Διατροφή

Νέα έρευνα για τη σύνδεση διατροφής – καρκίνου

Μία νέα έρευνα επιβεβαιώνει την υπόθεση πως οι άνθρωποι που τρώνε τρόφιμα με χαμηλή διατροφική ποιότητα, σε τακτική βάση, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

Η εν λόγω μελέτη διεξήχθη από τον Mélanie Deschasaux (από το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας στο Παρίσι), σε συνεργασία με επιστήμονες από πολλά άλλα ερευνητικά ιδρύματα. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Medicine.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 471.495 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 49.794 είχαν διαγνωστεί με καρκίνο. Βάσει των παρεχόμενων πληροφοριών, οι επιστήμονες υπολόγισαν τις σχέσεις μεταξύ των τροφίμων με διάφορες θρεπτικές ιδιότητες και τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες στα συμπεράσματά τους, όσοι από τους συμμετέχοντες κατανάλωναν προϊόντα διατροφής με χαμηλότερη διατροφική ποιότητα, διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν κάποιας μορφής καρκίνο.

Ειδικότερα, η τακτική κατανάλωση τροφίμων με χαμηλή διατροφική ποιότητα συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, του στόμαχος και του πνεύμονα, στην περίπτωση των ανδρών.

Όσον αφορά τις γυναίκες, η κατανάλωση τροφίμων με χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος, καθώς και με μετα-εμμηνοπαυσιακό καρκίνο του μαστού.

Οι συγγραφείς της μελέτης υπογράμμισαν ότι περισσότερες χώρες πρέπει πλέον να επιβάλουν ετικέτες επισήμανσης στα τρόφιμα, προκειμένου να προσδιορίζεται σαφώς η θρεπτική τους αξία.

Σημειώνεται ότι η Βρετανική Υπηρεσία Τυποποίησης Τροφίμων έχει αναπτύξει ένα σχετικό σύστημα καταγραφής θρεπτικών ουσιών (FSAm-NPS) προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι καταναλωτές θα μπορούν πλέον να δουν με σαφήνεια την ακριβή διατροφική αξία κάθε προϊόντος διατροφής. Παρόμοια συστήματα έχουν υιοθετήσει η Γαλλία και το Βέλγιο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ
https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1002651

Νέα έρευνα για τη σύνδεση διατροφής – καρκίνου

Δημοφιλέστερα

To Top