ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε αυτές τις περιοχές της Μεσσηνίας απαγορεύεται η κυκλοφορία όταν ο δείκτης επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι υψηλός 3

Εκδόθηκε η απόφαση απαγόρευσης σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, κατά  την αντιπυρική  περίοδο 2024

Συνέχεια ομόφωνης απόφασης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Όργανού Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Μεσσηνίας (Π.Ε.ΣΟ.Π.Π.Π), κατά τη συνεδρίαση της 24ης Απριλίου, εκδόθηκε η απόφαση Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, περί απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε περιοχές NATURA, δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, κατά την αντιπυρική περίοδο 2024.

Ειδικότερα στο αποφασιστικό μέρος αναφέρεται: 

«Την με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο εν γένει, διέλευση, κυκλοφορία, επίσκεψη, διαμονή, παραμονή, κατασκήνωση καθώς και την οργάνωση και διενέργεια οποιασδήποτε δραστηριότητας αθλητικής ψυχαγωγικής, θρησκευτικής, κ.λπ, εντός των κάτωθι περιοχών που αποτυπώνονται και στα συνημμένα αποσπάσματα χαρτών, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου από 01 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου τρέχοντος έτους, όταν ο δείκτης επικινδυνότητας για δασικές πυρκαγιές, όπως ορίζεται από την Γ.Γ.Π.Π., είναι 3 (υψηλός-κίτρινο πολύ υψηλός (κατηγορία 4πορτοκαλί) ή  κατάσταση συναγερμού (κατηγορία 5κόκκινο):

1.Ο ορεινός όγκος του Ταϋγέτου, που ανήκει στα διοικητικά όρια των Π.Ε. Μεσσηνίας, Αρκαδίας & Λακωνίας (εντός των ορίων των Δήμων Καλαμάτας και Δυτικής Μάνης). 

Δήμος Δυτικής Μάνης 

2.1 Το Δάσος της Βασιλικής που ανήκει στα διοικητικά όρια της Κοινότητας Εξωχωρίου της Δ.Ε Λεύκτρου. 

Δήμος Καλαμάτας 

3.1 Οι ορεινές περιοχές Άνω Αρφαρά, Άνω Βρομόβρυση, Βρομόβρυση, Σταματινού, Βελανιδιά της Δ.Ε Αρφαρών, οι ορεινές περιοχές των Κοινοτήτων Άνω Άμφεια, Πολιανή της Δ.Ε. Θουρίας, η Κοινότητα Κουταλά και το οροπέδιο Ρογκοζονίτσας της Δ.Ε. Καλαμάτας

Δήμος Μεσσήνης

 

4.1 Δάση και δασικές εκτάσεις που περικλείονται στα διοικητικά όρια των Κοινοτήτων Μάκραινας, Άνω-Κάτω Βούταινας, Πλατανόβρυσης, Κεφαλόβρυσου, Ράδου, Κουτήφαρι, Χορεύτρας της Δ.Ε. Αριστομένους. 

4.2 Δάση και δασικές εκτάσεις των Κοινοτήτων Ρευματιάς, Μαυροματίου Ιθώμης, Κεφαλινού, Πετράλωνων της Δ.Ε. Ιθώμης. 

4.3 Δάση και δασικές εκτάσεις των Κοινοτήτων Μαγγανιακού (Δ.Ε. Ανδρούσης) και Κοινότητας Αρσινόης της Δ.Ε. Ιθώμης. 

4.4 Το Καταφύγιο Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) Λυκοδήμου Δ.Ε Πεταλιδίου. 

4.5 Το Καταφύγιο Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) «Καλλιγάς» που βρίσκεται στα διοικητικά όρια των Κοινοτήτων-Τρικόρφου, Κορομηλιάς, Κυνηγού και Παλαιοκάστρου της Δ.Κ Τρικόρφου.

 4.6 Το Καταφύγιο Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) «Πουλιτσίου» Δ.Ε Αριστομένη. 

4.7 Δάση και δασικές εκτάσεις που περιβάλλουν τον χώρο του «Πολυλιμνίου» Δ.Ε Βουφράδος Κοινότητας Χαραυγής.  

Δήμος Οιχαλίας

5.1 Δάση και δασικές εκτάσεις Κοινότητας Αμπελιώνας της Δ.Ε. Είρας 

5.2 Δάση και δασικές εκτάσεις των Κοινοτήτων Νέδας, Σκληρού, Κακαλετρίου, Σύρριζου, Στάσιμου, Διμάνδρας των Δ.Ε. Είρας και Ανδανίας. 

5.3 Δάση και οι δασικές εκτάσεις Κοινοτήτων Μέλπειας, Δασοχωρίου, Καρνασίου, Δεσύλλα και  Παραπούγκι της Δ.Ε. Ανδανίας. 

Δήμος Πύλου-Νέστορος

6.1 Το Δάσος Μαγκλαβά των Δ.Ε. Παπαφλέσσα του Δήμου Πύλου Νέστορος και Δ.Ε Βουφράδος του Δήμου Μεσσήνης. 

6.2 Δάση και δασικές εκτάσεις της Κοινότητας Χανδρινού της Δ.Ε. Χιλιοχωρίων. 

6.3 Δάση και δασικές εκτάσεις των Κοινοτήτων Βασιλιτσίου και Χρυσοκελλαριάς της Δ.Ε. Κορώνης. 

