ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νερό με το σταγονόμετρο και φέτος σε χωριά του Δήμου Δυτικής Μάνης: Με… ωράριο παροχής νερού και με υδροφόρες σκοπεύει να αντιμετωπίσει ο Δήμος το πρόβλημα

Τα προβλήματα με το νερό ξεκίνησαν και φέτος στο Δήμο Δυτικής Μάνης, με χωριά να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, όπως τα Σωτηριάνικα, που για μια εβδομάδα είχαν νερό με το σταγονόμετρο, ή καθόλου κάποιες ώρες της μέρας, ή στην Καρδαμύλη που παρουσιάστηκε από χθες πρόβλημα υδροδότησης σπιτιών και επιχειρήσεων, αλλά και στην Τραχήλα, όπως προκύπτει από επιστολή διαμαρτυρίας κατοίκου προς το Δήμαρχο, Δημήτρη Γιαννημάρα, που ζητά απαντήσεις και λύσεις άμεσες. Ο Δήμος, σύμφωνα με ανακοίνωσή του σκοπεύει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με  παροχή νερού με ωράριο στις Κοινότητες, τη μίσθωση υδροφόρων που θα μεταφέρουν νερό και θα γεμίζουν τις κοινοτικές δεξαμενές στα χωριά που δεν έχουν νερό, και προειδοποιεί με αφαίρεση των παροχών νερού για όσους κατασπαταλούν το νερό για άλλες χρήσεις.

Τα μέτρα που έχει ανακοινώσει ο Δήμος για την αντιμετώπιση του προβλήματος λειψυδρίας

ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ

Για την αντιμετώπιση της φετινής μεγάλης έλλειψης νερού στο Δήμο μας, το Δημοτικό Συμβούλιο στη Συνεδρίασης της 31ης Ιουλίου 2023 αποφάσισε Ομόφωνα και σύμφωνα με τον Κανονισμό Ύδρευσης τα παρακάτω:

1) Εφαρμογή ωραρίου παροχής νερού από τις Τοπικές Κοινότητες.
2) Απαγόρευση του γεμίσματος των πισίνων και του ποτίσματος των ελαιοδένδρων από το νερό του δικτύου ύδρευσης. Στους παραβάτες θα διακόπτεται η παροχή νερού.
3) Παροχές νερού που δεν είναι δηλωμένες στο Σύστημα του Δήμου θα αφαιρούνται αυτόματα με τη διαπίστωσή τους.
4) Ενοικίαση υδροφόρων για μεταφορά νερού στις δεξαμενές των Κοινοτήτων που για κάποιο λόγο δεν έχουν νερό.
5) Τακτοποίηση μακρόχρονων οφειλών νερού στο Δήμο. Η συνεχιζόμενη έλλειψη ενδιαφέροντος για τακτοποίηση των οφειλών θα αντιμετωπίζεται με αφαίρεση της παροχής, σύμφωνα με τον Κανονισμό.

Διαμαρτύρονται δημότες και επισκέπτες-Επιστολή διαμαρτυρίας κατοίκου Τραχήλας 

Στο MessiniaLive έφτασε η επιστολή διαμαρτυρίας κατοίκου της Τραχήλας που διαμένει με την οικογένειά του τα καλοκαίρια στο χωριό και έχει αγανακτήσει από το χρόνιο πρόβλημα, για το οποίο δεν φαίνεται να δρομολογείται λύση. Αναλυτικά η επιστολή:

"Προς τον δήμαρχο Δυτικής Μάνης Δημήτρη Γιαννημάρα,

Είμαστε μία οικογένεια που διαθέτουμε σπίτι στην Τραχήλα, στο οποίο περνούμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές.

Κάθε καλοκαίρι, ειδικά τον Αύγουστο στην κορύφωση των αφίξεων κατοίκων και επισκεπτών, κόβεται τελείως ή ελαττώνεται δραματικά το νερό από το δημοτικό δίκτυο ύδρευσης.

