Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας για το μέλλον της ελαιοπαραγωγής
Για μείωση της φετινής ελαιοπαραγωγής πάνω από 30% λόγω της ανομβρίας κάνει λόγο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, μιλώντας στο MessiniaLIVE.
Μιλά για μια δύσκολη περσινή χρονιά, με την καταστροφή της ελαιοπαραγωγής σε αρκετές περιοχές λόγω δάκου, και φέτος η παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, που επηρέασε όχι μόνο τις ελιές, αλλά και τις συκιές με τις γνωστές καταστρεπτικές συνέπειες στη συκοπαραγωγή και τους παραγωγούς να ζητούν αποζημιώσεις.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας επισημαίνει πως λόγω του μεγέθους της απώλειας παραγωγής μπορούν να διεκδικηθούν αποζημιώσεις μέσα από τα ΠΣΕΑ. "Εμείς ως Συνεταιρισμός θα κάνουμε τέτοια αιτήματα (αποζημίωσης) στο Υπουργείο και στον ΕΛΓΑ, καθώς θα υπάρχει απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς".
"Η ΞΗΡΑΣΙΑ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ"
Διαβεβαιώνει, ωστόσο και καθησυχάζει τους παραγωγούς, πως η ανομβρία δεν θα προκαλέσει και απώλεια ή δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα του ελαιολάδου. "Δεν μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά η ποιότητα του ελαιολάδου από την ξηρασία, σε βαθμό που να είναι ανιχνεύσιμο, τέτοιο θέμα δεν υπάρχει", επισημαίνει ο κ. Αντωνόπουλος.
Ταυτόχρονα όμως ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας "κρούει" τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της ελαιοπαραγωγής λόγω της κλιματικής αλλαγής, και των συνεπειών της, που τις βιώνουμε ήδη στις ελιές, και μάλιστα σε έναν καθαρά ελαιοπαραγωγικό Νομό.
ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΕΣ Η ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΟΜΒΡΙΑ
Προτείνει να μεριμνήσει από τώρα η Περιφέρεια και οι Δήμοι ώστε να εξασφαλίσουν τα έργα εκείνα που θα συμβάλλουν στην επάρκεια νερού για άρδευση και για ύδρευση, καθώς στο εξής θα αντιμετωπίζουμε δυστυχώς τέτοια φαινόμενα με καταστρεπτικές επιπτώσεις στην παραγωγή.
Ταυτόχρονα προτείνει να γίνει και ανάσχεση των πλημμυρικών φαινομένων με κατασκευή φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών που θα εξυπηρετούν διττό σκοπό, και άρδευση των καλλιεργειών και αποφυγή πλημμυρών.
"ΑΥΤΗ Η ΑΝΟΜΒΡΙΑ ΘΑ ΠΑΕΙ ΤΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΙΣΩ"
Ο ίδιος θεωρεί ότι μια βροχή που θα πέσει απότομα δεν θα ωφελήσει πλέον τις ελιές, καθώς η ζημιά έχει ήδη γίνει.
Μάλιστα εκτιμά ότι η φετινή συγκομιδή λόγω των καιρικών συνθηκών και της καλοκαιρίας θα πάει προς τα πίσω. Αυτό το επιβεβαιώνουν ήδη οι ελαιοπαραγωγοί του μαυρολίσιου λαδιού που βλέπουν τον καιρό και δεν βγαίνουν ακόμα για τις ελιές.
"Επομένως θα έχουμε μια παράταση της ελαιοκομικής περιόδου που θα εξαρτηθεί από το πως θα εξελιχθούν τα φαινόμενα αυτά"
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΡΙΝΟ ΦΡΑΓΜΑ
Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος επισημαίνει και το πρόβλημα με το Φιλιατρινό Φράγμα, που ενώ έχει ολοκληρωθεί και το έχουμε πληρώσει, δεν έχει ακόμα λειτουργήσει το δίκτυο. "Πρέπει άμεσα να δοθεί σε χρήση", ζητά ο κ.Αντωνόπουλος ενώ παράλληλα προτείνει να φτιαχτούν και άλλα φράγματα μικρότερης κλίμακας σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας, όπου απαιτείται, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων.
"Χρειαζόμαστε τέτοιου είδους ταμιευτήρες που θα συγκεντρώνουν το νερό και τα φερτά υλικά και θα το χρησιμοποιούμε για άρδευση όταν το χρειαζόμαστε". Τέτοια φράγματα χρειάζεται ο Δήμος Καλαμάτας αλλά και ο Δήμος Μεσσήνης περισσότερο, σύμφωνα με τον Μιχάλη Αντωνόπουλο."Έχει δυνατότητες ο Δήμος Μεσσήνης να αναπτύξει τέτοια φράγματα, και αυτό θα δώσει ώθηση στην καλλιέργεια της χοντρολιάς που έχει ανάγκη από νερό".