ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοζομπόλη: 2.200 πυροσβέστες έως το 2020 μονιμοποιούνται

Τι ισχύει για την μονιμοποίηση πυροσβεστών – πώς αντιμετωπίζεται η παράλειψη στο νόμο του 2011

Λεπτομερή στοιχεία για την… μετ’ εμποδίων από το 2011 διαδικασία μονιμοποίησης 2.200 πυροσβεστών έδωσε η βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Κοζομπόλη-Αμανατίδη μιλώντας Στο Κόκκινο.

Σε σχέση με τους ανθρώπινους πόρους της Πυροσβεστικής, η κ. Κοζομπόλη, που συμμετέχει στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, διευκρίνισε ότι «οι πολλές κατηγορίες πυροσβεστών πράγματι είναι μία παθογένεια του συστήματος … έχουμε τους εποχιακούς, τους πενταετείς που τώρα έχουν γίνει δύο κατηγορίες και τους μόνιμους, συνολικά περίπου 12.000 άτομα».

Για αυτούς με πενταετείς συμβάσεις με το Δημόσιο, επαναλαμβανόμενα ανανεούμενες, «το 2011 θεσπίστηκε νόμος σύμφωνα με τον οποίο θα μπορούσαν να μονιμοποιηθούν κάποιοι με συγκεκριμένα προσόντα … παρότι θα μπορούσε αυτός ο νόμος να ενεργοποιηθεί από το 2015 μέχρι το 2017, φτάσαμε το Φεβρουάριο του 2017 που έληγε η πενταετία να μην έχει γίνει τίποτε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις», όπως είπε.

Η κρίσιμη παράλειψη στο νόμο του 2011

«Ο κ. Τόσκας στο υπουργείο είχε θέσει ως προτεραιότητα να δει ποιοι έχουν τα προσόντα, θέματα ηλικίας, γνώσεων, εμπειρίας κτλ. …έθεσε το θέμα για να υποβληθούν οι αιτήσεις, ώστε να δουν από αυτούς τους 4.000 περίπου ποιοι είχαν προϋποθέσεις για να μονιμοποιηθούν. Από το Μάρτιο του 2016 άρχισε η υποβολή των αιτήσεων και τέλος του χρόνου είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία», συνέχισε η κ. Κοζομπόλη.

Όπως είπε, «το πρόβλημα που προέκυψε ήταν ότι στο νόμο του 2011 δεν είχε προβλεφθεί -όπως με άλλες κατηγορίες (ειδικούς φρουρούς, ΕΠΟΠ) η αυτόματη μονιμοποίησή τους. Έτσι θεωρήθηκε από τους δανειστές ότι οι 2.200 που πληρούσαν τις προϋποθέσεις θα ήταν νέες προσλήψεις».

«Άρχισε λοιπόν μία διαπραγμάτευση και φτάσαμε στο Φεβρουάριο να μην έχουν ακόμη δεχθεί τη θέση του υπουργείου ότι δεν είναι νέες προσλήψεις … τελικά, επειδή έληγε η σύμβασή τους και θα ήταν στον αέρα, ψηφίστηκε ένας νόμος νομίζω πολύ ισορροπημένος: ανανεώθηκε η θητεία των 2.200 για μία τριετία και δόθηκε η διαβεβαίωση ότι σε αυτό το διάστημα θα γίνει η προσπάθεια … να προσληφθούν. Δεν είναι νέες προσλήψεις, υπηρετούσαν οι άνθρωποι με άλλη σύμβαση εργασίας», ξεκαθάρισε.

«Η διαφορά της ρύθμισης που έχει ψηφιστεί είναι ότι εάν δεν ευδοκιμήσουν οι προσπάθειες του υπουργείου στη διάρκεια της τριετίας για να μονιμοποιηθούν και να πάρουν οργανικές θέσεις, στη λήξη της τριετίας δεν λήγει η σύμβαση, έχουν μονιμοποιηθεί … αυτό που έπρεπε να έχει προβλεφθεί στο νόμο του 2011 … σε τρία χρόνια, το 2020, εάν δεν έχουν ευδοκιμήσει οι προσπάθειες ώστε ομάδες-ομάδες να μονιμοποιηθούν το διάστημα αυτό, αυτόματα μονιμοποιούνται και αναδρομικά θα έχουν όλα τα δικαιώματα ενός πυροσβέστη από το Φεβρουάριο του 2017, όταν ψηφίστηκε η ρύθμιση. Υπάρχει σαφής αναφορά, οι 2.200 στο τέλος της τριετίας μονιμοποιούνται ... πιστεύουμε ότι αυτό θα γίνει νωρίτερα».

Σημείωσε ότι είναι δίκαιες οι αιτιάσεις για τα «νυχτερινά» που οφείλονται από τον Απρίλιο, καθώς «αυτοί οι τριετείς έχουν αναλάβει επιπλέον καθηκοντολόγιο, δεν είναι επικουρικό προσωπικό όπως οι πενταετείς … που δεν είχαν όλα τα καθήκοντα και τις απολαβές του πυροσβέστη. Κάποια από αυτά τα πήραν οι τριετείς τώρα, πλην όμως από μία δυσλειτουργία δεν έχουν δοθεί … θεωρώ ότι αυτό το διάστημα θα δοθούν αναδρομικά κάποια ποσά περίπου 300 ευρώ και αντιστοιχούν στα νυχτερινά που κάνουν τώρα».

Η κ. Κοζομπόλη παραδέχθηκε επίσης ότι στα μηχανήματα και και τα άλλα μέσα πυρόσβεσης υπάρχει έλλειψη, είναι παλιά, έχουν κάνει ως 400.000 χλμ., οι δρόμοι είναι δύσκολοι … γίνεται εντατική προσπάθεια να ανανεωθούν, να έρθουν καινούργια οχήματα.

Ανέφερε παράλληλα και το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των υποδομών, όπως για την αγορά drones, τον συντονισμό μέσω GPS κτλ.

Κοζομπόλη: 2.200 πυροσβέστες έως το 2020 μονιμοποιούνται
To Top