Υγεία

Mαγιάτης: “Χωρίς ελαιόλαδο στη διατροφή μας θα ζούμε 10 χρόνια λιγότερο”

Για τις θεραπευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου και τις νεότερες έρευνες πάνω σε αυτό μίλησε σήμερα στο κοινό του 5ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς που διεξάγεται στην Καλαμάτα, ο καθηγητής Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Προκόπης Μαγιάτης.

Ο καθηγητής μίλησε για τα οφέλη στον οργανισμό μας από την κατανάλωση ελαιολάδου με ισχυρισμό υγείας, που σημαίνει ελαιόλαδο πλούσιο σε φαινόλες. Ο καθηγητής μίλησε και στο MessiniaLive για τις τελευταίες έρευνες πάνω στον τομέα του ελαιολάδου που γίνονται σε Ελλάδα, Κύπρο και Αμερική με τους επιστήμονες να εντυπωσιάζονται από τα πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό μας από την κατανάλωση ελαιολάδου.

Ανέλυσε τα αποτελέσματα των ερευνών που αποδεικνύουν την θετική επίδραση του ελαιολάδου στην καρδιά, την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερίνη, με τις τελευταίες έρευνες να πιστοποιούν την ευεργετική επίδρασή της ελαιοκανθάλης, που περιέχει το ελαιόλαδο, στη συρρίκνωση καρκινικών όγκων,  στην αναστολή της εξέλιξης της νόσου Αλτσχάϊμερ, αλλά και στη επιβράδυνση της χρόνιας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας, μιας ασθένειας που εξελίσσεται πολύ πολύ αργά, και σε πρώιμο στάδιο μπορεί να αντιμετωπιστεί.

ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΙΚΟΥ ΟΓΚΟΥ Η ΕΛΑΙΟΚΑΝΘΑΛΗ

 

Ο καθηγητής Προκόπης Μαγιάτης καθήλωσε το κοινό αναλύοντας τα αποτελέσματα των ερευνών. Συγκεκριμένα δήλωσε πως σε πειραματόζωα που τους χορηγήθηκε με ενέσιμη μορφή ελαιοκανθάλη σταμάτησε την εξέλιξη του καρκινικού τους όγκου κατά 97%.

ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΕΙ ΤΗ ΝΟΣΟ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ Η ΕΛΑΙΟΚΑΝΘΑΛΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ

Όσον αφορά στο Αλτσχάϊμερ, σε έρευνα όπου έδιναν 40γρ. καθημερινά σε 100 εθελοντές, που βρίσκονταν σε πρώιμο στάδιο έναρξης της νόσου διαπιστώθηκε ότι αυτή η κατανάλωση μπορούσε να επιβραδύνει, να σταματήσει την εξέλιξη της νόσου. Μάλιστα σε πειραματόζωα στα οποία εμπλούτισαν τη διατροφή τους καθημερινά με ελαιόλαδο για 4 μήνες, διαπίστωσαν πως σταμάτησε την εξέλιξη της νόσου.

Η επίδραση από την κατανάλωση του ελαιολάδου είναι τόσο σημαντική, που όπως είπε, αν σταματήσουμε τώρα να καταναλώνουμε ελαιόλαδο, αφαιρούμε αυτόματα 10 χρόνια από το προσδόκιμο επιβίωσης μας

Οι Κρητικοί που χρησιμοποιούν στη διατροφή τους ελαιόλαδο έχουν μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

“ΠΛΟΥΣΙΟ ΣΕ ΕΛΑΙΟΚΑΝΘΑΛΗ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΑΠΟ ΕΛΙΕΣ ΚΑΛΑΜΩΝ “

Για το μοναδικό γενετικό γνώρισμα του ελαιολάδου από ελιά Καλαμών που είναι πλούσιο στην ουσία ελαιοκανθάλη, μια ουσία “φάρμακο” όπως αποδεικνύεται για τον οργανισμό, έκανε λόγο ο Προκόπης Μαγιάτης.

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

“Καταγράφουμε χιλιάδες δείγματα μέσω του προγράμματος Aristoil”, δήλωσε ο καθηγητής, “φέτος μόνο το 44% έχει ισχυρισμό υγείας”, σε αντίθεση με πέρυσι που το 81% των δειγμάτων ελαιολάδου είχε ισχυρισμό υγείας.

Η ζημιά, όπως είπε, στη φετινή παραγωγή από τη δακοπροσβολή, το γλοιοσπόριο και την υπερβολικά πρώιμη ωρίμανση έφτανε τα 100mg/κιλό.

 

ρεπορτάζ: Μαίρη Περδικέα-Θανάσης Πουλόπουλος

To Top