Ως αποτέλεσμα, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες αναγκαζόμαστε να καταφεύγουμε σε ιδιώτες παρόχους, οι οποίοι πωλούν νερό αμφίβολης ποιότητας, σε υπερβολικές χρεώσεις, χωρίς απόδειξη.

Για τα παραπάνω, είχε γίνει πέρσι κινητοποίηση των κατοίκων της Τραχήλας έξω από το δημαρχείο και προς επίλυση του προβλήματος ο δήμος έστειλε υδροφόρες να γεμίζουν την κοινοτική δεξαμενή. Δεδομένου ότι οι ποσότητες νερού και η χρονική διάρκεια αυτής της προσωρινής λύσης δεν ήταν και πάλι αρκετές, από μία στιγμή και έπειτα οι κάτοικοι αναγκαστήκαμε να απευθυνθούμε και πάλι στους ιδιώτες.

Ενημερώνομαι από την πεθερά μου (η οποία ήδη έχει κατέβει στο χωριό με το μικρό μου παιδί) ότι το δίκτυο και πάλι δεν παρέχει νερό ενώ δεν έχει καν μπει ο Αύγουστος. Έτσι, έχει αναγκαστεί να καλέσει ιδιώτη να γεμίσει τα οικιακά μας ντεπόζιτα.

Θέτω στον δήμαρχο τα εξής ερωτήματα, στα οποία παρακαλώ να δώσει απαντήσεις:

1. Το νερό είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό, σύμφωνα με ψηφίσματα και αποφάσεις από ΟΗΕ, ΕΕ και σύμφωνα με το Σύνταγμά μας, γι’ αυτό πρέπει να είναι αρκετό, καλό και φτηνό. Πώς ανταποκρίνεται, με επάρκεια και με διάρκεια, ο δήμος στην υποχρέωση του να παρέχει στους κατοίκους και στους επισκέπτες νερό σε ποσότητα που θα καλύπτει τις βασικές ανάγκες, στη σωστή ποιότητα και σε χαμηλές τιμές;

2. Ο δήμος επικαλείται τη λειψυδρία. Ο δήμος, όμως είναι όχι για να διαπιστώνει τα προβλήματα, αλλά για να τα λύνει. Πρακτικά λοιπόν, ποια λύση δίνει; Πρακτικά, όχι θεωρητικά. Τώρα, όχι στο απροσδιόριστο μέλλον.

3. Αν κάποιος κάτοικος ή ένα νοικοκυριό δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν τους ιδιώτες, ειδικά σε αυτές τις τιμές που χρεώνουν, τι επιλογές έχουν; Να μείνουν άπλυτοι, βρώμικοι και αφρόντιστοι; Να μην ξαναπατήσουν καλοκαίρι στον τόπο; Τι τους προτείνει ο δήμος;

4. Δεδομένης της λειψυδρίας, από πού βρίσκουν όλες αυτές τις ποσότητες που πωλούν στην περιοχή μας οι ιδιώτες; Επίσης, οι μονάδες τουριστικής φιλοξενίας και οι ιδιόκτητες επαύλεις με πισίνες από πού καλύπτουν τις τεράστιες καταναλώσεις τους; Από τον δήμο, που δεν καλύπτει καν τα απλά νοικοκυριά; Πληρώνουν περιουσίες στους ιδιώτες; Από δικές τους γεωτρήσεις; Από πού; Για όλα αυτά, γνωρίζει κάτι ο δήμος;

6. Δεν απασχολεί τον δήμο ότι όταν σταματά ή ελαττώνει το νερό, τότε αρχίζουν το πάρτι τους οι ιδιώτες; Πόσο τον στηρίζει τον δήμο ως προς το κύρος και την αξιοπιστία του όλο αυτό;

Παρακαλώ τον δήμαρχο να μου απαντήσει, ενώ επιφυλάσσομαι για τη δημοσιοποίηση της επιστολής".

Νερό με το σταγονόμετρο και φέτος σε χωριά του Δήμου Δυτικής Μάνης: Με… ωράριο παροχής νερού και με υδροφόρες σκοπεύει να αντιμετωπίσει ο Δήμος το πρόβλημα

Δημοφιλέστερα

To Top