Ψυχολογία

Διπολική Διαταραχή: Ποια είναι τα διαγνωστικά κριτήρια

Διπολική Διαταραχή: Μιλάμε για την μανιοκατάθλιψη.

Διπολική διαταραχή είναι η μανιοκατάθλιψη.

Έχει δύο τύπους. Ι και ΙΙ. Δεν έχει όμως τόση σημασία αυτό. Οι διαγνωστικές εκτιμήσεις είναι απλώς ένα εργαλείο στα χέρια των ειδικών για να μπορούμε να συννενοούμαστε μεταξύ μας. Η διπολικότητα, δηλαδή οι δύο πλευρές των πραγμάτων, εμφανίζεται παντού στον ψυχισμό. Γιατί υπάρχουν δύο πλευρές όμως; Γιατί όταν είμαστε μωρά είναι πάρα πολύ έντονη η αίσθηση της ικανοποίησης και εξίσου πολύ έντονη η αίσθηση της καταστροφής. Σε βαθμό τεράστιο. Υπάρχει δηλαδή η απόλυτη πληρότητα όταν ικανοποιείται η πείνα για παράδειγμα και η απόλυτη καταστροφή όταν παραμένει ενεργή και δεν ικανοποιείται. Το ένα πράγμα είναι πολύ καλό και το άλλο πολύ κακό.

Διπολική Διαταραχή

Διπολική Διαταραχή

Διπολική Διαταραχή : Η ικανοποίηση, το κράτημα, η αγκαλιά

Με την ελάχιστη αργοπορία μέχρι να ετοιμαστεί το φαγητό υπάρχει δυσφορία η οποία ικανοποιείται σε λίγο. Μέχρι να ικανοποιηθεί τα πράγματα είναι κακά. Αλλά δεν είναι απολύτως κακά αν υπάρχει το κράτημα. Η αγκαλιά. Το χάδι. Είναι όμως δυσφορικό. Αλλά ερχεται και η ικανοποίηση. Οπότε ναι μεν είναι κάτι κακό αλλά μετά είναι και κάτι καλό. Στην βρεφική ζωή αυτές οι αισθήσεις είναι τελείως διαχωρισμένες αλλά με τις μικρότατες ματαιώσεις που συμβαίνουν αρχίζει και ενοποιείται. Γι’ αυτό στην αρχή της ζωής στους δώδεκα πρώτους μήνες δεν πρέπει να έχουμε μεγάλες ματαιώσεις. Για να μην είναι ακόμα μεγαλύτερες οι αποκλίσεις μεταξύ καλού και κακού. Η μαμά είναι μία καλή και μία κακή για το μωρό και αυτό δεν πρέπει να έχει μεγάλες αποκλίσεις. Να μπερδεύεται το καλό με το κακό είναι το φυσιολογικό. Τίποτα δεν είναι απολύτως καλό και τίποτα δεν είναι απολύτως κακό. Αν καταλήξει κανείς να έχει την αίσθηση ότι όλα είναι κακά, τότε θα βρεί κάπου να τα ρίχνει και θα λέει “οι άλλοι φταίνε για όλα”. Αν πάλι όλα είναι καλά, θα πέφτει εύκολα κανείς θύμα πιστεύοντας ότι οι άλλοι θα του φερθούν καλά. Όμως οι άνθρωποι έχουν και επιθετικότητα και έτσι καταλήγει κανείς να πληγώνεται συνέχεια.

Διπολική Διαταραχή Ι Συμπτώματα Ψυχοθεραπεια

Διπολική Διαταραχή

Διπολική Διαταραχή Ι Συμπτώματα Ψυχοθεραπεια

Διπολική Διαταραχή

Ας δούμε όμως τα βασικά συμπτώματα της διπολικής διαταραχής Ι:

  1. Μανιακό ή υπομανιακό επεισόδιο
  2. Μικτό ή μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο
  3. Τα συμπτώματα της διάθεσης προκαλούν σημαντική ενόχληση ή έκπτωση της κοινωνικής, επαγγελματικής λειτουργικότητας.
  4. Τα συμπτώματα δεν οφείλονται στις άμεσες επιδράσεις μιας ουσίας π.χ ουσία κατάχρησης, φάρμακα, άλλη θεραπεία
  5. Τα συμπτώματα δεν οφείλονται σε γενικής σωματική κατάσταση π.χ υπερθυρεοειδισμός.

Εναλλαγές διάθεσης

Εναλλαγές στη διάθεση μπορεί να βιώνει και ένας απολύτως φυσιολογικός άνθρωπος. Δεν είναι απαραίτητα χαρακτηριστικό μιας νόσου αυτό το σύμπτωμα. Το εξετάζουμε, το βλέπουμε, βλέπουμε αν έχει ορισμένη συχνότητα, αν έχει ένταση, πότε εμφανίζεται και σε τι πλαίσιο συμβαίνει. Αλλά από την άλλη ανήκει και στα φυσιολογικά χαρακτηριστικά. Συνηθίζεται να το λέμε και κυκλοθυμία και αυτός ο χαρακτηρισμός δείχνει ότι μία συναισθηματική κατάσταση κάνει κύκλο και επανέρχεται. Οι μισοί σχεδόν άνθρωποι έχουν αλλαγές μέσα στη μέρα όσον αφορά στη διάθεσή τους και οι άλλοι μισοί είναι πιο επίπεδοι. Αυτά τα στατιστικά δεν παραπέμπουν σε κάποια μορφή παθολογίας. Όταν μιλάμε για διπολική διαταραχή, έχουμε να κάνουμε με ένα σύνολο συμπτωμάτωνόπως τα ανέφερα παραπάνω, η ένταση των οποίων είναι πολύ δυνατή, οι εναλλαγές είναι χαρακτηριστικές και το άτομο πέφτει σε βαθιά κατάθλιψη για ένα διάστημα, η οποία εναλλάσσεται με βαθιά μανιακά επεισόδια. Μπορείτε να δείτε το παραπάνω βίντεο για τη μανία για να καταλάβετε καλύτερα το πραγματικό αίσθημα που βιώνει ένα άτομο που βρίσκεται στον κυκλώνα αυτής της φάσης.

