ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαντάς: “Εξαιρέθηκαν τα καφενεία στα χωριά από το τεκμήριο-Σημαντικές βελτιώσεις στο φορολογικό”

«Τα καφενεία στα χωριά δεν αποτελούν επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά κοινωνικό λειτούργημα και καλώς η κυβέρνηση άκουσε τους βουλευτές επαρχίας και τα εξαίρεσε από το τεκμήριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες», τόνισε ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Κατά τον κ. Μαντά, τόσο οι εξαιρέσεις για τα χωριά κάτω των πεντακοσίων κατοίκων, όπως και οι υπόλοιπες ειδικές ρυθμίσεις για τα ταξί αλλά και για τους ασφαλιστικούς συμβούλους που τελευταία στιγμή εντάχθηκαν στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, αποτελούν ξεκάθαρη απόδειξη ότι η κυβέρνηση δεν έχει ως στόχο γενικά τους ελεύθερους επαγγελματίες ούτε την οριζόντια αύξηση των εσόδων, αλλά μόνο την έμμεση αντιμετώπιση του αντικοινωνικού φαινομένου της φοροδιαφυγής, η οποία φαίνεται να είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη σε αυτές τις επαγγελματικές ομάδες.

Ταυτόχρονα ο κ. Μαντάς υποστήριξε τη θέση της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι από το 2019 έως σήμερα η κυβέρνηση έχει σταθεί ενεργά στο πλευρό των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρών επιχειρήσεων. Αρχικά μειώνοντας «τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή από το 22% στο 9%» και στη συνέχεια «περιορίζοντας την προκαταβολή φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες», «μειώνοντας τέσσερις φορές τις εργοδοτικές εισφορές» και «αποδεσμεύοντας τις ασφαλιστικές εισφορές από το εισόδημα», έτσι ώστε να γίνει περισσότερο βιώσιμη η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αλλά και για να υπάρξουν σημαντικά κίνητρα για τη δήλωση των πραγματικών εισοδημάτων, κάτι όμως που όπως δείχνουν τα οικονομικά δεδομένα δεν φαίνεται να συμβαίνει, οδηγώντας αναπόφευκτα στην ανάγκη λήψης μέτρων.

Ο κ. Μαντάς παράλληλα κατέθεσε τρεις προτάσεις για επιπλέον ρυθμίσεις που θα πρέπει να θεσμοθετηθούν: πρώτον, αναφορικά με τις γυναίκες – ελεύθερες επαγγελματίες οι οποίες είτε «παγώνουν» την επαγγελματική τους δραστηριότητα για τα πρώτα έτη των παιδιών τους μέχρι αυτά να πάνε στην υποχρεωτική εκπαίδευση, είτε προσλαμβάνουν υπάλληλο για το μαγαζί τους χωρίς αυτές να έχουν κάποια κερδοφορία. Δεύτερον για όσους είναι κοντά στη σύνταξη και διατηρούν ενεργή επαγγελματική δραστηριότητα, με μοναδικό σκοπό να θεμελιώσουν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα και όχι να ασκήσουν κάποιο επάγγελμα. Και τρίτον για όσους μέχρι σήμερα εντάσσονται στο ευεργετικό πλαίσιο για μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές (πρώην ΟΓΑ), οι οποίοι πλέον λόγω τεκμηρίου θα απολέσουν το ειδικό πλαίσιο και θα οδηγηθούν σε επιβάρυνση των ασφαλιστικών τους εισφορών με βάση τις κλίμακες του ΕΦΚΑ.

 

Δημοφιλέστερα

To Top