Υγεία

Το 2024 έτοιμο το νέο Νοσοκομείο Σπάρτης!

Το χρονοδιάγραμμα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Το αίτημα ετών και ο διακαής πόθος κάμποσων γενεών της λακωνικής κοινωνίας αρχίζει να λαμβάνει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Σε περίπου πέντε χρόνια η Σπάρτη αναμένεται να αποκτήσει το νέο νοσοκομείο, το οποίο θα ανεγερθεί με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) δίπλα στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Ιδρύματος και εφόσον κυρωθεί η τροποποίηση της κύριας σύμβασης άμεσα, το νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης προβλέπεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στην Πολιτεία και κατ’ επέκταση στους Έλληνες πολίτες τον Δεκέμβριο του 2024. Πριν από λίγες ημέρες, μάλιστα, ξεκίνησε η φάση των γεωτεχνικών και γεωφυσικών μελετών στον χώρο όπου πρόκειται να ανεγερθεί η νέα μονάδα και η διαδικασία εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς.

Η ενημέρωση του ΙΣΝ
Σε συνέχεια ανακοίνωσης του προέδρου του ΙΣΝ, Ανδρέα Δρακόπουλου, για την πρόθεση του ΙΣΝ να προχωρήσει σε δωρεά για τη δημιουργία νέου Γενικού Νοσοκομείου στη Σπάρτη, στο πλαίσιο σημαντικής πρωτοβουλίας για την περαιτέρω ενίσχυση της ευρύτερης περιοχής της Λακωνίας, έχει δρομολογηθεί σειρά ενεργειών για την επίσημη έναρξη υλοποίησης του έργου. Ως επόμενο βήμα προβλέπεται η κύρωση της τροποποίησης της κύριας Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του ΙΣΝ και του ΕΔ, που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την ένταξη στην Πρωτοβουλία για την Υγεία της κατασκευής και εξοπλισμού του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης.
Παράλληλα, έχει συσταθεί και συγκροτηθεί η αρμόδια ομάδα διαχείρισης του έργου. Η σύνθεση της ομάδας είναι ίδια με αυτήν που έχει αναλάβει τον συντονισμό, τη διαχείριση και την υλοποίηση των έργων υποδομών στην Κομοτηνή και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, και αποτελείται από εκπροσώπους του αρχιτεκτονικού γραφείου RPBW και του ελληνικού γραφείου “Betaplan”, της “Ηill International”, η οποία διαχειρίζεται και επιβλέπει το έργο, καθώς και της βρετανικής εταιρείας “Llewelyn Davies”, που προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες νοσοκομειακού σχεδιασμού.

Πρωτοβουλία για την Υγεία
Η Πρωτοβουλία για την Υγεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα €400 εκατομμύρια, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, με σκοπό την ενίσχυση και ποιοτική αναβάθμιση του Δημόσιου Τομέα Υγείας στην Ελλάδα και τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους τους πολίτες.

Συνοπτικά, η Πρωτοβουλία για την Υγεία περιλαμβάνει σειρά έργων νοσοκομειακών υποδομών, προμήθειας εξοπλισμού και προγραμμάτων εκπαίδευσης.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ
Η δράση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) εκτείνεται σε κάθε γωνιά της γης, και της Ελλάδας συγκεκριμένα, ωστόσο ένας ιδιαίτερος δεσμός δένει το ΙΣΝ με τη Λακωνία, καθώς πρόκειται για τον τόπο καταγωγής του Ιδρυτή του, Σταύρου Νιάρχου.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ίδρυμα υποστηρίζει ηθικά και με δωρεές του μία σειρά πρωτοβουλιών για την περαιτέρω ενίσχυση της περιοχής. Ξεχωριστή θέση στις προσπάθειές μας κατέχει το νέο εγχείρημα αναβίωσης της Βαμβακούς, ενός χωριού λιγοστών μονίμων κατοίκων, που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Πάρνωνα, και από το οποίο καταγόταν ο Ιδρυτής του ΙΣΝ.

Επίσης, σε συνέχεια επίσκεψης του Προέδρου του ΙΣΝ, Ανδρέα Δρακόπουλου και εκπροσώπων του Ιδρύματος στον νομό Λακωνίας, στις αρχές Απριλίου 2019, ξεκίνησε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης και τον προκαθήμενό της, Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Ευστάθιο, για την ανέγερση και τον εξοπλισμό Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και Αγιογραφίας στην περιοχή.

Παράλληλα, το ΙΣΝ βρίσκεται σε ανοιχτό διάλογο με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την πραγματοποίηση δωρεάς σχετικά με την ανακαίνιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης και του περιβάλλοντος χώρου του. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης είναι το πρώτο περιφερειακό αρχαιολογικό μουσείο που ιδρύθηκε στο ελληνικό κράτος και συγκροτεί στις συλλογές του πολύτιμους αρχαιολογικούς θησαυρούς. Η ανακαίνιση των χώρων του προορίζεται να ενδυναμώσει τον ρόλο του Μουσείου ως πυρήνα πολιτισμού στο κέντρο της πόλης.

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται δωρεά για την κατασκευή Μουσείου με σκοπό την ανάδειξη ψηφιδωτών δαπέδων που είχαν αποκαλυφθεί μετά από ανασκαφές κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα στη Σπάρτη. Με τη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων της πόλης και της Πολιτείας και με πρωτοβουλία του τ. Υπουργού κ. Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, το ΙΣΝ ευελπιστεί ότι το Μουσείο Ψηφιδωτών θα αποτελέσει έναυσμα για την περαιτέρω ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της πόλης σε όλες του τις εκφάνσεις.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Υγεία που το ΙΣΝ έχει εκπονήσει και υλοποιεί με αποκλειστική δωρεά του σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, το Ίδρυμα προχωρά σε δωρεά για τη δημιουργία νέου Νοσοκομείου στη Σπάρτη. Τον σχεδιασμό του νοσοκομείου θα αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop.

Με πληροφορίες από το www.snf.org και lakonikos.gr

Το 2024 έτοιμο το νέο Νοσοκομείο Σπάρτης!
To Top