ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανελλαδικές εξετάσεις 2017: Πρεμιέρα σήμερα και για τα Γενικά Λύκεια

Πρεμιέρα και για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων της χώρας με Νεοελληνική Γλώσσα

Μια διασκευή ομιλίας του Γρηγόρη Σκαλκέα στην Ακαδημία Αθηνών, με τίτλο «Επιστήμη και επιστήμονες» ήταν το δοκίμιο στο μάθημα της Νεοελληνικής γλώσσας, στο οποίο εξετάστηκαν σήμερα οι απόφοιτοι των Γενικών Λυκείων, κατά την πρώτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων.

Εκτός από τις συνήθεις περιλήψεις και γλωσσικές ασκήσεις, οι υποψήφιοι κλήθηκαν να γράψουν μία ομιλία στην τελετή αποφοίτησης του σχολείου τους αναφορικά με τον στόχο της επιστήμης και τον ηθικό ρόλο του επιστήμονα.

Συγκεκριμένα, το θέμα της Έκθεσης ήταν:

«Στην τελετή αποφοίτησης του σχολείου σας ως υποψήφιοι/ες φοιτητές/τριες και μελλοντικοί/κές επιστήμονες εκφωνείτε μια ομιλία 500-600 λέξεων στην οποία εστιάζετε σε δύο άξονες:
α) στον ρόλο της επιστήμης στην αντιμετώπιση των σημαντικότερων, κατά τη γνώμη σας, σύγχρονων προβλημάτων
και β) στα ηθικά εφόδια του επιστήμονα που θα του επιτρέψουν να υπηρετήσει αυτό τον στόχο».
Ικανοποιημένοι δήλωσαν στo MessiniaLIVE οι υποψήφιοι μετά το πέρας της εξέτασης.Το θέμα ήταν κατανοητό και οι συνοδευτικές γλωσσικές ασκήσεις απλές.Δεν αιφνιδιάστηκαν απο κάτι δύσκολο ή μη αναμενόμενο, επομένως κατά τα λεγόμενά τους έγραψαν καλά.


Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών το θέμα της Έκθεσης κρίνεται ως κλασικό, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις, κατανοητό, χωρίς δυσνόητες έννοιες ή ιδιωματισμούς.
Όπως μας δήλωσε ο φιλόλογος, Άγγελος Ράλλης, τα θέματα ήταν απλά, το κείμενο του γιατρού και ακαδημαϊκού, Γρηγόρη Σκαλκέα, ήταν επιστημονικός λόγος εκλαϊκευμένος, ενώ εκτιμά πως τα παιδιά έγραψαν σε γενικές γραμμές καλά.
Μιλώντας στο MessiniaLIVE, ανέλυσε διεξοδικά το θέμα της Έκθεσης, καθώς και τις συνοδευτικές ασκήσεις, επισημαίνοντας την προσοχή που έπρεπε να δείξουν οι μαθητές κυρίως στο α'σκέλος της ερώτησης.

ΕΠΑΛ: ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ Γ.ΘΕΟΤΟΚΑ

Με το ίδιο μάθημα ξεκίνησαν χθες,Τρίτη, τις εξετάσεις και οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ που κλήθηκαν να διαγωνιστούν σε ένα διασκευασμένο απόσπασμα από το βιβλίο του Γ. Θεοτοκά, ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ, τ. Β’, 1950-1966, εκδόσεις Εστία.
Το περιεχόμενο του αποσπάσματος αφορούσε στις προτροπές ενός πατέρα προς τον γιο του, όταν ο τελευταίος άρχισε να τον αμφισβητεί, για το πώς θα γίνει καλύτερος άνθρωπος, στις διάφορες εκφάνσεις της ζωής του. Το περιεχόμενο του κειμένου δεν παρουσίαζε ιδιαίτερες δυσκολίες, ως προς την κατανόησή του, γεγονός που θα βοήθησε τους υποψηφίους στην οργάνωση της περίληψης.
Να σημειωθεί ότι οι υποψήφιοι φέτος διεκδικούν μια από τις 70.726 θέσεις της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Δημοσιεύτηκε από Thanassis Poulopoulos στις Τετάρτη, 7 Ιουνίου 2017

Δημοφιλέστερα

To Top