ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιστορική συμφωνία χωρίς λαϊκή αποδοχή!

Υπογράφηκε η συμφωνία Αθήνας- Σκοπίων, για το ονοματολογικό, στους Ψαράδες Πρεσπών.

Τελετή υπογραφής της συμφωνίας για το θέμα του ονόματος μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, στο χωριό Ψαράδες, Λίμνες Πρέσπες, Ελλάδα στις 17 Ιουνίου 2018. Οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς και ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, υπογράφουν την συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ σε ‘Βόρεια Μακεδονία’, παρουσία των Πρωθυπουργών των δύο χωρών, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ υπέγραψαν τη συμφωνία, έπειτα από τους χαιρετισμούς των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ. Τη συμφωνία υπέγραψε και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Τελετή υπογραφής της συμφωνίας για το θέμα του ονόματος μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, στο χωριό Ψαράδες, Λίμνες Πρέσπες, Ελλάδα στις 17 Ιουνίου 2018. Οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς και ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, υπογράφουν την συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ σε ‘Βόρεια Μακεδονία’, παρουσία των Πρωθυπουργών των δύο χωρών, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο Ζόραν Ζάεφ έβγαλε τη γραβάτα του και τη χάρισε στον Αλέξη Τσίπρα.

Αμέσως μετά, οι δύο πρωθυπουργοί, οι υπουργοί Εξωτερικών και οι επίσημοι προσκεκλημένοι επιβιβάστηκαν σε σκάφη που τους μετέφεραν στην άλλη όχθη της λίμνης, στην κωμόπολη Οτέσεβο της ΠΓΔΜ.

«Στο ίδιο σκάφος με τη Φεντερίκα Μογκερίνι, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ. Προορισμός, Ευρώπη», έγραψε στο Twitter ο Γιοχάνες Χαν.

Φτάνοντας εκεί, οι δύο πρωθυπουργοί πόζαραν για φωτογραφίες μπροστά στις σημαίες των δύο χωρών, του ΟΗΕ και της ΕΕ, έκαναν έναν σύντομο περίπατο και είχαν ένα σύντομο τετ-α-τετ.

Συμφωνία και γενέθλια

Πρώτος, το πρωί του Σαββάτου, έφτασε στην εξέδρα που έγινε τελετή στους Ψαράδες Πρεσπών, ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος έγινε δεκτός με χειροκροτήματα. Μάλιστα, κάποιοι τραγούδησαν το «Happy birthday» στην ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι και τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, γιατί είχαν τα γενέθλιά τους χθες και σήμερα αντίστοιχα!

Τσίπρας: Το δικό μας ραντεβού με την ιστορία

«Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ φίλε και γείτονα Ζόραν» είπε ο κ. Τσίπρας, ξεκινώντας τον χαιρετισμό του.

«Βρισκόμαστε στο δικό μας ραντεβού με την ιστορία, βρισκόμαστε σε ένα σημείο που το έχουν διαβεί νικητές και ηττημένοι, Βρισκόμαστε εδώ για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορίας. Βρισκόμαστε και οι δυο εδώ για να πράξουμε το πατριωτικό μας καθήκον , δεν ανταμώνουμε για να θρηνήσουμε τις ήττες του παρελθόντος», συνέχισε.

«Βρισκόμαστε εδώ για να βαδίσουμε μαζί σε μια νέα πορεία ασφάλειας, η σημερινή μας υπογραφή βάζει τα θεμέλια για αυτή την πορεία» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός και θύμισε τη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ, πριν από 6 μήνες στο Νταβός. «Πολύ λίγοι πίστευαν ότι θα τα καταφέρουμε», είπε και ευχαρίστησε τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών και τον ΟΗΕ στους οποίους οφείλεται η σημερινή παρουσία των δύο πρωθυπουργών στις Πρέσπες.

«Καταλήξαμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία», συνέχισε, τη χαρακτήρισε πατριωτική και συμπλήρωσε ότι επιτρέπει στους δύο πρωθυπουργούς να απευθυνθούν στους λαούς τους και να την στηρίξουν.

