ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τελετή μνήμης για τους εκτελεσθέντες Μεσσήνιους τον Φεβρουάριο του 1944

535 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 1944 -“Ποτέ πια πόλεμος, ποτέ πια φασισμός”

Τελετή μνήμης διοργάνωσε σήμερα το πρωί ο Δήμος Καλαμάτας, οι Οργανώσεις της Εθνικής Αντίστασης και οι συγγενείς των θυμάτων που εκτελέσθηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 8 Φεβρουαρίου 1944, στο παλιό στρατόπεδο του 9ου Συντάγματος Πεζικού και ενταφιάσθηκαν στην περιοχή των τότε Δημοτικών Σφαγείων, στη Δυτική Παραλία.

Αρχικά τελέστηκε μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των εκτελεσθέντων, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κοιμητήριο Καλαμάτας και στη συνέχεια στο κενοτάφιο εντός του Κοιμητηρίου Καλαμάτας, τελέστηκε Επιμνημόσυνη δέηση, Προσκλητήριο πεσόντων από τον Αντιδήμαρχο Καλαμάτας Γιώργο Φάβα και Κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους και τους απογόνους των εκτελεσθέντων.

Στεφάνι κατέθεσαν ο Δήμαρχος Καλαμάτας, ο Βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, η Πρόεδρος της ‘Ενωσης Αναπήρων Σταυρούλα Μεταξά, ο ΔΕΕ της 120 ΠΕΑ Σμήναρχος (Ι) Ιωάννης Κρόκος και οι απόγονοι των θυμάτων.

Παραβρέθηκαν οι πρώην βουλευτές Γιώτα Κοζομπόλη και Θανάσης Πετράκος, η Αντιδήμαρχος Ελένη Αλειφέρη, και οι επικεφαλής δημοτικών συνδυασμών Βασίλης Κοσμόπουλος, Βασίλης Τζαμουράνης και Μανώλης Μάκαρης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Χριστόπουλος, Στάθης Σταματόπουλος, Δημήτρης Φαββατάς, Γιώργος Σοφρωνάς, Σταμάτης Μπεχράκης, Μαρία Αγγελή και Βασίλης Κανάκης.
Ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας και μέλη της Κοινότητας Καλαμάτας κι εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μετά την ιστορική αναφορά με τα διδάγματα του σήμερα από την Πότα Κακαβά, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των εκτελεσθέντων και η σεμνή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος μετέβη στο μνημείο που κατασκευάσθηκε πρόσφατα στην Πύλη του παλαιού Στρατοπέδου και κατέθεσε λουλούδια.

To Top