Επιχειρείν

Bleisure: H ταξιδιωτική πρακτική που εξαπλώθηκε σε ρυθμούς πανδημίας

Bleisure ταξίδια: Μια τάση που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και φαίνεται, ότι ήρθε για να μείνει. Αν στο δρομολόγιο ραφήνα άνδρος είδατε κάποιον συνεπιβάτη σας με φορητό υπολογιστή σε τηλεδιάσκεψη, ενώ δίπλα του έπαιζε ξέγνοιαστη η οικογένειά του, τότε είδατε πώς λειτουργεί το bleisure. Όπως υπονοείται και από την ονομασία, πρόκειται για ταξίδι, που πραγματοποιείται για διττό σκοπό, δουλειά και ταξίδι. Δεν είναι αμιγώς το ένα ή το άλλο, αλλά και τα δύο μαζί. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ταξιδιώτης δεν είναι ένας ξέγνοιαστος τουρίστας ούτε και ένας επαγγελματίας. Έχει ταυτόχρονα και τις δύο ιδιότητες. Οι μέρες των διακοπών προστίθενται πριν ή μετά ή στη διάρκεια του επαγγελματικού ταξιδιού.

Με όλο και περισσότερους να εργάζονται εξ αποστάσεως και με αρκετούς να θέλουν να ταξιδέψουν ξανά, το bleisure αυξήθηκε. Παρουσίαζε ανοδική πορεία ήδη πριν την πανδημία, τότε ήταν όμως που η τάση αυτή εκτοξεύθηκε και αποτελεί κοινή πρακτική για πάρα πολλούς εργαζόμενους. Παίρνει σταθερά τη θέση των παραδοσιακών επαγγελματικών ταξιδιών με το 89% των μετακινούμενων για δουλειά να προγραμματίζει ήδη τη μετακίνηση με την οικογένεια για λόγους εργασίας εντός του 2022.

Πως το εκλαμβάνουν οι εργοδότες;

Σε σχετική έρευνα για τη στάση των εταιρειών απέναντι σε αυτή την τακτική αναφέρεται, ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις το αντιμετωπίζουν θετικά. Ο λόγος είναι, ότι δίνουν κίνητρο στους εργαζομένους. Ένας ευχαριστημένος με την εταιρεία υπάλληλος είναι πιο αποδοτικός, ενώ και η εταιρεία μπορεί να έχει αξιώσεις από εκείνον. Έτσι μην παραξενευτείτε, αν σε μια αγγελία πρόσληψης αναφέρεται στον τομέα με τις εταιρικές παροχές. Είναι μέρος του σχεδίου για την προσέλκυση ικανών υπαλλήλων.

Ραφήνα Πάρος και οφέλη από το bleisure

Στο άκουσμα της πληροφορίας, ότι κάποιος παίρνει το δρομολόγιο ραφήνα πάρος σκέφτεται κανείς, ότι ο ταξιδιώτης επιθυμεί να γνωρίσει το κυκλαδίτικο στοιχείο. Μπορεί όμως στο σημείο αυτό να θέλει να προσφέρει και μερικές στιγμές ξεγνοιασιάς στην οικογένειά του, οπότε συνδυάζει το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Τι το ωφέλιμο; Για αρχή το κόστος. Προφανώς τα έξοδα του ταξιδιού καλύπτει η εταιρεία, οπότε η άφιξη στον προορισμό είναι οικονομικότερο- τουλάχιστον για τον υπάλληλο. Προφανώς τα έξοδα της οικογένειας, φίλων κλπ δεν καλύπτονται από την εταιρεία.

Bleisure και ζητήματα εργασιακής ηθικής

Σε όρους ηθικής το bleisure μεταφράζεται σε αποτροπή υπερκόπωσης από τις ατελείωτες ώρες εργασίας. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει πιο ευχαριστημένοι υπάλληλοι και άρα καλύτερη ποιότητα δουλειάς. Πρώτα είναι η ικανοποίηση των υπαλλήλων για την ποιότητα της ζωής. Σε γενικές γραμμές τα επαγγελματικά ταξίδια ανέκαθεν λογίζονταν ως έξτρα παροχή. Αν τώρα σε αυτά προσθέσει κανείς και το στοιχείο της διασκέδασης η θετική επιρροή αυξάνεται. Μάλιστα οι αριθμοί μιλούν ξεκάθαρα: Το 90% όσων έκαναν ταξίδια τέτοιας φύσης δηλώνουν πιο ευχαριστημένοι σε σχέση με το 75% εκείνων, που δε μυήθηκαν ακόμη στη νέα ταξιδιωτική τάση.

Κατανόηση της τοπικής νοοτροπίας

Ο υπάλληλος μιας εταιρείας που επισκέπτεται έναν αντιπρόσωπο άλλης πόλης θα είναι σε θέση να καταλάβει καλύτερα τη νοοτροπία της τοπικής κοινωνίας, αν τη ζήσει. Κατανόηση του κοινού σημαίνει καλύτερη προσέγγιση και περισσότερες πωλήσεις σε επόμενο επίπεδο.

