ΚΟΙΝΩΝΙΑ

4.697 μαϊμού προϊόντα κατασχέθηκαν – 4 συλλήψεις στην Αγ.Τριάδα

“Λαβράκι” έβγαλε η χθεσινή οργανωμένη επιχείρηση της Αστυνομίας στη Λαϊκή Αγορά της Αγίας Τριάδας.
Συνολικά κατασχέθηκαν 4.697 προϊόντα απομίμησης και έγιναν 4 συλλήψεις ημεδαπών που πωλούσαν τα προϊόντα αυτά. Συγκεκριμένα κατασχέθηκαν:

-2.649 μπλούζες
-1.542 ζευγάρια παπούτσια
-506 βερμούδες

Όλα ήταν προϊόντα απομιμήσεις επώνυμων εταιρειών, κυρίως αθλητικών, ενώ οι 4 συνελήφθησαν για πλαστογραφία, και παραβάσεις των νόμων «Περί σημάτων» και του Αγορανομικού Κώδικα.


1.542 ζευγάρια αθλητικά παπούτσια-μαϊμού, απομιμήσεις επώνυμων αθλητικών εταιρειών, κατασχέθηκαν χθες στην Αγ.Τριάδα

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων που ξεκίνησαν νωρίς το πρωί, παρίσταντο εξουσιοδοτημένοι πραγματογνώμονες των εταιρειών, όπως προβλέπει ο νόμος, οι οποίοι πιστοποιούσαν επι τόπου την απομίμηση των προϊόντων, ένα προς ένα, τα οποία στη συνέχεια κατασχέθηκαν από την Αστυνομία.

Όπως μας δήλωσε ο Αστυνομικός Διευθυντής Μεσσηνίας, Παναγιώτης Πούπουζας, που μίλησε στο MessiniaLIVE, στις προσπάθειες πάταξης και εξάλειψης του παρεμπορίου δεν είναι εύκολο να γίνονται συχνότερα τέτοιοι έλεγχοι από την Αστυνομία, καθώς απαιτείται υποχρεωτικά η παρουσία πραγματογνωμόνων, ένας από κάθε εταιρεία, ώστε να πιστοποιηθεί επί τόπου η απομίμηση και να κατασχεθεί το προϊόν μαϊμού. Οι συγκεκριμένοι εξουσιοδοτημένοι πραγματογνώμονες μεταβαίνουν ανά την Ελλάδα σε κάθε έλεγχο ή καταγγελία για εμπορία και διακίνηση προϊόντων απομίμησης. Είναι επομένως απαραίτητη η παρουσία τους στους αιφνιδιαστικούς ελέγχους που κάνει η Αστυνομία σε υπαίθριες αγορές και παζάρια.

Όπως μας ενημέρωσε ο Αστυνομικός Διευθυντής Μεσσηνίας, τα προϊόντα-μαϊμού που κατασχέθηκαν συγκεντρώθηκαν και καταστράφηκαν από πρέσα, με τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος, καθώς όπως μας εξήγησε υποχρεωτικά αυτά καταστρέφονται καθώς απαγορεύεται η κυκλοφορία τους ή η οποιαδήποτε περαιτέρω διάθεσή τους (π.χ. σε ιδρύματα ή σε φτωχούς). Η νομοθεσία είναι αυστηρή με τις απομιμήσεις και επιβάλλει την άμεση καταστροφή των προϊόντων-μαϊμού.

Το θέμα είναι ότι στην υπαίθρια αγορά της Αγίας Τριάδας χθες κατασχέθηκαν 4.697 προϊόντα-μαϊμού, αριθμός που δείχνει το εύρος του παρεμπορίου που συντελείται, σε βάρος των νομίμων καταστημάτων και εμπόρων. Η αστυνομική έφοδος σχεδιάστηκε και οργανώθηκε με μυστικότητα από τις προηγούμενες ημέρες, μετά από καταγγελία του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας. Ο έλεγχος έγινε σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία και τη ΔΟΥ, καθώς έγινε παράλληλα και φορολογικός έλεγχος.

Είναι γεγονός ότι το παρεμπόριο ανθεί, αποτελεί μάστιγα, που δύσκολα αντιμετωπίζεται, καθώς “it takes two to tango”, κοινώς πρέπει και οι καταναλωτές γνωρίζοντας ότι είναι μαϊμού -καθώς είναι κραυγαλέα φθηνότερα από τα επώνυμα- να μην τα αγοράζουν. Ωστόσο, οι οργανωμένες επιχειρήσεις από την Αστυνομία λειτουργούν όχι μόνο κατασταλτικά αλλά και προληπτικά, αφού οι έφοδοι αποτελούν ένα φόβητρο για όσους εμπορεύονται προϊόντα-μαϊμού.

Μαίρη Περδικέα

4.697 μαϊμού προϊόντα κατασχέθηκαν – 4 συλλήψεις στην Αγ.Τριάδα
To Top