«Οι ευαισθησίες των λαών μας υπήρξαν οδηγός για την υπογραφή αυτής της συμφωνίας. Η βιωσιμότητα μιας συμφωνίας δεν εξαντλείται στη νομική της διάσταση. Έχουμε ιστορική ευθύνη να μην αφήσουμε αυτό το βήμα που κάνουμε να μείνει μετέωρο» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «η μοίρα των λαών και των χωρών των Βαλκανίων είναι αλληλένδετη όπως και των χωρών της Ευρώπης».

«Είμαι λάτρης της βαλκανικής μουσικής που τραγουδιέται σε όλες τις γλώσσες. Στην τεράστια παράδοση της βαλκανικής μουσικής εξέχουσα θέση έχουν τα μοιρολόγια αλλά και τα τραγούδια χαράς, ένα τέτοιο τραγούδι ξεκινάμε να γράφουμε εδώ μαζί στις Πρέσπες και στόχος μας είναι αυτό το τραγούδι της χαράς να τραγουδιέται από πολλές γενιές μετά, στη γλώσσα μας και στη γλώσσας σας», είπε κλείνοντας ο κ. Τσίπρας.

Ζάεφ: Κάνουμε ένα βήμα μπροστά

«Αξιότιμε φίλε Αλέξη», είπε ο Ζόραν Ζάεφ ξεκινώντας την τοποθέτηση του και χαιρέτησε τους αξιωματούχους που συμμετέχουν στην τελετή. «Καλή μας τύχη», πρόσθεσε.

«Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα χωρίς θάρρος», είπε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός χρησιμοποιώντας αποφθέγματα του Αριστοτέλη και χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας τη συμφωνία των δύο χωρών.

«Βάλαμε τέλος σε μακροχρόνια προβλήματα που επιδείνωναν τις διμερείς σχέσεις. Από αυτές τις τρεις δεκαετίες διδαχτήκαμε σημαντικά πράγματα», συνέχισε και πρόσθεσε «θα πρέπει να διδασκόμαστε από την ιστορία».

«Οι χώρες πρέπει να ζουν σε ειρήνη γιατί διαφορετικά υποφέρει ο κόσμος, η συμφωνία αποτελεί ενθάρρυνση για τη βελτίωση των σχέσεων και της ζωής των πολιτών» τόνισε και συμπλήρωσε «οικοδομούμε φιλία μεταξύ των δύο χωρών, θα είμαστε εταίροι και σύμμαχοι»

«Να οικοδομήσουμε ευημερία μέσω ισχυρότερης συνεργασίας. Είδαμε ότι από την απομόνωση καμία χώρα δεν είχε όφελος».

«Οι πολίτες μας επιθυμούν τη δημοκρατία» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Ζάεφ, «η ευρωπαϊκή αντίληψη αποτελεί δημοκρατική έκφραση, οι Έλληνες οι μακεδόνες οι Ευρωπαίοι είναι πιο ισχυροί απέναντι στην ξενοφοβία» είπε και συνεχίζοντας αναφερόμενος σε όσους αντιδρούν στη συμφωνία επανέλαβε πως έχουν κάθε δικαίωμα εντός δημοκρατικού πλαισίου να εκφράσουν την αντίθεση τους. «Εμείς αποφασίσαμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και να κοιτάξουμε το μέλλον, είμαστε περήφανοι για αυτή τη συμφωνία που θα μας ενώνει και σήμερα και πάντα» είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.

Νίμιτς: Τσίπρας και Ζάεφ έδειξαν πολιτικό θάρρος

Ιδιαίτερη σημασία είχε για τον Μάθιου Νίμιτς η υπογραφή της συμφωνίας, που έγινε την ημέρα των γενεθλίων του. «Ως προς τον δικό μου ρόλο λέω στην οικογένεια μου ότι δεν θέλω να μου κάνουν δώρα, θα μου κάνουν δώρα οι δύο πρωθυπουργοί», είπε ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Ο κ. Νίμιτς συνεχάρη προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ, λέγοντας «Οι ηγέτες αυτοί επέδειξαν πολιτικό θάρρος, στρατηγικό όραμα. Δεν βρίσκει κανείς πολύ συχνά πολιτικό θάρρος και στρατηγικό όραμα θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για την ύπαρξη τέτοιας ποιότητας ηγετών σε αυτές τις δύο χώρες».

