ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την Ελληνική Επανάσταση: Όλο το πρόγραμμα

Λαμπρές εκδηλώσεις ετοιμάζει ο Δήμος Καλαμάτας για την επέτειο Απελευθέρωσης της Καλαμάτας από τον τουρκικό ζυγό, στις 23 Μαρτίου 1821, καθώς και σε ανάμνηση της Εθνεγερσίας του 1821, που μέσα από ποταμούς ελληνικού αίματος απέδωσε στο Έθνος μας την Ελευθερία.

ΝΙΚΑΣ: “ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ…ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΗΘΙΚΗ, ΟΥΤΕ ΔΙΚΑΙΟ”

Σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018, ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν ως εξής:
“Έχουμε συνείδηση όλοι μας ότι τον τελευταίο καιρό ο Ελληνισμός περνά δύσκολες ώρες, εξαιτίας της επιθετικής και της, γενικότερα, απαράδεκτης συμπεριφοράς της Τουρκίας. Έχουν συμβεί πολλά και διάφορα – και στο Αιγαίο – και το αποκορύφωμα ήταν το γεγονός, το οποίο συνέβη στον Έβρο, με τη σύλληψη και τη φυλάκιση και την ομηρία των δύο Ελλήνων αξιωματικών.
Γι’ αυτό νομίζω ότι αυτές τις ημέρες, τις ημέρες της Εθνεγερσίας, πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό – και σε επίπεδο εκδηλώσεων – και αυτό θα κάνει ο Δήμος Καλαμάτας, ώστε να δώσουμε στο λαό μας και ελπίδα και την ψυχική δύναμη, την οποίαν έχει βέβαια, για να αντιμετωπίσει ενδεχομένως δυσκολότερες καταστάσεις.
Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, εμείς που χανόμαστε καμιά φορά στις μικροπρέπειες και στις συγκρούσεις χωρίς νόημα, διότι υπάρχουν αυτά τα μεγάλα ζητήματα, όπου οι ισχυροί πηγαίνουν πάντοτε με βάση τα συμφέροντά τους. Δυστυχώς, στη διεθνή πολιτική σκηνή δεν υπάρχει ούτε δίκαιο, ούτε ηθική.

Γι’ αυτό, έχουμε υποχρέωση να ξαναθυμηθούμε τι συνέβη πριν από 200 σχεδόν χρόνια, τι έκαναν αυτοί οι λίγοι ξυπόλητοι, οι πρόγονοί μας, κόντρα στον Μέττερνιχ, στην Ιερή Συμμαχία, κόντρα σε όλη τη Γη, σε αυτόν τον αγώνα τον οποίον ανέλαβαν, έναν απελπισμένο αγώνα για την ελευθερία και τα δικαιώματα του ανθρώπου.
Γιατί αγωνιστήκαμε, το λέει η Προκήρυξη, η οποία υπογράφηκε εδώ στην πόλη της Καλαμάτας: για την ελευθερία, τα δικαιώματα του ανθρώπου, τις αρχές και τις αξίες της Γαλλικής Επανάστασης, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις αρχές και τις αξίες του αρχαίου ελληνικού πνεύματος.

Ο Δήμος Καλαμάτας θα κάνει ό,τι περισσότερο μπορεί φέτος. Και ο χώρος θα είναι στολισμένος καλύτερα και οι εκδηλώσεις θεωρώ ότι είναι πιο οργανωμένες. Όλα τα Σχήματα και τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου θα βοηθήσουν, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και ευχαριστώ γι’ αυτό την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Καλαμάτας «Φάρις», τη Δημοτική Φιλαρμονική και τις άλλες Υπηρεσίες του Δήμου”.

ΕΚΘΕΣΗ ΟΜΟΙΩΜΑΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΟΦΙΚΙΤΗ

“Ιδιαιτέρως θέλω να ευχαριστήσω τον παλιό συνάδελφο Παναγιώτη Σοφικίτη, ένα σπουδαίο καλλιτέχνη, ο οποίος για μήνες εξέθετε το έργο του, ένα θαυμάσιο έργο, το οποίο αναφέρεται στην τεχνική κατασκευής των καραβιών από τα αρχαία χρόνια – μινιατούρες φιλοτεχνεί. Ήταν μία έκθεση, η οποία είχε σπουδαίο αποτέλεσμα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και αυτή θα εκτεθεί και στην πόλη της Καλαμάτας από αύριο”.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΟΦΙΚΙΤΗΣ: “ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΥΖΥΓΟΥ ΜΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΑΥΤΗ Η ΕΚΘΕΣΗ”

