Στη διευρυμένη σύσκεψη της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ», που πραγματοποιήθηκε χθες στην Καλαμάτα, παρέστησαν η Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κα Ελένη –Αλειφέρη Καραθανάση και η Συντονίστρια Έργων και Αποτελεσματικότητας και Εντεταλμένη Σύμβουλος Τουρισμού και Πολιτισμού κα Αντωνία Μπούζα, οι οποίες και ανέπτυξαν την οπτική και τις θέσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τα ζητήματα που αφορούν στους Ρομά.
Όπως τονίστηκε, η Περιφέρεια Πελοποννήσου αντιμετωπίζει τους Ρομά ως ισότιμους Έλληνες πολίτες με ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις, στη βάση των θεμελιωδών αρχών της ισονομίας και του σεβασμού της ατομικής ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η πολιτική της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο θέμα αυτό είναι ξεκάθαρα Ευρωπαϊκή: «Η ενσωμάτωση των Ρομά στην Ελληνική κοινωνία είναι μονόδρομος».
Η Περιφερειακή Αρχή, με τις παρεμβάσεις της, τάραξε τα λιμνάζοντα νερά και αφύπνισε συνειδήσεις. Δεν έμεινε μόνο στα λόγια, αλλά απέκλεισε κάθε προσωρινή και μεμονωμένη παρέμβαση χωρίς προηγουμένως να έχουν ληφθεί ολοκληρωμένα μέτρα για την μετεγκατάσταση Ρομά από μια περιοχή σε άλλη. Αποτελεί πάγια θέση της Περιφέρειας Πελοποννήσου ότι θα πρέπει να είναι κοινός στόχος όλων των αρμοδίων εθνικών, περιφερειακών και αυτοδιοικητικών αρχών η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής πολιτικής για κατάργηση των καταυλισμών έως το 2020.
Με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου ξεκίνησε η εκπόνηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με ειδικούς εμπειρογνώμονες της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ) και με τους Δήμους, για την ενσωμάτωση των Ρομά της Πελοποννήσου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Ρομά από τον περασμένο Φεβρουάριο και ήδη είναι σε διαβούλευση το εν λόγω Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την κοινωνική ένταξη των Ρομά ανά Δήμο της ΠΕ Μεσσηνίας, με ειδικές κατευθύνσεις στον τομέα της στέγασης για τους πληθυσμούς Ρομά.
Ο Περιφερειακός Επιχειρησιακός σχεδιασμός της Περιφερειακής Αρχής, σχετικά με αυτό το θέμα, αφορά στους άξονες:

Οριζόντιες δράσεις που αφορούν τον Κοινωνικό Διάλογο με τις Κοινότητες Ρομά, δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, προγράμματα ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων κλπ
Στέγαση: Στοχευμένες παρεμβάσεις ανάλογα με την κατάσταση των νοικοκυριών και οικογενειών Ρομά – επιδότηση ενοικίου κυρίως για αυτούς που διαβιούν σε παραπήγματα
Εκπαίδευση: Δωρεάν ένταξη των βρεφών και νηπίων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ( με χρηματοδότηση και από το ΠΕΠ Πελοποννήσου).
Μείωση της μαθητικής διαρροής – εκπαίδευση ενηλίκων. Επίσης η Περιφέρεια Πελοποννήσου δαπανεί και σημαντικά ποσά για τη δωρεάν μεταφορά μαθητών Ρομά στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
-Υγεία: Μέσω του ΠΕΠ της Περιφέρειας, με πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, θα υποστηριχθούν οικονομικά μια σειρά δράσεων στον τομέα της Υγείας – Ομάδες Γειτονιάς – Δομές Ψυχικής Υγείας αλλά και πολυδύναμα κέντρα του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.
Απασχόληση: Προωθείται η ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας και η στήριξη τέτοιων Φορέων των Ρομά
Πρόγραμμα παροχής τροφίμων σε απόρους – ΤΕΒΑ
Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών από τις Υπηρεσίες πρόνοιας.
Τα Κέντρα Κοινότητας έρχονται να ενισχύσουν το έργο των κοινωνικών υπηρεσιών. Στην ΠΕ Μεσσηνίας ήδη εντάχθηκε ένα Κέντρο Κοινότητας και μια κινητή μονάδα με έργο την ψυχοκοινωνική στήριξη του πληθυσμού που διαβιεί σε ακραία φτώχεια.
Τέλος επισημάνθηκε ότι η Περιφερειακή Αρχή είναι πεπεισμένη ότι η κοινωνική ένταξη των Ρομά δεν είναι πλέον ένας γενικός και αόριστος σχεδιασμός. Είμαστε όλοι (Κράτος – Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση – οργανώσεις Ρομά – τοπικές κοινωνίες Ρομά και μη Ρομά) πολύ πΙο ώριμοι και συνειδητοποιημένοι πως κάθε άτομο που διαβιεί σε συνθήκες φτώχειας και αποκλεισμού χρειάζεται στοχευμένη και εξατομικευμένη παρέμβαση. Όπως επίσης έχει γίνει κατανοητό ότι κανένα άτομο δεν μπορεί να λαμβάνει χωρίς να διαχειρίζεται, να προγραμματίζει και να λογοδοτεί για τις παροχές που του αποδίδονται.

Διευρυμένη σύσκεψη στην Καλαμάτα της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ»
To Top