ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Κυρίαρχος άξονας η αποκομματικοποίηση του κράτους

Τις τελευταίες δεκαετίες, παρά τους πόρους που εισέρευσαν από ευρωπαϊκά κονδύλια η διοίκηση δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στον κοινωνικό της ρόλο. Για το δικομματικό σύστημα που κυβερνούσε την χώρα επί τέσσερις δεκαετίες, αίτιο της χρεοκοπίας δεν ήταν οι πελατειακές σχέσεις, η διασπάθιση δημόσιου χρήματος τα θαλασσοδάνεια σε ημέτερους, οι μίζες και η διαπλοκή, αλλά το Δημόσιο εν γένει. Βούλησή μας η δημιουργία μιας ανεξάρτητης, ακομμάτιστης διοίκησης στην κατεύθυνση της αποτελεσματικότητας, της διαφάνειας, της λογοδοσίας. Η Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας χρειάζεται ένα Δημόσιο ανεξάρτητο, αξιοκρατικό και αποτελεσματικό. Ομιλία στην παρουσίαση της «Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019» #δημόσιο2020

Δημοσιεύτηκε από Alexis Tsipras στις Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2017

Την δημιουργία ενός “νέου ελληνικού κράτους” με ορίζοντα την “μεταμνημονιακή Ελλάδα” ανέλυσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην παρουσίαση της “Εθνικής Στρατηγικής για την Διοικητική Μεταρρύθμιση”. Ανακοίνωσε ότι εντός του 2018 θα προκηρυχθούν μέσω ΑΣΕΠ θέσεις στο Δημόσιο.

Τους άξονες επί των οποίων θα κινηθούν οι αλλαγές που θα προωθήσει η κυβέρνηση στο Δημόσιο σε βάθος τριετίας ανέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στην εκδήλωση του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης στο Μουσείο Μπενάκη, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στα πεπραγμένα των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για “ανεξάρτητο”, “αξιοκρατικό” και “αποτελεσματικό” Δημόσιο, ανέφερε πολλές φορές ως στόχο τη συγκρότηση της “μεταμνημονιακής Ελλάδας της επόμενης δεκαετίας”, ενώ εξήγγειλε ταυτοχρόνως “εμβληματικές μεταρρυθμιστικές τομές σε όλα τα μέτωπα”.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι εντός του 2018 θα προκηρυχθούν μέσω ΑΣΕΠ θέσεις στο Δημόσιο “για την προσέλκυση νέων πτυχιούχων”, προσθέτοντας, μάλιστα ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να θεσμοθετηθούν και πρόσθετα κίνητρα που θα αφορούν στον επαναπατρισμό νέων επιστημόνων και στην αντιμετώπιση του φαινομένου του “brain drain”.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι ως το 2020 θα διεξάγονται ηλεκτρονικά όλες οι συναλλαγές με το Δημόσιο.
“Το 2020 να οδηγηθούμε στο Ψηφιακό Δημόσιο. Όλες οι βασικές συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο να ολοκληρώνονται, μέσω του υπολογιστή μας ή του κινητού μας, με το πάτημα ενός κουμπιού”,είπε χαρακτηριστικά.

Αποκάλυψε ότι ως τώρα 11.000 επιχειρήσεις έχουν επωφεληθεί από την απλούστευση των διαδικασιών για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων και διαβεβαίωσε ότι η διοικητική μεταρρύθμιση που σχεδιάζει η κυβέρνηση “θα βάλει τα θεμέλια για το κράτος της προσφοράς και της πραγματικής υπηρεσίας στον πολίτη, το κράτος που δεν θα έχει καμία σχέση με ότι βιώσαμε ως σήμερα και με ότι γνωρίζουμε ως σήμερα”.

Επίσης ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι θα εφαρμοστεί ένας μακροχρόνιος προγραμματισμός των προσλήψεων, στη βάση των πραγματικών αναγκών της διοίκησης. «Οι προσλήψεις πλέον δεν θα γίνονται αυθαίρετα και απρογραμμάτιστα.

Για πρώτη φορά, αναπτύσσεται ένας μηχανισμός ανάλυσης και αποτύπωσης των αναγκών του δημόσιου τομέα σε προσλήψεις, μέσα από την αξιοποίηση των περιγραμμάτων θέσεων εργασίας και την ολοκλήρωση της αναμόρφωσης του κλαδολογίου των δημοσίων υπαλλήλων. Στόχος, είναι ο έγκαιρος προγραμματισμός των προσλήψεων, με προτεραιότητα που θα αντιστοιχεί στις πραγματικές ανάγκες της διοίκησης».

Τόνισε, άλλωστε, ότι το Δημόσιο πρέπει “να ανταποκρίνεται στον κοινωνικό του ρόλο”, ενώ εξαπέλυσε βολές προς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ξορκίζοντας ταυτοχρόνως το σύνθημα “όλοι μαζί τα φάγαμε”.

“Το Δημόσιο στα χρόνια της κρίσης έγινε το αποπαίδι που του φόρτωσε το δικομματικό σύστημα τα λάθη και τις αμαρτίες του”,

είπε χαρακτηριστικά, ενώ για πριν την κρίση μίλησε θετικά για τις παρεμβάσεις σχετικά με τη θεσμοθέτηση του ΑΣΕΠ, των ΚΕΠ, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και της Διαύγειας. “Το πρόβλημα αυτών των παρεμβάσεων, όμως, είναι ότι ήταν αποσπασματικά μέτρα”, τόνισε.

“Εκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν για την εισαγωγή των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών όμως το κράτος παρέμενε ψηφιακά σχεδόν αναλφάβητο”,

“Η αντίληψη του κράτους ως λάφυρο και ως εργαλείο πελατειακής διαχείρισης συνεχίστηκε επί δεκαετίες ως τα χρόνια της κρίσης. Αυτήν την αντίληψη για το κράτος – λάφυρο δείχνουν σήμερα οι πονηρές και δήθεν φιλελεύθερες κραυγές ορισμένων για την κατάργηση της συνταγματικής προστασίας της μονιμότητας στο Δημόσιο”, συνέχισε ο πρωθυπουργός, ενώ για μία ακόμη φορά απέρριψε το πρότυπο ενός “μικρού κράτους”.

“Όσοι επιθυμούν μικρό κράτος που θα παρεμβαίνει ελάχιστα, θέλουν τα συμφέροντα να δρουν ανεξέλεγκτα. Θα έπρεπε να σιωπούν από σεμνότητα όσοι χρησιμοποίησαν το Δημόσιο ως κομματικό παραμάγαζο”,

Ο κ.Τσίπρας επιτέθηκε και προσωπικά στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη: “Το αποκορύφωμα για προσπάθεια ενοχοποίησης συλλήβδην της Δημόσιας Διοίκησης το είδαμε το 2015 επί υπουργίας του σημερινού αρχηγού της ΝΔ όταν μάθαμε ότι μεταρρύθμιση δεν σημαίνει αξιοκρατία αλλά απολύσεις.”

ΠΗΓΗ:NEWS247

Τσίπρας: Κυρίαρχος άξονας η αποκομματικοποίηση του κράτους

Δημοφιλέστερα

To Top