Με συγκίνηση μίλησε και ο καλλιτέχνης- δημιουργός της Έκθεσης Ομοιωμάτων πλοίων, Παναγιώτης Σοφικίτης για τη μεγάλη τιμή να εγκαινιάσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος την Έκθεσή του, και με θερμά λόγια αγάπης, συγκίνησης και αναγνώρισης ευχαρίστησε δημόσια όσους τον βοήθησαν στην πραγματοποίηση της έκθεσης αυτής και ιδιαίτερα τη σύζυγό του Λέττα Πετρουλάκη “χωρίς τη συμβολή της δεν θα γινόταν η έκθεση”, είπε χαρακτηριστικά.
Για το πως προέκυψε η ιδέα της έκθεσης ομοιωμάτων πλοίων στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας μίλησε και η σύζυγος του δημιουργού Παναγιώτη Σοφικίτη, Λέττα Πετρουλάκη.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΣΤΙΣ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ

“Θα μας τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, διότι η πόλη μας θα έρθει άλλη μία φορά στο κέντρο της δημοσιότητας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα λαμπρύνει με την παρουσία του τις εκδηλώσεις και στην πλατεία 23ης Μαρτίου και, στη συνέχεια, στα εγκαίνια της έκθεσης του Παναγιώτη Σοφικίτη.
Κατόπιν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πάει στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο, όπου θα κηρύξει και τη λήξη των εκδηλώσεων του γαλλο-ελληνικού πολιτισμού”.

H ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΛΕΒΕΝΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ

Το Σάββατο 24 Μαρτίου 2018, η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας θα παρουσιάσει τη συναυλία της για την εορτή της 25ης Μαρτίου, με κέντρο τον αγώνα για την Ελευθερία.
Στις 25 του μηνός έχουμε τις εκδηλώσεις τις σχετικές με την Εθνεγερσία. Παράλληλα, έχουμε εκδηλώσεις σε όλα τα κέντρα των Δημοτικών Ενοτήτων, στον Άρι, στ’ Αρφαρά και τη Θουρία.
Καλώ τον κόσμο να συστοιχηθεί σε αυτές τις εκδηλώσεις.

Και να μη φοβόμαστε! Κάποιοι ξυπόλυτοι, πολύ λίγοι, με πολύ μεγάλη καρδιά, τα έβαλαν όλο τον κόσμο και στάθηκαν όρθιοι. Ας παίρνουμε παραδείγματα!».

Ο Δήμαρχος προσέθεσε ότι «δεν κρατιούνται οι αξίες οι μεγάλες, όπως η ελευθερία, η ανεξαρτησία, αν δεν αγωνιζόμαστε και αν δεν είμαστε έτοιμοι κάθε στιγμή ακόμα και να θυσιαστούμε για όλα αυτά».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της επετείου της 23ης Μαρτίου 1821, καθώς και της 25ης Μαρτίου έχει ως εξής:

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Καλαμάτα – Πλατεία 23ης Μαρτίου
Ώρα 15.00 Παράταξη των Σηµαιών των σχολείων της πόλης προ του Ηρώου
Ώρα 15.15 Πέρας προσελεύσεως των επισήµων στο Ηρώο
Ώρα 15.20 Tερµατισµός του ∆ρόµου Θυσίας
Ώρα 15.25
• Άφιξη του σκυταλοδρόµου που µεταφέρει τη Φλόγα από την Ιερά Μονή Βελανιδιάς
• Άφιξη στην Πλατεία 23ης Μαρτίου της Σηµαίας της Επανάστασης
• Αφή του βωµού και έπαρση της Σηµαίας της Επανάστασης
Ώρα 15.35 Προσέλευση της Α. Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου
Ώρα 15.40 ∆οξολογία στον ιστορικό Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, προεξάρχοντος του Σεβασµιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόµου
Ώρα 16.00 Τρισάγιο στη µνήµη των Ηρώων του Εικοσιένα στο Ηρώο
– Πανηγυρικός της ηµέρας από τον δρα Βασίλειο Χαντζή, Γενικό Γραμματέα Δήμου Καλαμάτας
– Προσκλητήριο οπλαρχηγών που συµµετείχαν στην έναρξη του Ιερού Αγώνα την 23η Μαρτίου 1821 στην Καλαµάτα
– Κατάθεση στεφάνου από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο
– Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη µνήµη των Ηρώων του 1821
– Ανάκρουση του Εθνικού Ύµνου.
Ώρα 16.20 Aναπαράσταση της κατάληψης της Kαλαµάτας