Για τη συμφωνία είπε ότι «ικανοποιεί τα στρατηγικά συμφέροντα των δύο χωρών».

Ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι είναι τιμή και χαρά του που εργάστηκε και συνυπέγραψε αυτή τη συμφωνία και σημείωσε: «Η διαδικασία ήταν μακρά και δυσχερής, πιστεύω, όμως, πως η επεξεργασία των προβλημάτων αυτών επί σειρά ετών οδήγησε σε μια συμφωνία που είναι δίκαιη και έντιμη και μπορεί να εφαρμοστεί για την επιτυχία όχι μόνο μεταξύ στις σχέσεις δύο κρατών αλλά και ως παράδειγμα για την περιοχή, την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο, πως δυο γειτονικές χώρες μπορούν να επιλύσουν ένα πρόβλημα, αν καταβάλλουν προσπάθεια».

Όσο για τον εαυτό του, με φανερή ικανοποίηση, ο κ. Νίμιτς παρατήρησε: «Με την υπογραφή αυτής της συμφωνίας έχει ολοκληρωθεί τυπικά ο καθήκον μου. Υπάρχουν, όμως, τέσσερις άνθρωποι και οι κυβερνήσεις τους οι οποίοι θα μεριμνήσουν για την επιτυχή εφαρμογή της και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης».

Μογκερίνι: Πηγή έμπνευσης η συμφωνία

Στο Οτέσεβο έκανε δήλωση για την υπογραφή της συμφωνίας η Φεντερίκα Μογκερίνι, τονίζοντας ότι πρόκειται για πολύ καλή ημέρα για Ελλάδα και ΠΓΔΜ, τα Βαλκάνια αλλά και την ΕΕ.

«Θυμάμαι πάρα πολύ καλά τα πρώτα βήματα αυτών των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών που θα ήθελα να συγχαρώ για την άρτια εργασία τους. Πολλοί άνθρωποι στέκονταν απέναντι στην πιθανότητα επίτευξης μιας κοινά αποδεκτής συμφωνίας, αλλά τελικά τα καταφέραμε χάρη στην αφοσίωση, στην δέσμευση, στο σθένος και στην ηγεσία καθώς και στην ελπίδα που εξέφρασαν οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Εξωτερικών καθ' όλη την διάρκεια της διαδικασίας», δήλωσε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ και πρόσθεσε ότι τόσο η ίδια όσο και ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν «ήμασταν σύντροφοι αυτής της προσπάθειας και είμαστε εδώ πρώτα απ' όλα για να ευχαριστήσουμε τις δύο πλευρές διότι μας έκαναν περήφανους ως Ευρωπαίους μέσω της δικής τους ικανότητας δια της διπλωματίας και του διαλόγου να βρουν μια κοινά επωφελή λύση για αμφότερες τις πλευρές, μια λύση σε ένα πρόβλημα που διαιωνιζόταν για κάποιες δεκαετίες και επιπλέον ήταν ένα αγκάθι για την Βαλκανική Χερσόνησο».

«Πιστεύω και ελπίζω ότι τώρα θα έχουμε μια νέα πηγή έμπνευσης για πολλούς στην περιοχή, έτσι ώστε να λάβουν γενναίες, θαρραλέες αποφάσεις διότι οι καιροί που διανύουμε δεν είναι καιροί που η διπλωματία και η σκληρή δουλειά δεν ανταμείβονται ποτέ, αντιθέτως αποτελούν μια πυξίδα και αυτή η συμφωνία μας δείχνει τον δρόμο στην Ευρώπη, στον υπόλοιπο κόσμο, πως οποιοδήποτε πρόβλημα, οποιοδήποτε ζήτημα μπορεί να επιλυθεί με θετικό τρόπο μέσω της ηγεσίας, του θάρρους και φυσικά του διαλόγου», σημείωσε ακόμη και πρόσθεσε ότι η σκληρή δουλειά θα συνεχιστεί και η ΕΕ θα είναι αλληλέγγυη σε κάθε βήμα της εφαρμογής της συμφωνίας.

