Επί Σκηνής

“Βάτραχοι” του Αριστοφάνη από την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας

ΑΠΟ 11-14 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΕ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ ΚΑΙ ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙ

Την κωμωδία του Αριστοφάνη «ΒΑΤΡΑΧΟΙ» θα παρουσιάσει φέτος το καλοκαίρι η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας.
Από από 11 έως 14 Ιουλίου 2018 στο Αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας, και στη συνέχεια στις 15 Ιουλίου στο εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης.

Ακολουθεί παράσταση στις 20 Ιουλίου στο Θέατρο «Σταθία Κωνσταντακοπούλου» στο Διαβολίτσι.

ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕΡΟΣ 35 ΕΦΗΒΟΙ ΤΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ

Η σκηνοθεσία ανήκει στη Δέσποινα Δρεπανιά, η μουσική είναι του αείμνηστου Γιώργου Τσαγκάρη, στη μνήμη του οποίου αφιερώνεται η παράσταση, μιας και έχουν περάσει 10 χρόνια από το θάνατό του.
Τα σκηνικά είναι του Βένου Μπαλόπουλου, οι χορογραφίες της Ναυσικάς Πέππα-Τριαντάρη και η μουσική Διδασκαλία των χορικών της Κατερίνας Πετρουλάκη και οι μάσκες της Κατερίνας Μηλιαρέση.
Παίρνουν μέρος 35 έφηβοι της θεατρικής ομάδας της Πειραματικής Σκηνής. Η παράσταση γίνεται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

“Είναι μια παράσταση που αγάπησαν όλοι κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, σημείο σημαντικό για την επιτυχία της”, επισημαίνει η πρόεδρος και ιθύνων νους της Πειραματικής Σκηνής, Λέττα Πετρουλάκη.
Όπως επισημαίνει η ίδια, “η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας είναι ένας πολιτιστικός σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δραστηριοποιείται εδώ και 29 χρόνια ανελλιπώς, προσφέροντας δωρεάν θεατρική παιδεία στους εφήβους της πόλης μας και πολιτιστικές εκδηλώσεις για τα παιδιά της περιοχής μας”.

Οι συντελεστές της παράστασης είναι:

Σκηνοθεσία: Δέσποινα Δρέπανια, μουσική: Γιώργος Τσαγκάρης, μεταγραφή μουσικής, προγραμματισμός: Δημήτρης Αρσενόπουλος, σκηνικά: Βένος Μπαλόπουλος, χορογραφίες: Ναυσικά Πέππα-Τριαντάρη, μουσική διδασκαλία χορικών: Κατερίνα Πετρουλάκη, μάσκες βατράχων: Κατερίνα Μηλιαρέση, σχεδιασμός φωτισμού: Γιάννης Τσούπας, σχεδιασμός κοστουμιών: Λέττα Πετρουλάκη, αφίσα: Τζένη Ντεκελέ, φωτογραφίες: Νίκος Τζαβάρας
Ηχοληψία, Mastering: Νίκος Χαλντούπης Sound Cave Studio.
Παίρνουν μέρος 35 έφηβοι της θεατρικής ομάδαςτου συλλόγου

Η υπόθεση του έργου:

Ο θεός Διόνυσος απογοητευμένος από την κατάσταση του θεάτρου στην Αθήνα, καθώς οι μεγάλοι τραγικοί έχουν πεθάνει, είναι αποφασισμένος να αναλάβει δράση για να αρχίσουν ξανά αξιόλογοι δραματικοί αγώνες στην Αθήνα. Μαζί με τον δούλο του Ξανθία ξεκινούν ένα περιπετειώδες ταξίδι προς τον Κάτω Κόσμο με σκοπό να φέρουν πίσω τον καλύτερο τραγικό ποιητή. Όταν φτάνουν στον Άδη, επικρατεί αναταραχή. Ο Ευριπίδης διεκδικεί από τον Αισχύλο την τιμητική θέση του καλύτερου τραγικού ποιητή. Για να λυθεί η διαφορά, ο Πλούτωνας καλεί τον Διόνυσο, σε ρόλο διαιτητή, καθώς και τους τραγικούς σε έναν δραματικό διαγωνισμό. Ο αγώνας για την ανάδειξη του καλύτερου, αρχίζει…Τα κωμικά ευρήματα και τα φαρσικά επεισόδια διαδέχονται το ένα το άλλο και μέσα από την πικρή σατιρική διάθεση του Αριστοφάνη, έρχεται στο φως η πάντα σύγχρονη διάσταση του έργου.

Κι ενώ στους “Ορνιθες” ο κωμικός ποιητής αναζητά την ιδανική πολιτεία στον ουρανό, στους “Βάτραχους” ο μη-τόπος είναι ο Κάτω Κόσμος -ο Άδης, όπως τον ονόμαζαν οι αρχαίοι Έλληνες. Η ουτοπία βρίσκει έδαφος και στήνει εδώ τη γιορτινή της ονειροφαντασία, σε ένα γλέντι όπου οι νεκροί είναι πιο ζωντανοί από τους ζωντανούς κι ο Άδης πιο φωτεινός από τον κόσμο της επιφάνειας.

To Top