Ραφήνα Τήνος: Εξισορρόπηση ζωής και εργασίας

Εάν υπάρχει ένα ιδανικό μέρος για τον συνδυασμό εργασίας και ανάπαυλας, αυτό είναι η σίγουρα η Τήνος. Γι’ αυτό και θα συναντήσει κανείς αρκετούς με εργασιακά σύνεργα(υπολογιστές κ.α.) στο δρομολόγιο ραφήνα τήνος. Σαφώς και συνδυάζει τις ομορφιές ενός Κυκλαδίτικου νησιού με την απαιτούμενη ηρεμία για να μπορεί να επικεντρωθεί κανείς στα καθήκοντά του. Άλλωστε υπάρχουν αμέτρητες έρευνες πια, που υποδεικνύουν, ότι ο συνδυασμός εργασίας και διακοπών συνεισφέρει εξαιρετικά στην ισορροπία προσωπικής ζωής και επαγγελματικών υποχρεώσεων. Και το τελευταίο είναι ζητούμενο σε πολλές δυτικές χώρες.

Το 87% των εργαζομένων, που επιλέγουν αυτού του τύπου τα ταξίδια δηλώνουν πιο ικανοποιημένοι από την εξισορρόπηση των δύο τομέων σε σχέση με το 64%, που δεν είναι ευχαριστημένοι. Όπως προαναφέρθηκε ευχαριστημένος υπάλληλος σημαίνει αποδοτικός υπάλληλος. Γι΄αυτό και οι επιχειρήσεις όχι απλώς το βλέπουν θετικά, αλλά ενθαρρύνουν τους εργαζόμενους να μετακινηθούν με τις οικογένειές τους- με δικό τους κόστος βέβαια.

Ενίσχυση των υπαλληλικών δεξιοτήτων

Ένα ακόμη προτέρημα αυτής της πρακτικής είναι, ότι ο υπάλληλος ενισχύεται, καθώς σχεδιάζει ανεξάρτητα και οργανώνει μόνος του τα στοιχεία του ταξιδιού του. Ένας πραγματικός επαγγελματίας γνωρίζει πολύ καλά από διαχείριση χρόνου και διαχωρισμό των προς ολοκλήρωση υποχρεώσεων. Λειτουργεί θετικά προς την αυτοπεποίθηση των εργαζομένων η εμπιστοσύνη, που δείχνει η εταιρεία, στις δυνατότητες ενός εργαζομένου να θέτει προτεραιότητες και να παίρνει πρωτοβουλίες.

Ραφήνα Μύκονος: Ταξίδι στη βιωσιμότητα

Διαβάζοντας και μόνο την παραπάνω γραμμή θα απορεί κανείς, πως είναι δυνατόν το ταξίδι ραφήνα μύκονος να συνεισφέρει στη βιωσιμότητα και να προάγει μια «οικολογική» συμπεριφορά. Κι όμως όλοι κάποια στιγμή θα ήθελαν να επισκεφθούν το νησί των ανέμων για τις διακοπές τους. Αν λοιπόν φτάνοντας στο νησί, βρουν και λίγο χρόνο να το εξερευνήσουν και να χαλαρώσουν ή να διασκεδάσουν, δε θα χρειαστεί να ξαναπάνε μόνοι τους. Έτσι με έναν απλό και πρακτικό τρόπο η επιχείρηση, που παρότρυνε τον υπάλληλο της να κάνει ένα bleisure ταξίδι, έβαλε το δικό της λιθαράκι στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα στον πλανήτη.

Με την κατάλληλη διαχείριση και τον σωστό προγραμματισμό τα εν λόγω ταξίδια μοιάζουν να είναι μια πολύ θετική εξέλιξη. Σίγουρα τα όρια μεταξύ εργασίας και διασκέδασης μπορεί να είναι ρευστά και μπορεί να οδηγήσει αρκετούς σε αντιπαράθεση, αδιαμφισβήτητα όμως προσφέρει ευκαιρίες στους εργαζόμενους. Μπορούν να αποκομίσουν τα μέγιστα από ένα ταξίδι τους, αυξάνοντας τα ποσοστά γενικότερης ικανοποίησης από τη ζωή τους. Αυτό σημαίνει ακμαίο ηθικό και παραγωγικότητα, κάτι που για μια επιχείρηση συνεπάγεται σε όφελος με μικρό ή και καθόλου κόστος.

Ταυτόχρονα όσο επικρατεί αυτή η τάση τόσο περισσότεροι τρόποι θα επινοούνται, ως προς τη ρύθμιση και σε επίπεδο πληρωμών ή παροχών μιας εταιρείας προς τους εργαζόμενους. Για παράδειγμα μια επιπλέον μέρα ταξιδιού για island hopping, επιλέγοντας το δρομολόγιο paros tinos ή κάποιες επιπρόσθετες ημέρες διακοπών. Το σίγουρο πάντως είναι, ότι πρόκειται για μια πρακτική, που εφαρμόζουν εταιρείες με προοπτική επικεντρωμένη στον υπάλληλο.

Bleisure: H ταξιδιωτική πρακτική που εξαπλώθηκε σε ρυθμούς πανδημίας

Δημοφιλέστερα

To Top