ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Yπεγράφη η προγραμματική σύμβαση για τη συγκρότηση Κέντρου Κοινότητας

ΣΤΟΧΟΣ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΥΠΑΘΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΚΑΙ ΟΜΑΔΩΝ – ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ – ΚΑΡΦΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΤΡΟ ΤΑΤΟΥΛΗ – “ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ”

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΝΙΚΑ

Την προγραμματική σύμβαση για τη συγκρότηση και λειτουργία Κέντρου Κοινότητας και Κινητής Μονάδας στο Δήμο Καλαμάτας με περιοχή ευθύνης όλη τη Μεσσηνία, υπέγραψε σήμερα, Τρίτη 17 Οκτωβρίου, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, μαζί με τους υπολοίπους Δημάρχους της Μεσσηνίας και τον Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη.

Υπενθυμίζεται ότι, με Απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, η ανωτέρω δράση εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος» του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΤΣΙΒΕΛΑ

Στο πλαίσιο της Δράσης 9.ii.3 του ΠΕΠ Πελοποννήσου με αντικείμενο την «Λειτουργία one stop shop / Κέντρων Κοινότητας Ευπαθών Ομάδων, με διευρυμένες υπηρεσίες», θα αναπτυχθεί ένας μηχανισμός, αποτελούμενος από την Περιφερειακή Κοινωνική Πύλη (Επιτελική / Συντονιστική Δομή) και πέντε Διευρυμένα Κέντρα Κοινότητας, ο οποίος θα αξιοποιεί εξειδικευμένο επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό, σύγχρονα μέσα και τεχνικές κοινωνικής δικτύωσης και θα προσφέρει ένα ευρύ φάσμα ολοκληρωμένων υποστηρικτικών υπηρεσιών σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο για την κοινωνική ένταξη και την προώθηση στην απασχόληση ευπαθών ατόμων και ομάδων του πληθυσμού, όπως ΑμεΑ, δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, μετανάστες, ρομά, άνεργοι ωφελούμενοι προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας, κ.λπ.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Η Πράξη αφορά στη σύσταση και λειτουργία για 3 έτη διευρυμένου Κέντρου Κοινότητας στη Μεσσηνία με δικαιούχο το Δήμο Καλαμάτας και εταίρους τους Δήμους Δυτικής Μάνης, Τριφυλίας, Οιχαλίας, Πύλου – Νέστορος, Μεσσήνης

.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΩΝΗ

Επισημαίνεται ότι οι Δήμοι-Εταίροι θα υποστηρίζονται μέσω κινητής μονάδας, η οποία αποτελεί βραχίονα του Κέντρου Κοινότητας.
Ως περιοχή παρέμβασης της Πράξης προσδιορίζεται το σύνολο της Μεσσηνίας, με διάρθρωση σε επίπεδο Δήμου, έτσι ώστε να μην υπάρχει διάκριση στην παροχή υπηρεσιών, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής κάθε πολίτη (εκτός Δήμου – έδρας, απομακρυσμένες ή/και ορεινές απομακρυσμένες περιοχές). Σκοπός είναι να καταπολεμηθεί με ουσιαστικό τρόπο ο κοινωνικός αποκλεισμός με βασική παράμετρο τη χωρική διάσταση και τις τοπικές ιδιαιτερότητες.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΑΜΠΕΑ

Το Κέντρο Κοινότητας θα στεγασθεί στο κτήριο της πρώην Καρδιολογικής, του οποίου η κατασκευή έχει ολοκληρωθεί και τώρα καθαρίζεται, προκειμένου να στεγασθούν εκεί, πέραν του Κέντρου Κοινότητας, η Κοινωφελής Επιχείρηση «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας, η Διεύθυνση Πρόνοιας, το Δημοτικό Ιατρείο και το Δημοτικό – Κοινωνικό Φαρμακείο.

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου «Τα Κέντρα Κοινότητας της Πελοποννήσου δείχνουν το δρόμο στη χώρα»

