ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφη Αχτσιόγλου: Θωρακίζεται ο απλήρωτος εργαζόμενος από τον κακό εργοδότη

Με την καθυστέρηση δεδουλευμένων στο εξής ο εργαζόμενος μπορεί να θεωρήσει ότι υπάρχει απόλυση, να προσφύγει στα δικαστήρια, να πάρει σύντομα απόφαση, να έχει άμεσα επίδομα ανεργίας και ταυτόχρονα να έχει στα χέρια του εκτελεστό τίτλο σε βάρος του εργοδότη, τόνισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.

Δείτε τι υποχρεώσεις έχουν πλέον οι εργοδότες προκειμένου να παταχθεί η υποδηλωμένη και αδήλωτη εργασία, πώς δεν θα αναστέλλεται πλέον η καταβολή αναπηρικών συντάξεων και τις ρυθμίσεις για να ξεμπλοκάρουν οι επικουρικές.

Αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία – Απλήρωτη εργασία

Δημιουργούνται πρόσθετες υποχρεώσεις για ηλεκτρονική αναγγελία των εργοδοτών, όπως η υποχρεωτική εκ των προτέρων ηλεκτρονική αναγγελία της υπερωριακής εργασίας.

Σήμερα, γίνεται μόνο χειρόγραφα, ενώ ηλεκτρονικά ένα μήνα μετά … υπάρχουν επιχειρήσεις με διπλά βιβλία, που εμφανίζουν διαφορετικό για τις υπερωρίες ανάλογα με το αν γίνεται έλεγχος ή όχι.
Γίνεται υποχρεωτική επίσης η ηλεκτρονική αναγγελία της οικειοθελούς αποχώρησης εργαζόμενου που θα πρέπει να συνυπογράφεται από αυτόν, κάτι που μέχρι σήμερα δεν γινόταν και πολλές φορές εργαζόμενοι αιφνιδιάζονταν, καθώς δηλώνονταν ότι έχουν οικειοθελώς αποχωρήσει ενώ ήταν ακόμη στην εργασία τους.
Μπαίνει τάξη στα οικοδομικά και τεχνικά έργα, με υποχρεωτικές ηλεκτρονικές αναγγελίες για τους εργαζόμενους, ενώ μέχρι σήμερα υπήρχε μόνο ένα χειρόγραφο βιβλίο.

Για την απλήρωτη εργασία, ενώ το Δίκαιο την αντιμετώπιζε ως εξαιρετική περίπτωση, έχει γίνει «κανόνας» στην κοινωνία μας, τόνισε η κ. Αχτσιόγλου.
Προβλέπεται πλέον δυνατότητα έκδοσης διαταγής πληρωμής από τον εργαζόμενο εις βάρος του εργοδότη, να μπορεί δηλαδή ο εργαζόμενος να την εκτελέσει σε βάρος της περιουσίας του εργοδότη, σε περίπτωση μη καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών.

Προβλέπεται επίσης η δυνατότητα να καταβάλλεται επίδομα ανεργίας από την αμέσως επόμενη ημέρα, εφόσον ο εργαζόμενος θεωρήσει ότι η μη καταβολή των δεδουλευμένων του ισοδυναμεί με απόλυση. Η υπουργός τόνισε ότι αυτό το δικαίωμα παρέχεται από το Δίκαιο, με τη μονομερή βλαπτική μεταβολή, θεωρείται ότι σε περίπτωση μονομερούς βλαπτικής μεταβολής από τον εργοδότη, ο εργαζόμενος μπορεί να θεωρήσει ότι έχει υπάρξει απόλυση και να διεκδικήσει την αποζημίωσή του.

