Υγεία

“Μήλον της έριδος” τα Νοσοκομεία της Μεσσηνίας: 30 και πλέον οι αιτήσεις για διοικητές

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για τις θέσεις διοίκησης στα Νοσοκομεία της Μεσσηνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, 30 και πλέον είναι οι αιτήσεις υποψήφιων που επιθυμούν να διοριστούν ως διοικητές στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας. Μάλιστα, κάποιοι έχουν υποβάλλει αίτηση και για τα δύο νοσοκομεία. Συνολικά στη χώρα έχουν μείνει "ακέφαλες" 24 μονάδες Υγείας, λόγω της λήξης της θητείας των νυν διοικήσεων.

Η Επιτροπή αξιολόγησης Διοικητών έχει αναλάβει ήδη έργο και έχει εξετάσει βιογραφικά, αιτήσεις και πτυχία, και έχει γίνει μια πρώτη εκκαθάριση των υποψηφιοτήτων, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να έχει καταλήξει στα πρόσωπα που θα προταθούν στο Υπουργείο Υγείας και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό για τις τελικές αποφάσεις.

ΤΟ ΑΡΓΟΤΕΡΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ

Να επισημάνουμε ότι ήδη η διαδικασία πήγε πίσω λόγω του κορονοϊού, του Lock down, και της καραντίνας, όπου δεν υπήρχε περίπτωση εν μέσω υγειονομικής κρίσης να γίνουν αλλαγές. Πλέον οι διαδικασίες θα επισπευστούν, ώστε μέχρι το Σεπτέμβριο οι νέοι διοικητές να βρίσκονται στις θέσεις τους, να έχουν το χρόνο να ενημερωθούν, ώστε να κυλήσει ομαλά η κατάσταση και να είναι σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία εν όψει ενός ενδεχόμενου νέου κύματος κορονοϊού από το φθινόπωρο.

Τα νοσοκομεία του Νομού μας φαίνεται ότι αποτελούν "μήλον της έριδος" για πολλούς υποψηφίους, εντός και εκτός Μεσσηνίας, που επιδιώκουν να διοριστούν σε αυτά. Η καλή δουλειά και τα βήματα εκσυγχρονισμού που έγιναν και συνεχίζονται όλα τα χρόνια διοίκησης Μπέζου, έχουν αναβαθμίσει τα Νοσοκομεία, οδήγησαν στη βράβευση του Νοσοκομείου Καλαμάτας ως το πρώτο πράσινο νοσοκομείο στη χώρα με τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων, και πλέον αποτελεί δείγμα καλής πρακτικής για διοικήσεις και άλλων νοσοκομείων.

ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΕΝΑΡΙΑ

Όλο αυτό το διάστημα υπάρχει ένας πόλεμος διαρροών και εντυπώσεων για τις διοικήσεις των Νοσοκομείων της Μεσσηνίας, σε σημείο μάλιστα κάποιοι να έχουν προεξοφλήσει τη θέση τους ως διοικητές. Η ονοματολογία και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, για το αν θα δούμε στις διοικήσεις των δύο νοσοκομείων νέα πρόσωπα ή αν θα ανανεωθεί για ακόμα μια θητεία η διοίκηση Μπέζου στο νοσοκομείο Καλαμάτας, που έχει δώσει δείγματα γραφής.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Ή ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

Το θέμα είναι εάν η Επιτροπή Αξιολόγησης και η τελική πολιτική απόφαση για τις διοικήσεις των Νοσοκομείων θα βασιστούν σε πραγματική αξιολόγηση προσόντων, σπουδών και εμπειρίας  με έμφαση σε Μονάδες Υγείας, όπως προβλέπει και η προκήρυξη, ή αν θα υπερισχύσει το κομματικό κράτος με διορισμούς ημετέρων προς εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων.

Να υπενθυμίσουμε τη δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού προεκλογικά, που απέκλειε το ενδεχόμενο να διοριστούν πολιτευτές στις διοικήσεις των Νοσοκομείων.

Βεβαίως, ακολούθησαν τα "φάουλ" της Κυβέρνησης στο πρώτο "κύμα" των διορισμών το Νοέμβριο του 2019 με υπέργηρους διοικητές ή διοικητές-κουμπάρους, χωρίς τα απαιτούμενα προσόντα, με κριτήριο καθαρά κομματικό, από τους οποίους μετά το σάλο και την κατακραυγή η Κυβέρνηση ζήτησε τις παραιτήσεις και ακολούθησαν νέοι διορισμοί.

"Φάουλ" και αστοχίες, τα οποία η Κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να μην επαναλάβει σε αυτή τη δεύτερη φάση των διορισμών διοικήσεων. Προέχει η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, η ενίσχυση των νοσοκομείων με προσωπικό, η θέση στις διοικήσεις ανθρώπων με εμπειρία και ικανότητες, έργο, γνώση διαχείρισης Μονάδων Υγείας, ώστε να είναι πανέτοιμα τα Νοσοκομεία μας να αντεπεξέλθουν σε περίπτωση δεύτερου κύματος πανδημίας από τον Οκτώβριο.

ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ

Αξίζει να σημειωθεί οι διοικητές που έχουν διοριστεί έχουν υπογράψει σύμφωνο αποτελεσματικότητας, ενώ αξιολογούνται ανά τρίμηνο, και σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, αν δεν φτάνουν τους στόχους και δεν περνούν την αξιολόγηση θα απολύονται χωρίς αποζημίωση. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρωθυπουργός ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν δέχονται εκπτώσεις ως προς την καταλληλότητα και αν οι διοικητές που διορίζονται κριθούν ανεπαρκείς, θα αλλάζουν.

Τελικά τα μεταπτυχιακά, οι τίτλοι σπουδών, η εμπειρία σε θέσεις ευθύνης με έμφαση στις Μονάδες Υγείας, οι ικανότητες, η κοινωνική και επαγγελματική αναγνώριση αναμένεται να παίξουν πρωτεύοντα ρόλο στην επιλογή των προσώπων, ή θα επικρατήσει το κομματικό κράτος; Οι δεσμεύσεις και οι εξαγγελίες θα τύχουν εφαρμογής ή θα μείνουν λόγια του αέρα; Εάν θέλουμε να πάμε μπροστά ως χώρα θα πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τις κομματικές ταυτότητες και να επιλέξουμε τους πραγματικά άξιους για τις θέσεις αυτές, υπηρετώντας έτσι το δημόσιο και μόνο συμφέρον, αναβαθμίζοντας τα δημόσια νοσοκομεία μας και τις υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες.

Μ.Π.

 

Διαβάστε και αυτό:

Κικίλιας: Αντικατάσταση των διοικητών νοσοκομείων άνευ αποζημίωσης αν δεν πληρούν τα κριτήρια αξιολόγησης

“Μήλον της έριδος” τα Νοσοκομεία της Μεσσηνίας: 30 και πλέον οι αιτήσεις για διοικητές

Δημοφιλέστερα

To Top