Ερωτηθείσα για την διαδικασία, είπε ότι «ήδη ως Επιτροπή έχουμε συστήσει την αρχή των διαπραγματεύσεων. Περιμένω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε δύο εβδομάδες να λάβει αυτή την απόφαση που θα βασίζεται, στις πρώτες βάσεις που θα υπάρξουν και πιστεύω θα κινηθούμε προς την σωστή κατεύθυνση. Ακόμα περισσότερο σήμερα, θα ανέμενα λοιπόν, η σημερινή ημέρα να στείλει ένα θετικό σημάδι και να ενισχύσει τον άνεμο αλλαγής αλλά και εποικοδομητικής σχέσης σε τοπικό επίπεδο, τόσο μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και ευρύτερα στην Βαλκανική».

Στην περιοχή ήταν σε ισχύ δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Σε κάθε διασταύρωση είχαν στηθεί μπλόκα και οι αστυνομικοί σταματούσαν τα αυτοκίνητα οι επιβάτες των οποίων δεν διέθεταν ειδική άδεια. Χαρακτηριστικό είναι πως οι δημοσιογράφοι πέρασαν 4 μπλόκα για να φτάσουν στο σημείο που έγινε η τελετή υπογραφής της συμφωνίας. Επιπλέον, είχαν στηθεί ανιχνευτές μετάλλων, ενώ αστυνομικοί με σκύλους έκαναν διαρκώς έρευνες. Επί ποδός ήταν και το λιμενικό, που «χτένιζε» τη λίμνη από το πρωί.

Aργεί η εφαρμογή της

Η συμφωνία δεν θα εφαρμοσθεί άμεσα, θα πρέπει πρώτα να επικυρωθεί από τα Σκόπια με δημοψήφισμα που θα γίνει κάποια στιγμή το Φθινόπωρο του 2018. Κατόπιν τούτου, και υποθέτοντας ότι το δημοψήφισμα στα Σκόπια θα είναι θετικό, η γειτονική χώρα θα πρέπει να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος της και μετά η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από τα Κοινοβούλια των δύο χωρών.
Η συμφωνία είναι σημαντική, όχι τόσο γιατί επιλύει ένα εκκρεμές ζήτημα, όσο επειδή διαμορφώνει ένα πλαίσιο για την ένταξη της γείτονος χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και τον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ). Η Ελλάδα κατά την άποψη μου έχει συμφέρον από την ένταξη των Σκοπίων και στους δύο Οργανισμούς, αφού με τον τρόπο αυτό μειώνεται η αβεβαιότητα που την χαρακτηρίζει σήμερα σε σχέση με το Αλβανικό και το Μουσουλμανικό στοιχείο, όπως επίσης και τις επιρροές της Ρωσίας και της Τουρκίας.
Έγκριτοι αναλυτές περιλαμβάνουν και την Κίνα στις δυνάμεις που φιλοδοξούν να αυξήσουν την επιρροή τους στην περιοχή. Υπό αυτό το πρίσμα, η συμφωνία είναι μεν τύποις διμερής, στην ουσία της όμως είναι συμφωνία πολυμερής, αφού ανοίγει τις πόρτες για την είσοδο των Σκοπίων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Κάτι που προβληματίζει είναι ο χρονισμός της έναρξης των διαδικασιών ένταξης.
Θα είναι πριν το δημοψήφισμα και την αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων ή μετά;
Η αβεβαιότητα μειώνεται αλλά δεν εκμηδενίζεται, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να τονίσω με ιδιαίτερη έμφαση. Η γειτονική χώρα αποτελεί διαρκή στόχο και της Ρωσίας και της Τουρκίας αλλά και της ‘μεγάλης’ Αλβανίας, ίσως και της Κίνας, που θα συνεχίσουν να λειτουργούν σαν παράγοντες αστάθειας και αβεβαιότητας. Η εμβέλεια των ενεργειών τους όμως μειώνεται σημαντικά από την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Αυτός είναι και ο λόγος που το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια δεν είναι δεδομένο.
Είναι ενδεικτικό ότι η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των Σκοπίων την Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018 διήρκεσε μόλις 120 δευτερόλεπτα. Βέβαια έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας, αλλά οι υπάρχουσες ενδείξεις προαναγγέλλουν μια επίπονη διαδικασία με απρόβλεπτο αποτέλεσμα.

