ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Tράπεζα της Ελλάδος: Χρυσό συλλεκτικό νόμισμα με την Αρχαία Μεσσήνη!

Αφιερωμένο στην Αρχαία Μεσσήνη είναι ένα εκ των πολλών συλλεκτικών νομισμάτων που εξέδωσε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο του Νομισματικού Προγράμματος 2020 της Τράπεζας. Πρόκειται για χρυσό  νόμισμα,  ονομαστικής αξίας 50 ευρώ, που εικονίζει στη μια του όψη την Αρκαδική Πύλη και στην άλλη το Εκκλησιαστήριο, από ψηλά. Δυο χαρακτηριστικά και πολυδιαφημισμένα σημεία της Αρχαίας Μεσσήνης. Το χρυσό νόμισμα ανήκει στη σειρά “πολιτιστική κληρονομιά”. Να σημειωθεί ότι έχουν τυπωθεί μόλις 1.500 τεμάχια.


Η μια όψη του συλλεκτικού χρυσού νομίσματος εικονίζει την Αρκαδική Πύλη


Η άλλη όψη είναι αφιερωμένη στο Εκκλησιαστήριο, καλλιτέχνης του έργου η Μ. Αντωνάτου

Ο σχεδιασμός και η εκτύπωση των νομισμάτων γίνεται από το Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η θεματολογία τους αντλείται κυρίως από την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας, από ιστορικές επετείους, από σημαντικές προσωπικότητες. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του φετινού προγράμματος  είναι η έκδοση και η κυκλοφορία νομισμάτων που τιμούν την επέτειο της συμπλήρωσης 2.500 ετών από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Δείτε εδώ την παρουσίαση όλων των συλλεκτικών νομισμάτων για το 2020 που εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος

ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΑ ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ

Στα νομίσματα τιμώνται δύο επέτειοι της ελληνικής ιστορίας με παγκόσμια σημασία: 2.500 χρόνια από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας και τη μάχη των Θερμοπυλών. Το 2020 είναι και σημαντική επέτειος για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Φέτος τιμώνται τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης στο ελληνικό κράτος, τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τα 75 χρόνια παρουσίας του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας, καθώς και τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Έλληνα λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου.
Για όλα αυτά τυπώθηκαν φέτος συλλεκτικά νομίσματα.

ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ “ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ” ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ

Επίσης, νομίσματα με θέμα τον Ερμή, στη σειρά «Ελληνική μυθολογία – Θεοί του Ολύμπου», την Αρχαία Μεσσήνη στη σειρά «Πολιτιστική κληρονομιά» και την Ίριδα την ελληνική στη σειρά «Ενδημικά φυτά της Ελλάδας», ενώ ένα πολύ ιδιαίτερο νόμισμα είναι αυτό που αφιερώνεται στη Μύρτιδα, ένα κορίτσι που πέθανε από τον Λοιμό των Αθηνών στη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, σε ηλικία 11 ετών, και η μορφή της ανασυστάθηκε με σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους.

Διαβάστε και αυτό:

Επετειακό κέρμα των 2 ευρώ αφιερωμένο στη Μάχη των Θερμοπυλών

To Top