Υγεία

To ήξερες πως η έλλειψη ύπνου επηρεάζει το σωματικό σου βάρος;

Μήπως για τα κιλά που επιμένουν και δεν μπορείς να χάσεις με τίποτα, δεν ευθύνεται μόνο η διατροφή σου; Η επιστήμη εξηγεί πως και ο κακός ύπνος επηρεάζει το βάρος σου και σε φορτώνει με παραπανίσια κιλά.
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Leeds στην Αγγλία, σε 1.615 ενήλικες διαπίστωσε ότι όσοι δεν κοιμούνται αρκετές ώρες (δηλαδή λιγότερο από 6 ώρες ύπνου την ημέρα) ζύγιζαν πολύ περισσότερο σε σχέση με αυτούς που συμπλήρωναν 7 με 9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα The Sun, οι ανεπαρκείς ώρες ύπνου οδηγούν σε μειωμένα επίπεδα λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας στο αίμα τα οποία είναι αυτά που βοηθούν την καρδιά σας να μένει υγιής.
«Διαπιστώσαμε ότι οι ενήλικες που ανέφεραν λιγότερες ώρες ύπνου από τους συνομηλίκους τους ήταν πιο πιθανό να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και με συσωρρευμένο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς. Σε κάθε περίπτωση, τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία του επαρκούς ύπνου», υποστηρίζει η επικεφαλής έρευνας Dr Laura Hardie.

Φυσικά, η ανάγκη για ύπνο διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά οι συνιστώμενες ώρες και αυτές που συνάδουν με τον τρόπο που λειτουργεί ο οργανισμός της πλειονότητας των ενηλίκων είναι 7 με 9 ώρες.

Επιπλέον, έρευνες στο παρελθόν έχουν αποδείξει ότι οι άνρθωποι που κοιμούνται λιγότερο, τείνουν να καταναλώνουν περισσότερο φαγητό κατά τη διάρκεια της ημέρας ώστε να αναπληρώσουν τα χαμένα επίπεδα ενέργειας κάτι που, φυσικά, οδηγεί στην αύξηση του σωματικού βάρους.

To ήξερες πως η έλλειψη ύπνου επηρεάζει το σωματικό σου βάρος;
To Top