” στην αίθουσα του κινηματογράφου “Τιτάνια” της γείτονος. Ετσι πέραν του ότι θα ενισχύσουν το λαμπρό αυτό σωματείο, που τελευταίως αναπτύσσει ζηλευτή δράσι, θα έχουν και την ευκαιρία να περάσουν μια πραγματικά αποκρηάτικη βραδυά μέσα σε ατμόσφαιρα κεφιού και ξεφαντώματος που, όπως προβλέπεται, θα διαρκέση μέχρι τις πρωινές ώρες”.

ΤΟ 1966

Χορός οργανώνεται και το 1966: “Στη Μεσσήνη απόψε δίδεται ο χορός του αθλητικού Συλλόγου “Πάμισος” στην αίθουσα των Αφών Γαλανάκη (πρώην ΑΤΕ). Ο χορός αυτός που κάθε χρόνο συγκεντρώνει όλον τον εκλεκτό κόσμο της γείτονος, αλλά και πολλούς Καλαματιανούς, αναμένεται ότι θα αποτελέση φέτος το μεγαλύτερο κοσμικό γεγονός της χρονιάς για τη γειτονική μας πόλη”.

ΤΟ 1967

Την επόμενη χρονιά ο χορός… μετακομίζει: “Σάββατο 4.3.67 στην αίθουσα Κ. Τσέλιου ο μεγάλος ετήσιος χορός του Παμίσου Γ.Π.Σ. Μεσσήνης. Μεγάλη λαχειοφόρος αγορά και όπως πάντα εκπλήξεις”.

ΤΟ 1973

Οι χοροί συνεχίζονται σχεδόν κάθε χρόνο και το 1973 διαβάζουμε: “Χορός Γ.Π.Σ. “Πάμισος” Μεσσήνης Σάββατον 10-3-1973 ώρα 9.30 μ.μ. Στο Κέντρον Κ. Τσέλιου στην Μεσσήνη Γλέντι μέχρι πρωίας * Ιδιαίτεραι προσκλήσεις δεν θα σταλούν. Παρακαλούνται οι επιθυμούντες να μετάσχουν να δηλώσουν τούτο εις το Κέντρον Τσέλιου τηλ. 22.457”.

Κάπως έτσι, με συνεχείς αλλαγές ως αποτέλεσμα των συνθηκών που διαμορφώνονται γενικότερα αλλά και στην πόλη, οι αστικοί χοροί και αυτός του “Παμίσου” συνεχίζεται ως συνέχεια μιας παράδοσης παρά το γεγονός ότι εδώ και χρόνια έχει… χαθεί ο λογαριασμός των χειμωνιάτικων χορών με κάθε ευκαιρία.

Κυριακή λοιπόν, στις 8 το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου “Μεσσήνη” και ευχές για διασκέδαση και επιτυχία…

(στην βασική φωτ.: Καρναβάλι Μεσσήνης 1970, πηγή: www.pamisos-messini.gr/ )

Πάμισος: Η ιστορία των αποκριάτικων χορών στο Νησί

Δημοφιλέστερα

To Top