Επιχειρείν

6 τρόποι να διαπιστώσετε αν έχετε φθαρμένα στρώματα ύπνου

Σύμφωνα με ευρήματα κατόπιν ερευνών της Mayo Clinic πάνω σε ζητήματα ύπνου, ένας άνθρωπος που δεν κοιμάται καλά μπορεί να μην αποδίδει στη δουλειά του, να παρουσιάζει κενά μνήμης ή δυσκολία συγκέντρωσης, να είναι ευερέθιστος, να αυξάνει το βάρος λόγω των ορμονών που εκκρίνονται ακόμη και να επηρεάζεται η όψη του προσώπου του. Εφόσον κάποιος επικοινωνήσει με τον αρμόδιο γιατρό και αποκλειστούν παθολογικής φύσης ζητήματα ή εάν μια φαρμακευτική αγωγή δεν προκαλεί αυτά τα συμπτώματα, ο επόμενος ύποπτος στον οποίο μπορεί να στραφεί κανείς, είναι τα στρώματα ύπνου.

Τα 6 σημάδια που καθιστούν ύποπτα τα στρώματα για τον κακό ύπνο

  • Όταν ξυπνάτε, αισθάνεστε κουρασμένοι
  • Κοιμάστε καλύτερα οπουδήποτε αλλού, εκτός από το κρεβάτι σας (πχ στα ξενοδοχεία ή σε σπίτια συγγενών)
  • Αισθάνεστε εξογκώματα ή βαθουλώματα στο στρώμα
  • Πρέπει να ξαπλώσετε σε συγκεκριμένη μεριά του στρώματος για να σας πάρει ο ύπνος
  • Σας είναι το ίδιο εύκολο να κοιμηθείτε στον καναπέ, όπως και στο κρεβάτι
  • Το στρώμα σας κάνει ήχους (αφορά στρώματα με ελατήρια), κάθε φορά που ξαπλώνετε

Εάν συμβαίνει κάποιο ή και όλα τα προαναφερθέντα, τότε το στρώμα σας είναι υπαίτιο για την κακή ποιότητα του ύπνου σας. Μην κάνετε βέβαια το λάθος να μπερδεύετε την ποιότητα με την ποσότητα του ύπνου σας. Εάν για παράδειγμα το στρώμα σας δεν υποστηρίζει σωστά τη σπονδυλική σας στήλη, δε θα αισθάνεστε ξεκούραστοι την επόμενη μέρα το πρωί, ακόμη κι αν είχατε έναν μεγάλης διάρκειας ύπνο. Επίσης μπορεί να ξυπνήσετε και να έχει πιαστεί ο λαιμός σας ή ο αυχένας σας. Αντίθετα μπορεί κάποιος να κοιμηθεί λίγες ώρες σε ένα ιδανικό στρώμα και να ξυπνήσει φρέσκος και αναζωογονημένος. Φανταστείτε λοιπόν πως θα ήταν αν ξυπνάγατε μετά από πολλές ώρες ύπνου στο ιδανικό στρώμα.

Πως είναι τα ιδανικά στρώματα;

Εύλογα θα διερωτηθεί κανείς: Και πως είναι τα τέλεια στρώματα; Καθένας είναι ξεχωριστός, οπότε γίνεται κατανοητό, ότι το προηγούμενο ερώτημα έχει τόσες απαντήσεις, όσοι οι άνθρωποι που κοιμούνται σε αυτά. Όταν επιλέγετε στρώμα, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να υπολογίσετε, αρχής γενομένης από την άνεση. Ο μόνος τρόπος για να το γνωρίζετε αυτό, είναι να αφήσετε κατά μέρους τις ντροπές και να το δοκιμάσετε στο κατάστημα. Έτσι θα μπορέσετε να καταλάβετε, αν υποστηρίζει σωστά στο σώμα σας. Παρόλα αυτά υπάρχουν και εταιρείες, που προσφέρουν τα στρώματα για κατ’ οίκων δοκιμή διάρκειας 100 ημερών. Εάν δεν μείνετε ικανοποιημένοι, το κατάστημα το αλλάζει. Το σκεπτικό είναι να είστε απόλυτα βέβαιοι, ότι στο τέλος της ημέρας θα μπορείτε να ξεκουραστείτε στο ιδανικό για εσάς στρώμα.