Η Ελλάδα σε τελική ανάλυση ωφελείται από κάθε συμφωνία και ενέργεια που μειώνει την αβεβαιότητα και την αστάθεια στα Βαλκάνια.

Αν η συμφωνία αυτή εφαρμοσθεί τελικά, τα Σκόπια θα κάνουν ένα σημαντικό βήμα προς την σταθεροποίηση και την ομαλότητα.
Και με το όνομα, την γλώσσα, την εθνότητα τι γίνεται θα μπορούσε να ρωτήσει ο αναγνώστης που δεν συμφωνεί με την χρήση του όρου ‘Μακεδονία’ και των παραγώγων του.
Δεν αποτελούν καθαυτά λόγο για απόρριψη της συμφωνίας;
Η συζήτηση περί του ονόματος μου θυμίζει την παροιμία «Ο κόσμος το’ χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι». Εδώ και πολλά χρόνια 140 χώρες του πλανήτη αναφέρονται στο γειτονικό κράτος ως «Μακεδονία». Εμείς αγρόν αγοράζουμε και κάνουμε τάχα ότι δεν υπάρχει θέμα, αφού εμείς δεν τους αναγνωρίζουμε με αυτό το όνομα.
Το καλοκαίρι του 1993 ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν μπόρεσε να δεχθεί την συμβιβαστική πρόταση του Προέδρου Κίρο Γκλιγκόροφ για ονομασία «Σλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» και το Φθινόπωρο αποχαιρέτησε την εξουσία, χάνοντας τις εκλογές. Ήτανε μια μαύρη στιγμή στην ιστορία της Ελλάδος, αφού χάθηκε μια τεράστια ευκαιρία για να διευθετηθεί το θέμα. Σήμερα παρουσιάζεται ακόμη μία ευκαιρία, που αν την απορρίψουμε και αυτήν, θα παραμείνουμε σε κατάσταση αδιεξόδου με δική μας υπαιτιότητα. Βέβαια ο κ. Σαμαράς φαίνεται ότι προτιμά το αδιέξοδο και το ανεπίλυτο. Με δηλώσεις του την Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018 κάνει λόγο για «ανιστόρητη σύμπλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τσίπρα» και χαρακτηρίζει την συμφωνία «αχρείαστο και ταπεινωτικό συμβιβασμό». Αν μη τι άλλο, ο κ. Σαμαράς παραμένει συνεπής στις θέσεις που είχε εκφράσει το 1992.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι αντί να παραμένουμε καθηλωμένοι στην χρήση του όρου «Μακεδονία» γενικώς και αορίστως, θα πρέπει να δεχτούμε ότι αν τα Σκόπια αναθεωρήσουν το Σύνταγμα τους όπως προβλέπει η συμφωνία, τότε στην ουσία αποσύρουν τον αλυτρωτισμό από το πεδίο των σχέσεων με την Ελλάδα. Μια εξέλιξη καθόλα θετική για την Ελλάδα.
Στον αντίποδα αυτών των απόψεων, είναι πολλοί εκείνοι που ισχυρίζονται ότι η συμφωνία είναι αποτέλεσμα ασφυκτικών πιέσεων που ασκήθηκαν και στα δύο μέρη από τις Δυτικές χώρες, ιδιαίτερα την Γερμανία και τις ΗΠΑ.
Και ενώ μεν τα Σκόπια ωφελούνται τα μάλα από την συμφωνία, για την Ελλάδα δεν υπάρχει τίποτε πρακτικό στο τραπέζι. Τα δίνουμε όλα – μαζί και την αξιοπρέπεια μας – και δεν παίρνουμε τίποτε. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μίκης Θεοδωράκης με δηλώσεις του την Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018 θεωρεί ότι η συμφωνία είναι «Πράξη εθνικής μειοδοσίας».
