ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παλαιό Στρατόπεδο: Έγιναν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου εκτελεσθέντων πατριωτών από τους Ναζί το 1944

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 75 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΓΕΡΘΗ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ – ΑΠΡΟΚΛΗΤΗ ΛΕΚΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΠΑΡΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 22 Δεκεμβρίου, η τελετή των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου των Εκτελεσθέντων Πατριωτών από τους Γερμανούς κατακτητές, στο παλαιό Στρατόπεδο του 9ου Συντάγματος Πεζικού το 1944. Το μνημείο βρίσκεται πίσω από την ανασυσταθείσα πύλη του παλαιού Στρατοπέδου στην Καλαμάτα.

Στα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τους 153 και πλέον εκτελεσμένους πατριώτες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στις 8 Φεβρουαρίου 1944, στο τότε στρατόπεδο της Καλαμάτας, παρέστησαν αυτοδιοικητικοί καθώς και λιγοστοί πολίτες.

Στον χαιρετισμό του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας αναφέρθηκε γενικότερα στις θυσίες των Ελλήνων στα χρόνια της γερμανικής κατοχής και ειδικότερα στους Καλαματιανούς που έδωσαν τη ζωή τους στην δύσκολη εκείνη περίοδο για την ελευθερία της πατρίδας μας, πληρώνοντας βαρύ φόρο αίματος, ενώ απέδωσε εύσημα στον δημοσιογράφο Θόδωρο Μπρεδήμα και τις οικογένειες των εκτελεσμένων, χάρη στην επιμονή των οποίων η προηγούμενη περιφερειακή αρχή προχώρησε στην ανέγερση του μνημείου των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ,  Γιάννη Λαμπρόπουλο, που μίλησε ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων και τον δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο. “Τα εγκλήματα που διέπραξαν τα στρατεύματα Κατοχής κατά της πατρίδας μας δεν πρέπει να τα ξεχάσουμε. Αυτός είναι ο σκοπός που βρισκόμαστε εδώ σήμερα, ώστε με αυτό το μνημείο να θυμόμαστε τον τόπο όπου έγινε η θυσία, τον τόπο όπου εκτελέστηκαν οι συμπατριώτες μας το Φεβρουάριο του 1944″, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, και συμπλήρωσε ότι η “ η ηθική αποκατάσταση θα επέλθει με την καταβολή των αποζημιώσεων από τη Γερμανία”, ζήτημα που τέθηκε και κατά την πρόσφατη συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, στην οποία συμμετείχε ο ίδιος, στη Βαυαρία.
Στη συνέχεια εψάλη επιμνημόσυνη δέηση.Στο ιστορικό της εκτέλεσης αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους, ο δημοσιογράφος Θόδωρος Μπρεδήμας και ο εκπρόσωπος των οικογενειών των εκτελεσμένων Νίκος Σταματέλος.

Τα αποκαλυπτήρια της στήλης με τα ονόματα των 153 εκτελεσθέντων πατριωτών από τους Ναζί, στις 8 Φεβρουαρίου 1944, στο τότε στρατόπεδο της Καλαμάτας

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου -καθώς επίσης και της στήλης με τα 153 ονόματα των θυμάτων- έκαναν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο πρώην Περιφερειάρχης και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πέτρος Τατούλης,  ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος,  ο εκπρόσωπος του Ανώτερου Διοικητή Φρουράς Καλαμάτας αντισμήναρχος (Ι) Νεκτάριος Ανδρούτσος και ο Νίκος Σταματέλος.

Στεφάνια κατατέθηκαν, από τον βουλευτή Μεσσηνίας Γιάννη Λαμπρόπουλο, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, τον δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, τον αντισμήναρχο Νεκτάριο Ανδρούτσο και τους εκπροσώπους των οικογενειών των εκτελεσμένων Σταυρούλα Μεταξά και Πότα Κακκαβά.

Ακολούθησε η τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των εκτελεσμένων και η τελετή έληξε με την ανάκρουση του Εθνικού Υμνου.

Παρόντες, μεταξύ άλλων, στην σημερινή εκδήλωση ήταν οι βουλευτές Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς και Μίλτος Χρυσομάλλης, οι πρώην βουλευτές Πέτρος Κωνσταντινέας και Παναγιώτα Κοζομπόλη, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων και συλλόγων και οι συγγενείς των εκτελεσμένων.

ΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ

Στο τέλος της εκδήλωσης, κατά την αποχώρηση, ένας πολίτης επιτέθηκε φραστικά στον Δήμαρχο Καλαμάτας εκφράζοντάς του την δυσαρέσκειά του για την συνεργασία της Δημοτικής Αρχής με τον δημοτικό σύμβουλο και πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Δημήτρη Κουκούτση. O ίδιος λίγο νωρίτερα, κατά την κατάθεση των στεφάνων από τον Δήμαρχο Καλαμάτας στο μνημείο είχε πάλι αντιδράσει με φωνές.

