MESSINIA PLUS

5η Διεθνής Ημέρα των Αστεροειδών: Εκδηλώσεις απόψε από τη μαθητική Διαστημική Ομάδα Καλαμάτας

ASTEROID DAY ΑΠΟΨΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Για την 5η Διεθνή Ημέρα των Αστεροειδών, σήμερα 3 Ιουλίου 2019 στο αμφιθέατρο “Αλέξανδρος Κουμουνδούρος” στις 8μμ, η μαθητική διαστημική ομάδα Καλαμάτας θα παρουσιάσει ένα ξεχωριστό πρόγραμμα απογεύματος με αφιερωμένες ομιλίες σχετικά με τους αστεροειδείς, από θραύσματα των οποίων εν δυνάμει μπορεί να προήλθαν οι δομικές μονάδες και να έχουν διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην προέλευση της ζωής στην Γη.

 Μόλις πριν από ένα τέταρτο αιώνα, μια κοσμική φαντασμαγορία φωτογραφήθηκε από μια ομάδα τριών επιστημόνων.

Διεθνής εγκύκλιος Αστρονομικής Ένωσης της 25ης Μαρτίου 1993:

“Πρόκειται πράγματι για ένα μοναδικό αντικείμενο, διαφορετικό από οποιαδήποτε άλλη μορφή που έχω δει ακόμα. Σε γενικές γραμμές, έχει την εμφάνιση μιας σειράς πυρηνικών θραυσμάτων που απλώνονται κατά μήκος της τροχιάς με ουρές που εκτείνονται από ολόκληρη την πυρηνική αμαξοστοιχία, καθώς και ό, τι μοιάζει με ένα φύλλο από συντρίμμια που απλώνεται στο επίπεδο της τροχιάς και προς τις δύο κατευθύνσεις. Το νότιο όριο είναι πολύ έντονο, ενώ το βόρειο όριο εξαπλώνεται μακριά από τα μονοπάτια των συντριμμιών. ”

Λίγο περισσότερο από ένα χρόνο αργότερα – τον Ιούλιο του 1994 – τα επιζόντα θραύσματα του κομήτη Shoemaker-Levy 9 χτύπησαν, ένα προς ένα, στην ατμόσφαιρα του Δία με μια δύναμη εκατομμυρίων πυρηνικών εκρήξεων. Ήταν ένα από τα πιο εντυπωσιακά ουράνια φαινόμενα που έγιναν ποτέ θεατά.

Αυτό άλλαξε τον τρόπο που σκεφτόμαστε για την ευπάθεια του πλανήτη μας και η πλανητική άμυνα αποτελεί σήμερα αντικείμενο σοβαρών επιστημονικών μελετών και τακτικών διεθνών συναντήσεων.

Φέτος, εορτάζοντας την 50ή επέτειο των πρώτων ανθρώπινων βημάτων στη Σελήνη, θα αναδείξουμε επίσης τις 50ές επετείους των παρατηρούμενων θεαματικών μετεωριτικών πτώσεων του Allende και του Murchison – δύο λεγόμενα ανθρακούχα χοντρίδια που περιέχουν εξωγήινα οργανικά συστατικά . Αυτοί οι μετεωρίτες συνδέονται με τις τρέχουσες αποστολές επιστροφής δειγμάτων στους αστεροειδείς Bennu (OSIRIS-REx) και Ryugu (Hayabusa II).

Επιστήμονες και μελετητές, αστροφυσικοί και μηχανικοί, φοιτητές και ακαδημαϊκοί από 192 χώρες συμμετέχουν στην Ημέρα των Αστεροειδών. Είναι η επίσημη ημέρα των Ηνωμένων Εθνών για την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση για τους αστεροειδείς. Συμπεριλαμβάνει περισσότερα από 500 αυτό-οργανωμένα γεγονότα σε όλο τον κόσμο σε 72 χώρες.

Μέσα από τις τεχνολογικές δυνατότητες των επιστημόνων του πλανήτη μας, το Asteroid Day θέτει σαν πρόκληση να συλλεχθούν τα δεδομένα για το ηλιακό μας σύστημα που θα μας επιτρέψουν να έχουμε γνώση των αντικειμένων μας κοντά στη Γη προκειμένου να αποφευχθεί μελλοντική καταστροφή στον πλανήτη μας και στη συνέχεια επαληθεύουν τις προσπάθειες να εκτρέψουν τους αστεροειδείς μακριά από την τροχιά της Γης.

Η Ημέρα των Αστεροειδών πραγματοποιείται ετησίως στις 30 Ιουνίου, την επέτειο του μεγαλύτερου αντίκτυπου του αστεροειδούς στη Γη στην καταγραμμένη ιστορία, το 1908 στην Tunguska της Σιβηρίας.

5η Διεθνής Ημέρα των Αστεροειδών: Εκδηλώσεις απόψε από τη μαθητική Διαστημική Ομάδα Καλαμάτας
To Top