Τροφή για σκέψη

Click away και δοκιμή παπουτσιών στην πλατεία!

Μια φωτογραφία που θα βλέπουμε συχνά! Δοκιμές των αγορών στον δρόμο και στην πλατεία! Και καλά τα παπούτσια σήμερα που δεν έβρεχε, άντε να δοκιμάσεις το παντελόνι! Τα ευτράπελα του click away... 

Σε απογοητευτικούς ρυθμούς κινείται το λιανεμπόριο με τη μέθοδο click away. Δυστυχώς, η απόφαση της Κυβέρνησης να μην ανοίξουν με κανόνες τα καταστήματα λιανεμπορίου, όπως ας πούμε, τα βιβλιοπωλεία, δηλαδή με αποστάσεις και συγκεκριμένο αριθμό πελατών ανά τετραγωνικό, έχει αυτά τα αποτελέσματα. Δεν είναι ισότιμη αυτή η αντιμετώπιση των επαγγελματιών.

Αφενός οι έμποροι να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο με τα καταστήματά τους ανοικτά, και τον κόσμο να μην μπορεί να εξυπηρετηθεί αξιοπρεπώς, με αποτέλεσμα να δοκιμάζουν στους δρόμους και τα πεζοδρόμια τα προϊόντα, ώστε να αποφύγουν την ταλαιπωρία με την επιστροφή στο κατάστημα, αν το νούμερο ή το μέγεθος δεν είναι σωστό.

Τραγέλαφος δηλαδή, με την "ευφάνταστη" ιδέα του click away, να εφαρμόζεται απλά για να αποσυμφορηθούν οι ταχυμεταφορές, που έκαναν τις κατ'οίκον παραδόσεις, και οι οποίες κράσαραν από τον όγκο των παραγγελιών. Αντί η Κυβέρνηση να ανοίξει το λιανεμπόριο, με υγειονομικούς κανόνες και περιορισμούς, προτίμησε την παραλαβή έξω από το κατάστημα από τους ίδιους τους πελάτες, σε ουρές, με παρατράγουδα τη δοκιμή του εμπορεύματος έξω από αυτό.
Κακά τα ψέματα, κανείς δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί έτσι. Ούτε οι έμποροι που περίμεναν ως μάννα εξ ουρανού την εορταστική περίοδο για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν, ούτε οι πολίτες μπορούν να εξυπηρετηθούν. Την ίδια ώρα υπάρχουν διαμαρτυρίες για αθέμιτο ανταγωνισμό και αγορά δύο ταχυτήτων, με τις μεγάλες αλυσίδες που διέθεταν ήδη e-shop να τζιράρουν, και τις μικρές και πολύ μικρές συνοικιακές επιχειρήσεις που στην πλειονότητά τους δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα, να είναι με δεμένα τα χέρια, γιατί, πως να κάνει κάποιος τηλεφωνική παραγγελία για ρούχα ή παπούτσια που δεν βλέπει...

ΠΑΛΙΝΩΔΙΕΣ

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός ως προς το λειψό "άνοιγμα" της αγοράς πάσχει. Η αλήθεια είναι ότι οι έμποροι και καταστηματάρχες πιάστηκαν απροετοίμαστοι, αφού κανείς απο την Κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα δεν έκανε λόγο για lockdown. To αντίθετο μάλιστα, απέκλειαν κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στις 3 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του χαρακτήριζε ως "αδιανόητο και οδυνηρό" ένα νέο lockdown. "Yπάρχει συμφωνία ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες ότι είναι πολύ δύσκολο έως αδιανόητο να πάμε σε ένα δεύτερο lockdown", δήλωνε χαρακτηριστικά. Είκοσι μέρες μετά, στις 22 Οκτωβρίου, στο διάγγελμά του προς τους πολίτες δήλωνε "δεν αποτελεί επιλογή μου ένα γενικό lockdown. Aπαιτούνται άλλου είδους  μέτρα, πιο έξυπνα, πιο αποτελεσματικά". Μερικές μέρες μετά, όταν τα κρούσματα εκτοξεύτηκαν, ο πρωθυπουργός με νέο του διάγγελμα (5 Νοεμβρίου) ανακοίνωνε γενικό lockdown 3 εβδομάδων, " για να λειτουργήσει η αγορά το Δεκέμβριο, να έχουμε μια κανονικότητα με κανόνες" είχε πει χαρακτηριστικά, με τους πολίτες πανικόβλητους να ξεχύνονται στα καταστήματα για να αγοράσουν ο,τι προλάβαιναν, προφανώς υποψιαζόμενοι οτι,  όπως και στο πρώτο lockdown οι "3 εβδομάδες καραντίνα" δεν θα είχαν μόνο αυτή τη διάρκεια.

