ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπρεδήμας: “Απαράδεκτη η απόφαση της Δημοτικής Αρχής να μην τιμηθεί φέτος έστω και με μέτρα το μνημόσυνο των εκτελεσθέντων πατριωτών”

Ως “απαράδεκτη” χαρακτηρίζει ο πρώην δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης Αλλαγή για τον Δήμο Καλαμάτας, Θόδωρος Μπρεδήμας, τη μη επίσημη τέλεση τιμών από τον Δήμο Καλαμάτας στη μνήμη των 534 εκτελεσθέντων πατριωτών από τους Ναζί στις 8 Φεβρουαρίου 1944. Φέτος, επισήμως από τον Δήμο Καλαμάτας δεν έγινε κανένα μνημόσυνο και καμία μικρή τελετή τηρουμένων των μέτρων, ούτε έστω κατάθεση στεφάνων. Οι μόνοι που τίμησαν τη μνήμη των εκτελεσθέντων ήταν οι συγγενείς και απόγονοι των θυμάτων, παρουσία του επικεφαλής της παράταξης “Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες”, Μανώλη Μάκαρη.

Τι αναφέρει ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Θόδωρος Μπρεδήμας:

“ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΗ ΤΕΛΕΣΕΩΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟΥ 1944”

Από την παράταξη της «ΑΛΛΑΓΗΣ» ανακοινώθηκαν τα εξής:
Απαράδεκτη κρίνεται η απόφαση της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας να μην τιμηθεί έστω και με τη λήψη των επιβεβλημένων μέτρων το Μνημόσυνο των εκτελεσθέντων Πατριωτών στις 8 Φεβρουαρίου 1944 από τα Γερμανικά Στρατεύματα κατοχής.
Θα έπρεπε στο Μνημείο των εκτελεσθέντων, στο Νεκροταφείο της Καλαμάτας όσον και στο τόπο της εκτέλεσής των να γίνουν καταθέσεις στεφάνων από την Δημοτική Αρχή Καλαμάτας, και εκπροσώπων των θυμάτων εις μνήμη των εκτελεσθέντων πατριωτών από τα γερμανικά Στρατεύματα κατοχής.
Όπως είναι γνωστόν στις 22 Δεκεμβρίου 2019 έγιναν στο πρώην Στρατόπεδο του 9ου Συντάγματος τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου των εκτελεσθέντων Πατριωτών μετά από 75 χρόνια και αλλεπάλληλους αγώνες και διαβήματα της παράταξης της «ΑΛΛΑΓΗΣ» προς την παρελθούσα Δημοτική Αρχή και την πρώην και νυν Περιφερειακή Αρχή.
Τέλος επειδή οι μνήμες «εξασθένησαν» παραθέτουμε το παρακάτω ρεπορτάζ από την ιστοσελίδα του Messinia Live που έχει ως εξής:

Διαβάστε και αυτά:

“Δυστυχώς, δεν κλήθηκα στα αποκαλυπτήρια” δηλώνει ο γλύπτης-Τι συμβολίζει το μνημείο των εκτελεσθέντων στο παλαιό στρατόπεδο Καλαμάτας

Παλαιό Στρατόπεδο: Έγιναν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου εκτελεσθέντων πατριωτών από τους Ναζί το 1944

Τελετή μνήμης για τους εκτελεσθέντες Μεσσήνιους τον Φεβρουάριο του 1944

 

Σήμερα το πρωί από τον Δήμο Καλαμάτας ανακοινώθηκε το εξής:

Μνημόσυνο στις 14 Φεβρουαρίου 2021 για τους εκτελεσθέντες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής

Ο Δήμος Καλαμάτας, οι Οργανώσεις της Εθνικής Αντίστασης και οι συγγενείς των θυμάτων θα αποτίσουν φόρο τιμής και μνήμης, την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021, στο Κοιμητήριο Καλαμάτας, για τους συμπατριώτες μας, που εκτελέσθηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 8 Φεβρουαρίου 1944, στο παλιό στρατόπεδο του 9ου Συντάγματος Πεζικού και ενταφιάσθηκαν στην περιοχή των τότε Δημοτικών Σφαγείων, στη Δυτική Παραλία.

Το μνημόσυνο θα τελεσθεί σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ακολούθως ο Δήμαρχος θα μεταβεί στο μνημείο στην είσοδο του παλαιού στρατοπέδου του 9ου Σ.Π. όπου θα καταθέσει λίγα άνθη, αποδίδοντας σεμνό χαιρετισμό στη μνήμη τους.

To Top