Το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας δεν μπόρεσε να αντιστρέψει το πολύ θετικό κλίμα που επικρατεί στο εξωτερικό. Όλες οι μεγάλες δυτικές χώρες επικρότησαν την συμφωνία, ενώ οι ξένοι πολιτικοί απονέμουν τα εύσημα στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που κατάφερε να καταλήξει σε μια συμφωνία μετά από δεκαετίες στασιμότητας. Ακόμη και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας έκανε υποστηρικτικές δηλώσεις.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ακολουθήσει μια γραμμή που την οδηγεί αναπόφευκτα στη σύγκρουση με την Κυβέρνηση και την απόρριψη της συμφωνίας. Το ιδεώδες σενάριο για τη ΝΔ είναι η διαμόρφωση ενός πολιτικού σκηνικού όπου η Κυβέρνηση χάνει την δεδηλωμένη και προκηρύσσονται εθνικές εκλογές με φόντο την συμφωνία. Στο ενδεχόμενο αυτό η ακραία θέση της ΝΔ για τη συμφωνία δικαιώνεται.
Από την άλλη μεριά, ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν κανένα λόγο να βιαστούν, αφού για ένα διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών η μπάλα θα βρίσκεται στα Σκόπια. Από πλευράς τακτικής, ο ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που θα πρέπει να κάνει τώρα είναι να προβάλει τα θετικά της συμφωνίας και να εισπράξει την θετική αύρα που έχει διαμορφωθεί στον διεθνή χώρο για τον κ. Τσίπρα.
Ο κ. Τσίπρας μπορεί να ωφεληθεί έμμεσα από την συμφωνία, αφού προβάλλει τώρα στον διεθνή χώρο σαν ένας πραγματιστής πολιτικός που μπορεί να οδηγήσει την χώρα έξω από τα αδιέξοδα του παρελθόντος. Η ακραία στάση της Νέα Δημοκρατίας ενισχύει το πολιτικό κεφάλαιο του κ. Τσίπρα στον διεθνή χώρο, αφού αυτός προχωράει και λύνει προβλήματα, ενώ η ΝΔ παραμένει καθηλωμένη σε εθνικιστικά οράματα του παρελθόντος. Ο ένας αναδύεται σαν ένας κοσμοπολίτης πραγματιστής ηγέτης, ενώ ο άλλος σας ένας συμπαθής επαρχιώτης που κουβαλά όλα τα φαντάσματα του ελληνικού εθνικισμού.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας μπορεί να ζητήσει από τους δανειστές την διαμόρφωση καλύτερων όρων για την αποπληρωμή του χρέους. Αν το πετύχει, θα έχει ένα σημαντικό άσσο στο μανίκι για τις επερχόμενες εκλογές. Για τον λόγο αυτό ο κ. Τσίπρας μπορεί τώρα να εξετάσει ένα σενάριο για να κάνει τις εκλογές λίγο πριν το καλοκαίρι του 2019, ή ένα εναλλακτικό σενάριο για το Φθινόπωρο 2019. Οι πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο του 2018 δεν αποκλείονται, αλλά απομακρύνονται από τον ορίζοντα.

Δημοσκόπηση-Μακεδονικό: Συντριπτικό «όχι» στη συμφωνία -Ανοίγει η «ψαλίδα» ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Όχι λένε σχεδόν 3 στους 4 πολίτες (73,2%) στο όνομα της Μακεδονίας και 2 στους 3 (68,3%) για τη συμφωνία με την πΓΔΜ, ενώ μισοί ψηφοφόροι (48%) του ΣΥΡΙΖΑ τάσσονται επίσης κατά τη συμφωνίας. Παράλληλα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η «ψαλίδα» ανάμεσα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει σε 14,4% από 10,3% το Μάρτιο.

Η ομιλία του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά στη Βουλή

Πηγή: iefimerida.gr
euronews.gr - άρθρο: Νίκος Μορόπουλος - cnn.gr
Φωτογραφίες: EUROKINISSI/ SOOC

Δημοφιλέστερα

To Top