Αθλητισμός

Βασίλης Κουμανάκος για τον Μαραθώνιο του Μαρόκο: “Πρόκειται για μια πρόκληση επιβίωσης”

Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΘΛΗΤΗΣ ΣΤΟ MARATHON DES SABLES ΕΙΝΑΙ ΜΑΝΙΑΤΗΣ

ΤΗ Μ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΞΕΚΙΝΑ ΓΙΑ ΤΑ 250ΧΛΜ ΣΕ 7ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ΣΑΧΑΡΑ

Για το μεγάλο άθλο που πρόκειται να πραγματοποιήσει στην Έρημο Σαχάρα μίλησε στο MessiniaLIVE , λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για το ταξίδι του στο Μαρόκο και τη σαχαριανή έρημο, ο μανιάτης δρομέας μεγάλων αποστάσεων Βασίλης Κουμανάκος.

Ο 39χρονος Βασίλης Κουμανάκος θα συμμετάσχει σε έναν από τους δυσκολότερους Μαραθώνιους παγκοσμίως, με τρέξιμο στην έρημο κάτω από ακραίες θερμοκρασίες.

Μαζί με άλλους 1.069 αθλητές απ'όλο τον κόσμο θα διανύσει 250χλμ σε 7 ημέρες, κουβαλώντας μαζί του την απαραίτητη τροφή και εξοπλισμό για ύπνο. Οι συμμετέχοντες καλούνται- πέρα από το τρέξιμο στην άμμο, που από μόνο του ανεβάζει το επίπεδο δυσκολίας- να τρέξουν σε ακραίες θερμοκρασίες που την ημέρα φτάνουν τους 50 ℃ , ενώ τις βραδινές ώρες η θερμοκρασία πλησιάζει τους 5℃.
Μια σημαντική καταπόνηση του ανθρώπινου οργανισμού, που απαιτεί πέρα από άριστη φυσική κατάσταση των αθλητών, δυνατή θέληση και πείσμα, με το καθαρό μυαλό και τη συγκέντρωση να παίζουν εξίσου καθοριστικό ρόλο.
Μια διαδικασία 7 ημερών που δοκιμάζει τις ανθρώπινες αντοχές και τα όρια του καθενός.

"Δεν θα τον χαρακτήριζα αγώνα δρόμου αλλά μια πρόκληση επιβίωσης"

, μας είπε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κουμανάκος.

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙ

Το τρέξιμο μπήκε στη ζωή του πριν από 3 χρόνια, όταν, όντας υπέρβαρος, αντιμετώπισε ένα πρόβλημα υγείας και κατέφυγε σε διατροφολόγο, που του συνέστησε την άθληση. Ο ίδιος επέλεξε το τρέξιμο, ως ένα άθλημα που τον εξέφραζε και του ταίριαζε περισσότερο, και σιγά σιγά με μικρές αποστάσεις εντός της Καλαμάτας, και αργότερα μεγαλύτερες, έγινε πλέον δρομέας μεγάλων αποστάσεων. Χαρακτηριστικά, έχει κάνει την απόσταση Καλαμάτα-Καρδαμύλη σε λιγότερο από 3,5 ώρες. Ενώ η μεγαλύτερη απόσταση που έχει διανύσει είναι 107,5 χλμ Πλαταιές-Δελφοί.

Ο ίδιος μιλώντας στο Messinialive για τη δυσκολία του εγχειρήματος, εκτίμησε ότι υπολογίζει πως θα καλύψει περίπου 50 ώρες τρεξίματος αυτές τις 7 ημέρες.  
Τη Μεγάλη Τετάρτη αναχωρεί και τη Μεγάλη Παρασκευή  μπαίνει στην έρημο, μιας και τότε ξεκινά ο αγώνας. Να επισημάνουμε ότι είναι ο μοναδικός Έλληνας αθλητής που συμμετέχει φέτος στον Μαραθώνιο του Μαρόκο. Ταυτόχρονα έγινε και δότης μυελού των οστών, μεταφέροντας το μήνυμα της προσφοράς στον συνάνθρωπο.

Την προετοιμασία του για τον Μαραθώνιο του Μαρόκο την ξεκίνησε εδώ και 1,5 χρόνο στον Ταϋγετο αλλά και στην παραλία του Κορδία, για προσομοίωση με τις συνθήκες της ερήμου.
Το πρόγραμμά του πολύ αυστηρό, σχεδόν στρατιωτικό, αφού απαιτούσε καθημερινά πειθαρχία, τόσο στις ώρες προπόνησης όσο και στη διατροφή του.

Η κινητήριος δύναμή του, όπως μας εκμυστηρεύεται χιουμοριστικά, είναι η ξεροκεφαλία του, που την ακολουθεί πάντα στη ζωή του ως γνήσιος μανιάτης, αν και δεν έχει καλά αποτελέσματα στην αρχή, τελικά του βγαίνει πάντα σε καλό. Αυτή είναι που του δίνει πείσμα, που μετουσιώνεται σε δημιουργία και τον ωθεί στο να πετυχαίνει με ό,τι προσπαθεί.

"Νιώθω πάρα πολύ τυχερός που μια επιλογή μου μπόρεσα να την κάνω πραγματικότητα και να αποδείξω ότι όταν προσπαθείς να κάνεις κάτι, τότε θα τα καταφέρεις!"μας λέει ενθουσιασμένος και το MessiniaLIVE του εύχεται ολόψυχα καλή επιτυχία και δύναμη στον δύσκολο αγώνα του.

Ρεπορτάζ: Θανάσης Πουλόπουλος, Μαίρη Περδικέα

Δημοφιλέστερα

To Top