Διπολική Διαταραχή

Διπολική Διαταραχή Ι Συμπτώματα Ψυχοθεραπεια

Μικτό επεισόδιο

Μικτό επεισόδιο ονομάζουμε ένα επεισόδιο το οποίο παρουσιάζει και τα δύο χαρακτηριστικά της καταθλιπτικότητας και της μανιακότητας σε εναλλαγή που γίνεται σε πολύ σύντομο διάστημα για παράδειγμα μέσα σε μία ημέρα ή σε λίγες ώρες. Αυτή η κατάσταση έχει τον χαρακτήρα ενός πολύ έντονου και δυσφορικού γεγονότος το οποίο φέρνει μεγάλη αναστάτωση στο ίδιο το άτομο αλλά και στους οικείους του. Εκεί οπωσδήποτε μιλάμε για μια βαριά παθολογία η οποία μπορεί να κρύβει σε κάποιες περιπτώσεις και κάποια ψυχωτικά στοιχεία. Οπότε θέλει αρκετό διαγνωστικό έλεγχο μέχρι να δούμε τί συμβαίνει. Κάθε κυκλοθυμικό χαρακτηριστικό βασίζεται στην ενοποίηση του καλού και του κακού. Όσο πιο μεγάλο είναι το χάσμα μεταξύ των δύο αυτών πλευρών, τόσο μεγαλύτερη η παθολογία. Το αντικείμενο πρέπει να είναι ενωμένο. Αυτός είναι ο δείκτης που μας δείχνει το επίπεδο της υγείας ενός ψυχισμού. Αλλά αυτός ο μηχανισμός φτιάχνεται στην βρεφική ηλικία οπότε γι’ αυτό λέω συνέχεια ότι πρέπει να δίνεται προσοχή στην βρεφική περίοδο και να φροντίζουμε να ικανοποιούμε όλες τις ανάγκες. Για να μην παίρνει τρομακτικά χαρακτηριστικά η μικρή χρονική διάρκεια μέσα στην οποία το μωρό πεινάει, κρυώνει, δε νιώθει άνετα που είναι καθισμένο έτσι και όχι παρακεί, και όλα να είναι με τέτοιο τρόπο φτιαγμένα προκειμένου να μειώνεται η δυσφορική διάσταση. Τα πράγματα έτσι θα είναι μεν και κακά αλλά δεν θα είναι κατακλυσμικά κακά όμως. Θα μπορούν να γίνουν ανεκτά και θα μπαίνει και η αισιοδοξία μέσα. Θα μπαίνει και το καλό. Από την άλλη το καλό αν είναι παρηγορητικό, αν είναι άνετο, αν είναι τραγουδιστικό, χαϊδευτικό και γενικά αν είναι δοτικό, θα έχει μία διάσταση ευχαρίστησης αυτό καθ’ εαυτό αλλά και μια διάσταση ανακούφισης από τα κακά που βρίσκονται εκεί. Είναι κάπου μαζί αυτά. Κι όταν τελειώνει η χαρά, μένει ο απόηχος. Μπορεί να παθαίνει κανείς μια μικρή θλιψη εκεί, να αναλογίζεται το νόημα της ζωής και πού αυτό μπορεί να βρίσκεται αλλά η ζωή έχει έτσι μια θετική χροιά.

Κάθε διαταραχή του ψυχισμού είναι αντιμετωπίσιμη όσο δύσκολη κι αν είναι, Αλλά χρειάζεται το σωστό θεραπευτή. Δεν είναι να κάνει κανείς θεραπεία μόνο. Είναι με ποιόν κάνει. Αν αυτός που κάνει έχει κίνητρο δοτικότητας ή τί είδους κίνητρο έχει. Είναι αν ο θεραπευτής έχει δουλέψει με τον εαυτό του, με ποιόν, και πόσο. Δεν είναι λοιπόν απλό πράγμα η θεραπεία. Αλλά χρειάζεται. Και βοηθάει. Βοηθάει πραγματικά. Είτε το πρόβλημα λέγεται διπολική Ι, είτε λέγεται κατάθλιψη, είτε λέγεταιαγχώδης διαταραχή, είτε λέγεται κρίση πανικού. Ένας θεραπευτής που σέβεται τη δουλειά του δεν θα αναλάβει κάποιον που καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να τον αναλάβει. Κι αυτό όμως είναι μέρος της εκπαίδευσης και της αναγνώρισης του ασυνείδητου πεδίου μέσα του. Έτσι μετά μπορεί να βοηθήσει εκεί όπου μπορεί να βοηθήσει. Δεν είμαστε οι ιδανικοί εμείς οι θεραπευτές αλλά με την κατάλληλη εκπαίδευση μπορούμε να βοηθήσουμε σε αρκετές περιπτώσεις.

Μιχάλης Πατεράκης

Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής

Καρνεάδου 37, Κολωνάκι (δίπλα στον ευαγγελισμό)

Τηλ: 211 7151 801

www.psychotherapy.net.gr

www.mixalispaterakis.gr

Πηγή

https://mixalispaterakis.gr/dipoliki-diatarachi/

Διπολική Διαταραχή: Ποια είναι τα διαγνωστικά κριτήρια

Δημοφιλέστερα

To Top