Τουρισμός

Ξεκινά η πιστοποίηση των τουριστικών καταλυμάτων για το «Καλάθι Πρωινού»

Η διαδικασία αξιολόγησης και πιστοποίησης θα διενεργείται από την εταιρεία πιστοποιήσεων Eurocert

Ξεκινά και επίσημα η διενέργεια ελέγχων για τη χορήγηση του σήματος «Καλάθι Πρωινού», στις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων, που σχεδίασε και υλοποιεί η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ). Η διαδικασία αξιολόγησης και πιστοποίησης θα διενεργείται από την εταιρεία πιστοποιήσεων Eurocert, σε συνεργασία με το Κέντρο Ανάπτυξης Ελληνικού Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας.

Η ΣΕΤΚΕ, μέσω του προγράμματος «Καλάθι Πρωινού», προσκαλεί τους πελάτες-φιλοξενούμενους των τουριστικών καταλυμάτων σε ένα γευστικό «ταξίδι» ανά την Ελλάδα, σε μία γνωριμία με τους «θησαυρούς» της ελληνικής γης. Η νέα υπηρεσία της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, στόχο έχει, αφενός τη διασύνδεση του πολιτισμικού, γαστρονομικού πλούτου της χώρας με τη διαμονή και τη φιλοξενία στις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων και αφετέρου την αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρουν τα μικρά τουριστικά καταλύματα, με τελικό στόχο το «Ελληνικό Πρωινό» να καθιερωθεί διεθνώς ως ένα επιπρόσθετο κίνητρο για διακοπές στην Ελλάδα.

Ένα καλάθι γεμάτο από αγνά, παραδοσιακά προϊόντα κάθε τόπου, από αυθεντικές ελληνικές γεύσεις, με την ανάλογη φρεσκάδα και ποιότητα, χωρίς ξενικές υπογραφές, που εγγυάται το καλύτερο και το πιο νόστιμο ξεκίνημα της ημέρας.

Τι περιέχει το «Καλάθι Πρωινού» που θα προσφέρεται στα τουριστικά καταλύματα

Η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος παρουσίασε πριν λίγες ημέρες επίσημα το «Καλάθι Πρωινού» στη διεθνή έκθεση Xenia 2017, από παραδοσιακά προϊόντα της ελληνικής γης, το οποίο προωθεί σε Έλληνες και ξένους τουρίστες για το πρωινό γεύμα τους.
Το «Καλάθι Πρωινού» επιμελείται ο chef Κωνσταντίνος Μουζάκης και στόχο έχει, αφενός την αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών των μικρών τουριστικών καταλυμάτων και αφετέρου την ανάδειξη των μοναδικών προϊόντων της ελληνικής γης. «Αν κατορθώσουμε να διαδώσουν οι ξένοι τα θαυμάσια προϊόντα της ελληνικής γης, θα κάνουμε το πρώτο σημαντικό βήμα μιας μεγάλης ανατροπής -της αναγνώρισης της ελληνικής παραγωγής εκτός συνόρων, με πράξεις όμως», δηλώνει ο Κωνσταντίνος Μουζάκης.

Το ψωμί και γενικά τα αρτοπαρασκευάσματα, το μέλι, το γάλα, το γιαούρτι, οι πίτες και τα φρέσκα φρούτα θα αποτελέσουν τον βασικό κορμό του καλαθιού, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται και εμπλουτίζεται ανά περιοχή, με έμφαση στην τοπική κουζίνα και τα παραδοσιακά προϊόντα κάθε τόπου.

Η νέα υπηρεσία της ΣΕΤΚΕ αναμένεται να προσδώσει προστιθέμενη αξία στο ελληνικό τουριστικό προϊόν, ενώ είναι βέβαιο ότι θα προσφέρει ξεχωριστές εμπειρίες στους πελάτες φιλοξενούμενους των τουριστικών καταλυμάτων μέσα από τη γνωριμία τους με τα τοπικά προϊόντα κάθε προορισμού.

Το καλάθι πρωινού προσφέρεται στις 13 Περιφέρειες με βάση τα τοπικά προϊόντα.

Το Καλάθι Πρωινού περιέχει:

Άρτο & αρτοσκευάσματα
Βούτυρο
Μέλι
Μαρμελάδες
Γλυκά κουταλιού
Κομπόστες
Βουτήματα, κουλουράκια, γλυκά
Κρέμες
Τυριά
Ελιές, ελαιόλαδο
Πίτες, πιτάκια
Σούπες
Αυγά, ομελέτα
Αλλαντικά
Χυμό
Γαλακτοκομικά, γιαούρτι
Αφεψήματα
Καφέ

Ενδεικτικά μενού από το Καλάθι Πρωινού ανά Περιφέρεια

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης: ελιές Θάσου, παξιμάδια Σαμοθράκης, κουραμπιέδες Καρβάλης, προσούτο Δράμας, λουκάνικα Θράκης.
Κεντρική Μακεδονία: μπουγάτσα, γιαούρτι, γάλα, μαρμελάδες κ.ά.
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: κουλούρι Θεσσαλονίκης, Ανεβατό Γρεβενών, λουκάνικα Καραμανλίδικα, γάλα βουβαλίσιο…
Περιφέρεια Ηπείρου: ψωμί με προζύμι, φέτα, διάφορες πίτες και αφεψήματα…
Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων: βούτυρο Κέρκυρας, αλλαντικά νούμπουλο, μαντολάτο και παστέλι, γλυκά κουταλιού, κουμ κουάτ, παξιμάδι με σταφίδα και πολλά άλλα επτανησιακά προϊόντα.
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: φρούτα, αφεψήματα, μέλι, τραχανάς…
Περιφέρεια Πελοποννήσου: μέλι, ελιές, ελαιόλαδο, στραπατσάδα, αλλαντικά όπως το σύγκλινο Μάνης, αφεψήματα…
Περιφέρεια Αττικής: μέλι, σταφιδόψωμο με κορινθιακή σταφίδα, ελληνικός καφές, βουτήματα, κουλούρια, χωριάτικο ψωμί κ.ά.
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: μέλι, μαρμελάδες, κατίκι Δομοκού, αυγά, βούτυρο γάλακτος, αφεψήματα…
Περιφέρεια Θεσσαλίας: φρούτα, κρέμες, τυριά, αυγά, αφεψήματα και πολλά προϊόντα που παράγει ολόκληρη η Θεσσαλία.
Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου: Καλαθάκι Λήμνου, παξιμάδια, μαστίχα, ελιές, ελληνικός καφές, φρούτα, παξιμάδια με ούζο…
Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου: μέλι, μαρμελάδες, τυριά, αλλαντικά, στραπατσάδα, αφεψήματα, βυζαντινός καφές…
Περιφέρεια Κρήτης: κριθαροκουλούρες, βούτυρο, φρούτα, γλυκά κουταλιού, τυριά, καλτσούνια, στραπατσάδα, αλλαντικά (απάκι), αφεψήματα…

Επιδίωξη της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος είναι η συνεργασία με τους γυναικείους συνεταιρισμούς ανά περιοχή. Πολλά καταλύματα θα μπορούν να προμηθεύονται προϊόντα από τους τοπικούς γυναικείους συνεταιρισμούς, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και τονώνοντας την οικονομία της περιοχής.

Ξεκινά η πιστοποίηση των τουριστικών καταλυμάτων για το «Καλάθι Πρωινού»

Δημοφιλέστερα

To Top