ΕΠΙ ΞΥΛΟΥ ΚΡΕΜΑΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Όλο το προηγούμενο διάστημα λοιπόν, καλλιεργήθηκε από κυβερνητικά στελέχη η αίσθηση οτι δεν θα ξαναπηγαίναμε σε γενικό lockdown. Κυβερνητικοί παράγοντες έσκιζαν τα ιμάτιά τους οτι δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε δεύτερο γενικό lockdown,αλλά μόνο τοπικά. Αυτή η αίσθηση πέρασε και στους πολίτες, που επαναπαύτηκαν, αντί για παράδειγμα να φροντίσουν να οργανωθούν online κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Και η Κυβέρνηση όμως θα  μπορούσε  να έχει δώσει τη δυνατότητα στους εμπόρους μέσα από επιδοτούμενα προγράμματα να φτιάξουν δωρεάν ιστοσελίδες και e-shop, με βάση πάντα τις προειδοποιήσεις των λοιμωξιολόγων που μιλούσαν για δεύτερο σφοδρότερο κύμα πανδημίας από το φθινόπωρο.

Έτσι σήμερα οι επαγγελματίες αυτοί είναι επί ξύλου κρεμάμενοι, καθώς είναι πολύ δύσκολο χωρίς ψηφιακές υποδομές να διαθέσουν το εμπόρευμά τους, και να βλέπουν ακόμα ένα οικονομικό πλήγμα να έρχεται για τις επιχειρήσεις τους, ζητώντας οικονομική ενίσχυση από το κράτος. Ακούει κανείς;

ΟΤΑΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΣΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ, ΕΝΙΣΧΥΕΙΣ....

Γιατί όταν ετοιμάζεσαι για πόλεμο, με τον κορονοϊο, πρέπει αφενός να ενισχύσεις τους "στρατιώτες" της πρώτης γραμμής, δηλαδή γιατρούς και Νοσοκομεία, να προστατεύσεις τον "άμαχο" πληθυσμό με μαζικά τεστ, ώστε να γνωρίζουν τι τους συμβαίνει, τους μαθητές που δεν έχουν εξοπλισμό,  με τάμπλετ για την υποχρεωτική τηλεκπαίδευση, και αφετέρου τις επιχειρήσεις που υποχρεωτικά κλείνεις, με επιχορηγήσεις και αποζημιώσεις εν είδει διαφυγόντων κερδών. Ενισχύεις τις ψηφιακές υποδομές, αφού όλοι θα υποχρεωθούν σε τηλεργασία (εργαζόμενοι-μαθητές-επιχειρήσεις). Και έχουμε ζήσει με τον κορονοϊό, έχουμε εμπειρία από την πρώτη καραντίνα.  Τα κάναμε αυτά; Ή περιοριστήκαμε να δείχνουμε ο ένας τον άλλον για τις ευθύνες διασποράς του κορονοϊού, και να κυνηγάμε τους πολίτες σε εκκλησίες και οικογενειακά τραπέζια;

 

Μαίρη Περδικέα

Click away και δοκιμή παπουτσιών στην πλατεία!

Δημοφιλέστερα

To Top