Τι να προσέξετε πριν φτάσετε στα καταστήματα

Προτού όμως καταλήξετε στο κατάστημα για να κάνετε τις δοκιμές σας, είναι χρήσιμο να πραγματοποιήσετε στο διαδίκτυο μια έρευνα αγοράς σχετικά με τους διαθέσιμους τύπους στρωμάτων και το ποιο μπορεί να είναι κατάλληλο για εσάς. Ενδεικτικά η σκληρότητα ενός στρώματος είναι ζήτημα υποκειμενικό. Μπορεί ένα αφράτο, πλούσιο, μαλακό στρώμα να μοιάζει ονειρικό, όμως το σκληρό στρώμα ίσως είναι καταλληλότερο για κάποιον που κοιμάται ανάσκελα και μπρούμυτα. Κι εδώ έρχεται ένας ακόμη παράγοντας, που θα καθορίσει την τελική επιλογή. Δεν είναι άλλος από τη στάση του ύπνου.

Η στάση του ύπνου καθοριστική και για τα μαξιλάρια

Η στάση του ύπνου είναι ζωτικής σημασίας και για τα μαξιλάρια ύπνου, όχι μόνο για τα στρώματα. Ενδεικτικά όποιος κοιμάται στο πλάι πρέπει να έχει μαλακά προς μέτριας σκληρότητας μαξιλάρι και στρώμα. Αυτό συμβαίνει γιατί με αυτό το επίπεδο σκληρότητας, παρέχεται μεγαλύτερη υποστήριξη στο σώμα, ευθυγραμμίζοντας τον αυχένα με τη σπονδυλική στήλη και τα γόνατα. Τα τρία σημεία δηλαδή στα οποία εκδηλώνονται πιασίματα ή πόνοι σε όσους κοιμούνται στο πλάι, αλλά σε σκληρά στρώματα και μαξιλάρια.

Τα κατάλληλα υλικά για στρώματα και μαξιλάρια

Το πιο υλικό είναι πιο κατάλληλο δεν έχει να κάνει τόσο με τη στήριξη, που προσφέρει σε κάποιον, αλλά με τις προτιμήσεις ενός και φυσικά με το βαλάντιο, που μπορεί να διαθέσει. Τα τελευταία χρόνια το λάτεξ και μάλιστα το φυσικό λάτεξ, κατακτά ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του κοινού, αν και δεν είναι πρόσφατο υλικό. Βγήκε στην αγορά ήδη από το 1950, απλώς εγκαταλείφθηκε λόγω κόστους. Σήμερα οι άνθρωποι επανεξετάζουν τις επιλογές τους λαμβάνοντας υπόψη και οικολογικής φύσης παραμέτρους. Αυτό σημαίνει, ότι δε θα διστάσουν να δώσουν περισσότερα χρήματα για κάτι, που θα είναι φιλικότερο και στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Άλλωστε τα συγκεκριμένα στρώματα έχουν διάρκεια ζωής πάνω από 10 χρόνια, οπότε σε βάθος χρόνου, πρόκειται για μια επένδυση που αξίζει.

Κάτω από τα πετυχημένα στρώματα βρίσκονται τα κρεβάτια

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι τα ιδανικά στρώματα στηρίζονται από δυνατά και σωστής κατασκευής κρεβάτια. Μερικές φορές το πρόβλημα για τα βαθουλώματα ενός στρώματος, δεν είναι άλλο, από τις χαλασμένες τάβλες ή την κακή στήριξη, που μπορεί να υπάρχει από ένα κρεβάτι. Η προσθήκη ενός συμπαγούς κομματιού ξύλου μεταξύ κρεβατιού και στρώματος ενδείκνυται για να προσφέρει την απαιτούμενη σταθερότητα κι εσείς να έχετε επιτέλους τον ύπνο, που σας αξίζει.

6 τρόποι να διαπιστώσετε αν έχετε φθαρμένα στρώματα ύπνου
To Top