Συμμετέχουν:
Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας, Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, Κέντρο Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας, Σύλλογος Αθλητικού Χορού «Ξενία», Σύλλογος Νεδουσαίων Καλαμάτας, Χορευτικός Όμιλος «Λεύκιππος», Σύλλογος «Ελληνομνήμονες», Ομάδα Νέων «H Δημιoβίτισσα», Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας «Αργώ», Πολιτιστικός Σύλλογος Λαιΐκων «Η Πρωτοπορία», Σύλλογος «Οι φίλοι της παράδοσης», Πολιτιστικός & Αναπτυξιακός Σύλλογος Βέργας, Χορευτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Οι Αμφειείς», Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας «Η Αγία Κυριακή», Χορευτικός Όμιλος Δήμου Μεσσήνης, Πολιτιστικός Σύλλογος Εύας – Καλαμαρά «Ο Αριστοτέλης», Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χώρας, 21o Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, Δημοτικό Σχολείο Βέργας, Ιππικός Όμιλος Καλαμάτας, Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας
Αφηγητής: Δημήτριος Hλιόπουλος

ΤΡΕΙΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΕΣ

Συμμετέχουν επίσης: Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας (μπάντα και μπαντίνα), Φιλαρμονική Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, Σχολικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μεσσηνίας.
Ώρα 17.00 Παρέλαση µαθητών σχολείων, Oπλαρχηγών και Mπουλουκιών
Ώρα 17.30 Ιστορικό ∆ηµαρχείο Καλαµάτας
– Απονοµή των τιμητικών διακρίσεων στους πρωτεύσαντες αθλητές στο ∆ρόµο Θυσίας.

ΕΚΘΕΣΗ ΟΜΟΙΩΜΑΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ

Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, φουαγιέ

18.00 Εγκαίνια Έκθεσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, με τίτλο: «Σαν καλοτάξιδο σκαρί…» του Παναγιώτη Σοφικίτη
Ομοιώματα πλοίων ελληνικής παραδοσιακής ναυπηγικής
Διοργάνωση: Δήμος Καλαμάτας & Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
Διάρκεια εγκαινίων: 30΄ / Διάρκεια έκθεσης: από 23 Μαρτίου έως 19 Μαΐου

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΕΤΗ ΚΕΤΙΜΕ

Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, Κεντρική Σκηνή, 23 Μαρτίου 2018
20.30 Συναυλία – αφιέρωμα στα τραγούδια του Αγώνα της Καλαμάτας
Με την Αρετή Κετιμέ, Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Κωτσίνης
Παίζουν: Γιώργος Κωτσίνης (κλαρίνο), Μανώλης Κόττορος (βιολί – τραγούδι), Κώστας Φιλιππίδης (λαούτο – τραγούδι), Κώστας Μερετάκης (κρουστά), Γιώργος Αγγελόπουλος (τραγούδι)
Προπώληση εισιτηρίων: Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας
Διάρκεια εκδήλωσης 70΄

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ

Εορταστική συναυλία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας με τίτλο «Συμφωνία της Λεβεντιάς» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Μαρτίου 2018 και ώρα 20.30, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.
Θα παρουσιασθούν έργα από τη Συμφωνία αρ. 2 «Ελλάς» του Δανού συνθέτη Rudolph Simonsen (1η πανελλήνια παρουσίαση), από τη Συμφωνία αρ. 1 Μανώλη Καλομοίρη σε ντο ελάσσονα «της λεβεντιάς», τα Επιφάνια-Αβέρωφ σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη, μουσική Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και παραδοσιακά, που αναφέρονται στην περιοχή μας.
Ο Καθηγητής – Διευθυντής του Κέντρου Μελέτης Αρχαίου Κόσμου στο τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου Αθανάσιος Ευσταθίου θα μιλήσει για την παιδεία των Ελλήνων κατά την περίοδο της Επανάστασης του 1821.
Τραγουδούν: Αντώνης Αγγελόπουλος (αντιστράτηγος ε.α.), Γιάννης Θωμόπουλος. Συμμετέχουν 30μελής χορωδία και παραδοσιακή ορχήστρα.
Προετοιμασία χορωδίας: Σοφία Τσόγκα
Μουσική διεύθυνση: Κώστας Νικολέας
Διάρκεια εκδήλωσης 90΄

To Top