Ο Δήμαρχος αποχωρώντας απάντησε πως “με ξέρεις εμένα; Προφανώς δεν με ξέρεις!” με τον πολίτη να ανταπαντά “Χρυσαυγίτης είσαι και εσύ!” Στο σημείο αυτό παρενέβη ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μπάκας απευθυνόμενος στον πολίτη, λέγοντας “δεν ντρέπεσαι;”, εμποδίζοντάς τον να προσεγγίσει τον Δήμαρχο, με τον πολίτη να αποχωρεί απαντώντας “εσείς πρέπει να ντρέπεστε”.

ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ “ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ” ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΠΑΡΕΥΡΕΘΟΥΝ

Τη διοργάνωση της τελετής των αποκαλυπτηρίων είχε αναλάβει η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η ΠΕ Μεσσηνίας. Πάντως, τη δυσαρέσκειά τους για το ξαφνικό της τελετής των αποκαλυπτηρίων του μνημείου εξέφρασαν πολίτες, σύλλογοι και φορείς που θα ήθελαν να παρευρεθούν, όμως, όπως δηλώνουν, δεν ενημερώθηκαν, και κανείς δεν τους ειδοποίησε για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των 153 εκτελεσθέντων. Μάλιστα, ακόμα και ο ίδιος ο καλλιτέχνης του μνημείου, που φιλοτέχνησε τον επιβλητικό σταυρό, ο βραβευμένος διεθνώς γλύπτης,  ο Αντώνης Μυρωδιάς, μάς δήλωσε ότι μόλις χθες το απόγευμα ενημερώθηκε για τα αποκαλυπτήρια…

Γενικά η όλη εκδήλωση με όλα όσα συνέβησαν ή προηγήθηκαν, ήταν κατώτερη της περίστασης και της σπουδαιότητας του ιστορικού γεγονότος…

Το ιστορικό

Το Σάββατο 6/2/1944 οι Γερμανοί κάνουν μπλόκο στη Λαχαναγορά της Καλαμάτας (σημερινό Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας) και μαζί με ντόπιους συνεργάτες τους πραγματοποιούν ομαδικές συλλήψεις. Το μπλόκο περιλάμβανε τις συνοικίες Αγιάννη, Υπαπαντής, Λαχαναγορά, Κρεοπωλεία, πλατεία 23ης Μαρτίου και το βόρειο τμήμα της Νέδοντος (ολόκληρο δηλαδή το σημερινό ιστορικό κέντρο της πόλης). Μεταφέρουν τους κρατούμενους στο στρατόπεδο της πόλης. Οι συλλήψεις αυτές γίνονται, με αφορμή το θάνατο 10 Γερμανών στρατιωτών σε μάχη που έγινε μεταξύ του ΕΛΑΣ και γερμανικής στρατιωτικής δύναμης κοντά στο χωρίο Αγ. Φλώρος. Εκείνες τις μέρες για αντίποινα καίγονται τα χωριά Αγ. Φλώρος και Σκάλα, ενώ γίνονται και εκεί εκτελέσεις. Ο φρούραρχος και οι κατοχικές αρχές σπεύδουν να προειδοποιήσουν τον καλαματιανό λαό ότι αν δεν κατονομάσουν τους κομμουνιστές που γνωρίζουν, θα υποστούν βαρύτατα αντίποινα. Δε χάνουν την ευκαιρία να επαινέσουν με ανακοίνωσή τους στον τοπικό Τύπο τους δοσίλογους για τη βοήθεια που τους παρείχαν.

Νύχτα 8 Φλεβάρη 1944. Οι Γερμανοί με πολυβόλα εκτελούν στο στρατόπεδο (σημερινή Τέντα) 520 κρατουμένους. Στα κρυφά και μαρσάροντας τα φορτηγά ώστε να μην ακουστούν οι ριπές των πολυβόλων στις γύρω γειτονιές και υπάρξουν αντιδράσεις. Πριν χαράξει με τα φορτηγά τους μεταφέρουν και θάβουν πρόχειρα σε ομαδικό τάφο τους νεκρούς στο χώρο των παλιών δημοτικών Σφαγείων (Δυτική Παραλία).

Η εκτέλεση αυτή δεν ήταν η μόνη που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα. Το παλιό στρατόπεδο, οι όχθες του Νέδοντα, βόρεια της σημερινής δημοτικής αγοράς, ήταν οι πιο συνηθισμένοι τόποι εκτελέσεων αλλά όχι οι μόνοι. Επίσης χωριά της Μεσσηνίας, όπως ο Αγ. Φλώρος, η Σκάλα, ο Αετός, κάηκαν και όχι μονό μια φορά. Και στην περιοχή μας η οργανωμένη πάλη του λάου μας χτυπήθηκε από τους Ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους με βάναυσο τρόπο”.

ΑΘΑΝΑΤΟΙ!

Δημοφιλέστερα

To Top