ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άκυρη η απόφαση για το βοήθημα 500 ευρώ του Δήμου Καλαμάτας

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ:”ΑΡΜΟΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΩΝ 500 ΕΥΡΩ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ”

Ακύρωσε εν μέρει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας αναφορικά με τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ύψους 500 ευρώ εφάπαξ τον χρόνο σε άπορες οικογένειες. Ο λόγος ακύρωσης όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης είναι ότι αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση της οικονομικής αυτής ενίσχυσης είναι το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφασή του, και όχι ο Δήμαρχος! Η συγκεκριμένη ακυρωτική απόφαση επικαλείται το άρθρο 202 του ν.3463/2006, σύμφωνα με το οποίο η χορήγηση χρηματικών βοηθημάτων γίνεται με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.


Η συγκεκριμένη απόφαση δημοσιεύτηκε στις 13/2 και ο Δήμος μπορεί να υποβάλλει ένσταση μέσα σε ένα μήνα που δίνει προθεσμία ο νόμος. Σε επικοινωνία του MessiniaLIVE με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Παύλο Μπουζιάνη, μας δήλωσε ότι δεν έχει λάβει γνώση της απόφασης της Αποκεντρωμένης, καθώς δεν έχει έρθει ακόμα η απόφαση στον Δήμο Καλαμάτας, ούτε στην Οικονομική Υπηρεσία, ούτε στην Πρόνοια.

Η ακυρωτική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έρχεται να δικαιώσει τις καταγγελίες της παράταξης Μάκαρη ότι δεν είχε καμία αρμοδιότητα ο δήμαρχος για έκδοση τέτοιας απόφασης, αλλά ο νόμος απαιτούσε απόφαση συλλογικού οργάνου. Μάλιστα, η παράταξη Μάκαρη είχε εκδώσει και ανακοίνωση στην οποία έκανε λόγο για “μικροπολιτική της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας και ψηφοθηρία”, καθώς αυτή η απόφαση έδινε στον δήμαρχο τη δυνατότητα να αποφασίζει σε ποιόν θα δοθεί το επίδομα.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παύλος Μπουζιάνης είχε τότε απαντήσει ότι “η Δημοτική Αρχή δεν κάνει μικροπολιτική και το έχει αποδείξει”, διευκρινίζοντας πως της απόφασης δημάρχου θα προηγείτο έκθεση κοινωνικού λειτουργού για το ποιος χρήζει του χρηματικού βοηθήματος και απαιτείτο και υπογραφή από τον Διευθυντή Πρόνοιας. Ο δήμαρχος θα επισφράγιζε την παραπάνω απόφαση με την δική του τελική υπογραφή.

Αυτό είναι και το επίμαχο σημείο για το οποίο ακυρώθηκε εν μέρει( η παράγραφος 4 της απόφασης του Δ.Σ.Καλαμάτας) η απόφαση της χορήγησης του βοηθήματος των 500 ευρώ, καθώς σύμφωνα με τον ν.3463/2006 απαιτείται απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (συλλογικού οργάνου) και όχι του Δημάρχου για τη χορήγηση του βοηθήματος.

Δείτε εδώ αναλυτικά την ακυρωτική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπως δημοσιεύτηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ:
60Ο2ΟΡ1Φ-71Ω

Μ.Π.

ΤΙ ΕΙΧΕ ΔΗΛΩΣΕΙ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΑΚΑΡΗ

Μάκαρης: “Κοινωνική μικροπολιτική από τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας”

ΤΙ ΠΡΟΕΒΛΕΠΕ Η ΕΠΙΜΑΧΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Δήμος Καλαμάτας: Έκτακτη οικονομική ενίσχυση έως 500 € σε πάμπτωχους συμπολίτες μας

ΤΙ ΔΗΛΩΝΕ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

Μπουζιάνης: “Η Δημοτική Αρχή έχει αποδείξει ότι δεν κάνει μικροπολιτική”

Άκυρη η απόφαση για το βοήθημα 500 ευρώ του Δήμου Καλαμάτας
To Top