Σε δελτίο τύπου η Περιφέρεια Πελοποννήσου αναφέρει: «Η δημιουργία του Κέντρου Κοινότητας στην Καλαμάτα δείχνει το δρόμο για τη χώρα,» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης από τον ίδιο και τους Δημάρχους Καλαμάτας κ. Παναγιώτη Νίκα, Πύλου – Νέστορος κ. Δημήτριο Καφαντάρη, Τριφυλίας κ. Παναγιώτη Κατσίβελα, Μεσσήνης κ. Παναγιώτη Τσώνη, Οιχαλίας κ. Αριστείδη Σταθόπουλο και Δυτικής Μάνης κ. Γιάννη Μαραμπέα.
«Είναι μία από τις σημαντικότερες στιγμές πάνω στην προσπάθεια που έκανε η Περιφέρεια σε απόλυτη συνεργασία με τους Δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, η οποία μας έδωσε και αυτό το πολύ σημαντικό αποτέλεσμα» δήλωσε ο κ. Τατούλης και έκανε λόγο για μια καινοτόμα προσπάθεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου, «η οποία αντιδρώντας στις οποιεσδήποτε Κυβερνητικές λογικές που ήθελαν να εφαρμόσουν ένα οριζόντιο πρόγραμμα για το πώς πρέπει να οργανωθούν οι κοινωνικές υπηρεσίες, βρήκε το δρόμο του μέσα από αυτή τη συνεργασία».
Το Κέντρο Κοινότητας είναι μια προσπάθεια η οποία έχει ένα χαρακτήρα διευρυμένο, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, καθώς «ανάλογα με τις κοινωνικές ανάγκες, θα προσθέτουμε και άλλες δυνατότητες και άλλες δομές προκειμένου να έχουμε την πιο σύγχρονη παροχή κοινωνικών υπηρεσιών».
Μέσα στο σχέδιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι, μετά την πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος που θα γίνει, να δημιουργηθούν άλλες τρεις δομές. Πρώτον, η δομή της οικογενειακής στήριξης, δεύτερον, η δομή στήριξης των Αμέα και τρίτον η δομή στήριξης των ηλικιωμένων. Αυτή η προσπάθεια έχει κυρίως ως στόχο να εξορθολογηθεί το κόστος λειτουργίας των δομών, πάντοτε επ’ ωφελεία των πολιτών. «Αυτή ήταν πάντοτε η στρατηγική μας και αυτή τη στρατηγική υπηρετούμε σήμερα».
Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια θεσμική προσπάθεια ώστε να ενοποιήσουμε τις κοινωνικές δομές, σημείωσε ακόμη ο κ. Τατούλης, καθώς η επιτελική περιφερειακή δομή, η οποία θα έχει την ευθύνη της ενοποίησης αυτής της προσπάθειας, θα δημιουργήσει δύο απαραίτητες προϋποθέσεις. Η πρώτη απαραίτητη προϋπόθεση είναι να δημιουργηθεί ένα πληροφοριακό σύστημα, το οποίο ήδη ετοιμάζεται, προκειμένου μέσω της χρήσης του να υπάρχει ακριβής εικόνα των κοινωνικών προβλημάτων εξατομικεύοντας την προσέγγιση. Το δεύτερο είναι ότι δίνεται πλέον η δυνατότητα να εμπλουτιστεί το μητρώο με τους πραγματικά έχοντες ανάγκη, τους δυνητικά ωφελούμενους δηλαδή συμπολίτες.
«Μαζί με τους Δημάρχους θέλουμε ουσιαστικά με όλα τα χρήματα τα οποία θα διαθέσουμε σε αυτή τη φάση, εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα μέχρι αρχές του 2020, να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ώστε αυτό το πρόγραμμα να επεκταθεί και στα επόμενα χρόνια» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και τόνισε ότι «οι δαπάνες όλες θα πάνε στους ωφελούμενους. Η επιτελική μας δομή, ο συντονισμός των κοινωνικών υπηρεσιών σε όλες αυτές τις δομές θα έχουν ενιαίο χαρακτήρα και τη δυνατότητα να παρέχουν υπηρεσίες μόνο στους ωφελούμενους».
Η αυτοδιοίκηση είναι ο σημαντικός πυλώνας για την ανάπτυξη μιας υγιούς κοινωνικής πολιτικής. Η Κυβέρνηση και η κάθε Κυβέρνηση μπορεί να σχεδιάζει, η ευθύνη ωστόσο της υλοποίησης και το μοντέλο θα πρέπει να εξειδικεύεται σύμφωνα με τις ανάγκες που έχει η κάθε περιφέρεια. Αυτό κάναμε και είμαστε σίγουροι ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί» δήλωσε ακόμη ο κ. Τατούλης και ευχήθηκε η καινούργια αυτή δομή, η οποία θα καλύψει και τις ανάγκες σε πολλές άλλες δημοτικές αρχές, λόγω της απουσίας κοινωνικών υπηρεσιών, να επιτύχει τους στόχους που έχουμε θέσει, προκειμένου να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για του ίδιους τους ωφελούμενους».

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ

To Top