Υγεία

Κέντρο Υγείας Καλαμάτας: Δράση ενημέρωσης για το μητρικό θηλασμό-Τμήμα Γονεϊκότητας για νέα ζευγάρια

Με τη συμμετοχή και των τριών ΤΟΜΥ-Τμήμα Γονεϊκότητας λειτουργεί στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας

Από την 1η Νοεμβρίου διανύουμε την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 7 Νοεμβρίου.
Λόγω του γεγονότος αυτού, το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας σε συνεργασία με τις 3 ΤΟΜΥ που συστεγάζονται κι έχουν αναπτύξει κοινές δράσεις, διοργάνωσαν σήμερα ημέρα ενημέρωσης στο πλαίσιο της εβδομάδας μητρικού θηλασμού- World Breastfeeding Week (WBW) που έχει καθιερωθεί από την Παγκόσμια Συμμαχία Δράσης για τον μητρικό θηλασμό και υποστηρίζεται από τη Unicef, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας καθώς και τα Υπουργεία Υγείας σε όλες τις χώρες.

image00005

image00007

image00009
Ενθάρρυνση του θηλασμού σε χώρους εργασίας

Όπως δήλωσαν στο Messinialive οι συμμετέχουσες στην ενημερωτική δράση, το μήνυμα φέτος είναι αυτό της ενθάρρυνσης του θηλασμού σε χώρους εργασίας, ώστε να επικεντρώνεται στην προαγωγή του μητρικού θηλασμού σε συνδυασμό με την εργασία, και ενημερωθούν αλλά και να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες για τη σπουδαιότητα του μητρικού θηλασμού και της σίτισης των βρεφών με μητρικό γάλα καθώς και τη σημασία της στήριξης και από τους δύο γονείς.

image00001

image00002

image00003
Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

Το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας σε συνεργασία με τις 1η, 2η και 3η Τ.ΟΜ.Υ., σήμερα διοργάνωσε με επιτυχία ενημερωτική δράση για το Μητρικό Θηλασμό, από τις 8:00π.μ. εώς 14:00μ.μ,στο χώρο του Κ.Υ.Καλαμάτας.

Η δράση περιελάμβανε:

Ενημέρωση και συμβουλευτική υποστήριξη στο γυναικείο πληθυσμό της Μεσσηνίας, για τα οφέλη του Μητρικού θηλασμού, στα πλαίσια του Εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού.
Συγκεκριμένα ενημερώθηκε ο γυναικείος πληθυσμός της Μεσσηνίας για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού για το μωρό...
✓Το μητρικό γάλα είναι η ιδανική τροφή για τα βρέφη.
✓Αποτελεί ένα τέλειο μείγμα βιταμινών, πρωτεϊνών, λίπους και ύδατος, ό, τι χρειάζεται ένα μωρό για να τρέφεται, να ενυδατώνεται και να αναπτύσσεται σωστά και μάλιστα σε μορφή πιο εύπεπτη από τα έτοιμα βρεφικά γάλατα
✓Περιέχει αντισώματα που βοηθούν τα βρέφη να καταπολεμούν τους ιούς και τα βακτήρια του περιβάλλοντος
Τα μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους, παρουσιάζουν λιγότερες μολύνσεις στα αυτιά τους, ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και περιόδους διάρροιας.
✓Τα θηλάζοντα μωρά έχουν λιγότερες νοσηλείες και επισκέψεις στον παιδίατρο από τα μη θηλάζοντα μωρά
✓Ο θηλασμός σχετίζεται με υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης στη μετέπειτα παιδική ηλικία, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες
✓Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη άσθματος ή αλλεργιών
✓Η φυσική εγγύτητα -«δέρμα με δέρμα»- και η οπτική επαφή βοηθάει τα βρέφη να δεθούν συναισθηματικά με τη μητέρα τους και να αισθάνονται περισσότερο ασφαλή
✓Τα βρέφη που θηλάζουν είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν ιδανικό βάρος κατά την παιδική τους ηλικία και λιγότερο πιθανό να γίνουν υπέρβαρα παιδιά, σε σχέση με εκείνα που δε θήλασαν
✓Ο θηλασμός παίζει ρόλο στην πρόληψη του συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής
✓Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο μητρικός θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο του διαβήτη, της παχυσαρκίας, και ορισμένων μορφών καρκίνου, για τις οποίες απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Ποια είναι τα οφέλη του θηλασμού για τη μητέρα;

✓Ο θηλασμός είναι για την μητέρα μία ενεργοβόρα διαδικασία κατά την οποία καταναλώνει θερμίδες και με τον τρόπο αυτό η λεχωίδα χάνει γρηγορότερα το βάρος εγκυμοσύνης
✓Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών
✓Ο μητρικός θηλασμός εξοικονομεί χρόνο και χρήμα, αφού αποφεύγεται η αγορά συμπληρωμάτων γάλακτος, αγορά μπιμπερό και θηλών και η διαδικασία αποστείρωσή τους, παρασκευής γάλακτος, κ.ά.

✓Κλείνοντας, πρέπει να τονίσουμε ότι ο συνιστώμενος χρόνος θηλασμού για τα βρέφη είναι τουλάχιστον 6 μήνες, αφού από την ηλικία αυτή και μετά τα μωρά εισάγουν στο διαιτολόγιο τούς και στερεές τροφές. Ακόμη και στην περίπτωση που, για διαφόρους λόγους, δεν είναι εφικτό για εσάς να θηλάσετε 6 ή παραπάνω μήνες είναι καλό να προσπαθήσετε, διότι και ένα μικρότερο χρονικό διάστημα θηλασμού για το βρέφος σας είναι προτιμότερο από το να μην θηλάσει καθόλου και να στερηθεί όλα τα οφέλη του μητρικού θηλασμού που αναφέραμε.

Παράλληλα, όπως τόνισε η μαία Αγγελική Χριστοπούλου στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας λειτουργεί με επιτυχία Τμήμα Γονεϊκότητας, που περιλαμβάνει δωρεάν συναντήσεις προετοιμασίας για νέους γονείς σε θέματα τοκετού, λοχείας και θηλασμού, με τους ενδιαφερόμενους να μπορούν να κλείνουν ραντεβού στο 2721045500.


Δημοφιλέστερα

To Top