Βιβλίο

To βιβλίο για τον «Βυζαντινό μελίρρυτο πολιτισμό» στις 2/5 στο Πανεπιστήμιο

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΓΕΡΜΑΝΙΔΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΑΝΗΣ

Το βιβλίο της Σοφίας Γερμανίδου «Βυζαντινός μελίρρυτος πολιτισμός» από τις εκδόσεις «Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών».
παρουσιάζεται σήμερα Τετάρτη 2/5 στις 19:00 στο Αμφιθέατρο «Ν. Πολίτης» της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος και η συγγραφέας, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μάνης κ.κ. Χρυσοστόμου.
Στο βιβλίο γίνεται διεξοδική αναφορά στις κυψέλες της Μεσσηνίας και της Μάνης.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Το βιβλίο αποτελεί μια απόπειρα τεκμηρίωσης της μελισσοκομίας στον βυζαντινό κόσμο μέσω της μαρτυρίας των γραπτών πηγών, της εικονογραφίας και των ανασκαφικών ευρημάτων. Χρονικά καλύπτει την περίοδο από τον 4ο έως τον 15ο αιώνα, ενώ γεωγραφικά επεκτείνεται κυρίως στις επαρχίες της Ελλάδας, της Μικράς Ασίας, της Νότιας Ιταλίας.
Ειδικό κεφάλαιο αφιερώνεται στην πλούσια μελισσοκομική παράδοση της μεσαιωνικής Δύσης, προκειμένου να εντοπιστούν αναλογίες ή διαφορές σε σχέση με τις πρακτικές του Βυζαντίου. Επισυνάπτονται επίσης διάφορα παραρτήματα, όπως πρωτότυπα και ενδιαφέροντα σχετικά κείμενα, η μελισσοκομική ορολογία της εποχής, ειδολογικά ευρετήρια κ.ά.
Η πλούσια εικονογράφηση και η παράθεση σχεδίων και χαρτών συμβάλλει στην παραστατική παρουσίαση της δραστηριότητας.
Μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές διαπιστώσεις αφορούν την εξύμνηση των αρετών της μέλισσας από εξέχοντες ιεράρχες, τις πολυάριθμες και πολυειδείς εφαρμογές των μελισσοκομικών προϊόντων στην καθημερινή ζωή των Βυζαντινών, την ποικιλομορφία στο σχήμα και το υλικό των κυψελών (πήλινες, ξύλινες σανιδένιες, κορμοί δέντρων, ψάθινες), την εφαρμογή πρωτότυπων μέσων – για την εποχή– στην εργασία των μελισσοκόμων όπως της προστατευτικής προσωπίδας.

Την εκδήλωση διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Μάνης, υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας με την υποστήριξη του βιβλιοπωλείου ΒΙΒΛΙΟΠΟΛΙΣ της Δήμητρας Δημοπούλου.

To βιβλίο για τον «Βυζαντινό μελίρρυτο πολιτισμό» στις 2/5 στο Πανεπιστήμιο
To Top