6.4 Δάση και δασικές εκτάσεις Ζαρναούρας, Μαυροβουνίου και Ακρωτηρίου Ακρίτας της Δ.Ε. Κορώνης. 

6.5 Δάση και δασικές εκτάσεις των Κοινοτήτων Μεταξάδας, Φλεσσιάδας, Παλαιού Λουτρού της Δ.Ε. Νέστορος. 

6.6 Δάση και δασικές εκτάσεις των Κοινοτήτων Μεταμόρφωσης και Παπαφλέσσα της Δ.Ε. Παπαφλέσσα. 

6.7 Η Ελεγχόμενη Κυνηγετική Περιοχή (ΕΚΠ) Νήσος Σαπιέντζα Δ.Ε Μεθώνης 

Δήμος Τριφυλίας 

7.1 Δάση και δασικές της Κοινότητας Μάλης (Δάσος αειφύλλων-πλατυφύλλων) και του οικισμού Κερασέα της Δ.Ε Φιλιατρών.

7.2 Το παραλιακό Δάσος της Κοινότητας Ελαίας, δάση και δασικές εκτάσεις των Κοινοτήτων Σιδηροκάστρου, Αυλώνας, Προδρόμου, Καλίτσαινας, Καρυών, Πλατανίων, Βανάδας και Ελαίας  της Δ.Ε Αυλώνας. 

7.3 Δάση και δασικές εκτάσεις της Κοινότητας Μουζακίου της Δ.Ε Γαργαλιάνων 

7.4 Δάση και δασικές εκτάσεις της Κοινότητας Χριστιανούπολης της Δ.Ε Φιλιατρών. 

7.5 Δάση και δασικές εκτάσεις των Κοινοτήτων Καλογερέσι και Λυκουδέσι της Δ.Ε Τριπύλας.

7.6 Δάση και δασικές εκτάσεις των Κοινοτήτων Αετού και Κεφαλόβρυσης  της Δ.Ε Αετού. 

7.7 Δάση και δασικές εκτάσεις των Κοινοτήτων Βρύσες, Μουριατάδα, Ξηροκάμπι και Περδικονέρι  της Δ.Ε. Κυπαρισσίας.

7.8 Η παραποτάμια περιοχή του ποταμού της Νέδας που ανήκει στο Δήμο Τριφυλίας.

              Στην απαγόρευση δεν συμπεριλαμβάνεται η κυκλοφορία στο Εθνικό, Επαρχιακό και κύριο Δημοτικό δίκτυο δρόμων που συνδέει αστικά κέντρα,  κοινότητες και οικισμούς εντός των συγκεκριμένων περιοχών και εξυπηρετεί και νομίμως λειτουργούσες εγκαταστάσεις. Η προαναφερόμενη απαγόρευση δεν ισχύει επίσης για τα πρόσωπα που κατοικούν ή εργάζονται σε θέσεις, περιοχές καλλιέργειες ή οποιεσδήποτε εγκαταστάσεις που βρίσκονται εντός των δασικών οικοσυστημάτων αποκλειστικά για τη μετακίνησή τους από και προς την κατοικία ή την εργασία τους υπό την προϋπόθεση ότι αυτό μπορεί να τεκμηριωθεί αν ζητηθεί, καθώς και πρόσωπα που μετακινούνται εντός του οδικού δικτύου δικαιολογημένα

           Από την προηγούμενη που θα δημοσιοποιείται ο ημερήσιος χάρτης κινδύνου πυρκαγιών στην αρχική σελίδα του ιστότοπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.gscp.gr), και αναλόγως με την επικινδυνότητα για πυρκαγιά στην ΠΕ Μεσσηνίας θα εκδίδεται δελτίο Τύπου από το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη, για την ενημέρωση του κοινού, το οποίο θα αποστέλλεται  και στις Υπηρεσίες  μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αναφορικά με τις περιοχές που θα εφαρμόζεται η απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και εκδρομέων, επισημαίνοντας την κατηγορία  κινδύνου 3 (υψηλή-κίτρινο), 4 (πολύ υψηλή) και  5 (κατάσταση συναγερμού) προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό.  

   Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση εφαρμογής της απόφασης απαγόρευσης και τη βεβαίωση του προστίμου, ορίζονται σύμφωνα με το Ν. 4926/2022, τα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Δασικής Υπηρεσίας και της Δημοτικής Αστυνομίας (όπου υφίσταται).

    Παρακαλούνται όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι της Μεσσηνίας οι παραθεριστές, οι τουρίστες και οι διερχόμενοι να εφαρμόσουν την παραπάνω απόφαση και να δέχονται τον έλεγχο τους από τις αρμόδιες αρχές όταν τους ζητηθεί. 

Παρακαλούμε όλους τους αποδέκτες να ενεργήσουν καταλλήλως και σύμφωνα με τις  αρμοδιότητές τους για την σήμανση και τον έλεγχο των προαναφερθεισών  περιοχών, καθώς και την ενημέρωση των κατοίκων.

Η παρούσα θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου www.ppel.gov.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των Δήμων που θα κοινοποιηθεί.»

Ακολουθεί  Θεματικός Χάρτης με επισήμανση των περιοχών απαγόρευσης

To Top