ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Εφεδρεία – Εθνοφυλακή, από το χθες στο σήμερα και ο ρόλος τους στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον»

Το Κέντρο Διοίκησης Πελοποννήσου της 4ης Μεραρχίας Πεζικού, η 77η Μονάδα Επιστράτευσης, που εδρεύει στην Καλαμάτα, σε συνεργασία με το 9ο Σύνταγμα Πεζικού και υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Κέντρων Εκπαίδευσης (IV Μεραρχία Πεζικού), διοργάνωσαν ημερίδα με θέμα: «Εφεδρεία – Εθνοφυλακή, από το χθες στο σήμερα και ο ρόλος τους στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον», την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018 στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

Νωρίτερα έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης παραδοσιακού οπλισμού και ενδυμασιών του συλλόγου «Ελληνομνήμονες Καλαμάτας» και των εκθεμάτων από το Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας Καλαμάτας, σχετικά με το έπος του 1940.

Ακολούθησε παρουσίαση μουσικού προγράμματος από τη Στρατιωτική Μουσική της ΔΙΚΕ και η παρουσίαση από τον Διοικητή της 77 ΜΕ Συνταγματάρχη Χριστόφορο Μοσχονά, η οποία περιλάμβανε τις δράσεις της Εφεδρείας Εθνοφυλακής έτους 2017 – 2018, καθώς και τους στόχους που έχουν τεθεί για το τρέχον έτος.

Με μεγάλο ενδιαφέρον το ένστολο - κυρίως ακροατήριο - παρακολούθησε την ομιλία του Αναπληρωτή Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Άγγελου Συρίγου με θέμα: «Ελλάδα – Κύπρος: στα σύνορα της ζώνης της ειρήνης», που έδωσε έμφασην στις γεωπολιτικές μεταβολές στα Βαλκάνια, τις επιδράσεις και τις εξελίξεις στη χώρα μας και στην Ευρώπη γενικότερα.

Ο καθηγητής υποστήριξε ότι: "Το δημοψήφισμα στη ΠΓΔΜ, ήταν πολιτική ήττα για τον Ζάεφ και είναι αμφίβολο αν μπορεί πλέον να την διαχειριστεί στη Βουλή του, αποφεύγοντας πρόωρες εκλογές , που αν δεν του δώσουν την επιθυμητή πλειοψηφία, θα σημαίνουν και την κατάρρευση της Συμφωνίας των Πρεσπών".

Κατά τον ίδιο η μεγάλη αποχή των Σλαβομακεδόνων, κατέδειξε ότι ο αλυτρωτισμός τους είναι βαθύτερος από τη στιγμή που στη Συμφωνία εκτός του ονόματος, έπαιρναν τα βασικά στοιχεία του «μακεδονισμού» τους με δική μας σφραγίδα κι όμως της γύρισαν την πλάτη.

Ο πανεπιστημιακός Άγγελος Συρίγος, υποστήριξε ότι μια άλλη διαπραγμάτευση στο μέλλον υπό άλλες συγκυρίες είναι εφικτή, αφού η ΠΓΔΜ είναι αυτή που επείγεται σήμερα για το ΝΑΤΟ κι όχι η Ελλάδα. Αλλά κατά τον ίδιο, μετά από 27 χρόνια αυτή η διαπραγμάτευση δεν θα έπρεπε να ξεκινάει από το ονοματολογικό, αλλά από τον προσδιορισμό για ποια ταυτότητα λαού, μιλάμε στη συγκεκριμένη χώρα.

Στη συνέχεια σύντομο χαιρετισμό έκανε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Μεσσηνίας Βασίλειος Γαζούλης και η εκδήλωσε ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Καθηγητή Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Γρηγορίου Κωσταρά με θέμα: «Η ιστορία της Εφεδρείας – Εθνοφυλακής από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».

Την εκδήλωση παρακολούθησε η Αντιπεριφερειάρχης Αντωνία Μπούζα και ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.

Δημοφιλέστερα

To Top