Θύμισε επίσης ότι ο Άρειος Πάγος στη νομολογία του είχε πει ότι αυτό δεν συντρέχει πάντα, όταν δεν καταβάλλονται οι αποδοχές. Με τη ρύθμιση που υιοθετήσαμε τον Ιούλιο δεχόμαστε ότι η μη καταβολή δεδουλευμένων ισοδυναμεί με μονομερή βλαπτική μεταβολή, άρα ο εργαζόμενος μπορεί να θεωρήσει ότι υπάρχει απόλυση και να διεκδικήσει αποζημίωση απόλυσης.
Σήμερα, στην υφιστάμενη ρύθμιση ο χρόνος καθυστέρησης ορίζεται ως «αξιόλογη καθυστέρηση» και με το νομοσχέδιο «προχωράμε ένα βήμα πιο πέρα και θεσμοθετούμε ότι από την επομένη στιγμή που θα πει ότι εδώ έχει υπάρξει απόλυση ο εργαζόμενος μπορεί να λάβει το επίδομα ανεργίας, κάτι που δεν ίσχυε -ο εργαζόμενος έπρεπε να πάρει δικαστική απόφαση στα χέρια του.
Στην ίδια κατεύθυνση, προβλέπονται πιο σύντομες δικάσιμοι για τις πιο κρίσιμες εργατικές υποθέσεις, την άκυρη απόλυση και την αποζημίωση απόλυσης. Σήμερα, «οι υποθέσεις αυτές τραβάνε επί χρόνια, δημιουργώντας τεράστιο βιοποριστικό πρόβλημα στους εργαζόμενους … εμείς προβλέπουμε στο νομοσχέδιο ότι θα πρέπει να εκδικάζονται εντός 60 ημερών».

«Με ένα σύνολο ρυθμίσεων … ο εργαζόμενος πλέον από την καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων μπορεί να θεωρήσει ότι υπάρχει απόλυση … να προσφύγει στα δικαστήρια και να έχει μία σύντομη εκδίκαση … και από την επομένη να λάβει επίδομα ανεργίας. Σε συνδυασμό με τη δυνατότητα για εκτελεστό τίτλο που μπορεί να αποκτήσει σε βάρος του εργοδότη, μπορεί να θωρακίσει καλύτερα τα δικαιώματά του», σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου.

Σύνδεση της δραστηριότητας με την ασφάλιση, όχι της ιδιότητας

Ο δεύτερος πυλώνας του νομοσχεδίου αφορά την κοινωνική ασφάλιση, με ρυθμίσεις που λύνουν πάγια προβλήματα στο ασφαλιστικό και διευθετούν δίκαια αιτήματα που έχουν υποβάλει κατά καιρούς κοινωνικές ομάδες.
Ένα τέτοιο είναι αυτό δικηγόρων και μηχανικών που μέχρι σήμερα οφείλουν να ασφαλίζονται αμέσως με την ιδιότητά τους … πληρώνοντας αμέσως εισφορές ανεξάρτητα εάν έχουν ανοιχτά βιβλία και δραστηριότητα.
Αυτά τα δύο αποσυνδέονται και δεν ασφαλίζεται η ιδιότητα αλλά η δραστηριότητα. Θα πληρώνει εισφορές όποιος έχει ανοιχτά βιβλία, όπως είπε η υπουργός.

Προβλέπεται επίσης άτοκη επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών προς τους δικαιούχους, για περιπτώσεις εισφορών που τελικά δεν οφείλονταν από τους ασφαλισμένους.

Προστασία της αναπηρίας

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης και άλλες ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό, που λύνουν σημαντικά και πρακτικά προβλήματα για πολύ κόσμο, όπως με την παράταση της σύνταξης αναπηρίας σε όσες περιπτώσεις είχε λήξει η γνωμάτευση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας και εκκρεμούσε νέα. Όσο εκκρεμεί νέα γνωμάτευση από τα ΚΕΠΑ δεν θα σταματάει πλέον η χορήγηση της αναπηρικής σύνταξης.

Ρύθμιση και για να ξεμπλοκάρουν οι επικουρικές

Για τις επικουρικές συντάξεις υπάρχει στο νομοσχέδιο μία ρύθμιση προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα του υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών για την επικουρική σύνταξη, για το διάστημα ως 31/12/2014, ώστε να ξεκινήσουν να καταβάλλονται … για τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν από 1/1/2015 και μετά.

Όταν παραλάβαμε είχαμε 160.000 αιτήσεις συντάξεων σε εκκρεμότητα … υπάρχει καθυστέρηση … έχουμε δημιουργήσει ειδικές ομάδες εργασίας στον ΕΦΚΑ, με μπόνους επιπλέον εργασίας και σαφείς στόχους για κάθε υποκατάστημα, σιγά-σιγά θα μπούμε σε κανονικότητα, μία αίτηση να μην καθυστερεί περισσότερο από μερικούς μήνες, προκειμένου να πάρει ο δικαιούχος τη σύνταξή του.

Έφη Αχτσιόγλου: Θωρακίζεται ο απλήρωτος εργαζόμενος από τον κακό εργοδότη
To Top