ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεντροαριστερά: Μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου όλες οι υποψηφιότητες να έχουν κατατεθεί

Σύμφωνα με την επιτροπή Αλιβιζάτου, οι υποψηφιότητες θα πρέπει να έχουν κατατεθεί μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου και οι υπογραφές μέχρι τις 22 του ίδιου μήνα.
Ο κάθε υποψήφιος θα καταθέσει παράβολο 2.000 ευρώ, ενώ οι κάλπες θα στηθούν την Κυριακή 5 Νοεμβρίου και την Κυριακή 12 Νοεμβρίου, εφόσον απαιτηθεί δεύτερο γύρος.

Οι υπογραφές θα πρέπει να είναι από 7 περιφέρειες, με ελάχιστο αριθμό υπογραφών ανά περιφέρεια τις 50.
Η επιτροπή θα συνεδριάσει και πάλι τις ερχόμενες ημέρες, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων του Ποταμιού, ειδικά για το θέμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Ωστόσο, ειλημμένη θα πρέπει να θεωρείται η αναζήτηση παρόχου για online σύστημα ψηφοφορίας, έτσι ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα διπλοψηφίας, ενώ, αν και η επιτροπή είναι ανοιχτή επί της αρχής στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, αυτό θα αποφασιστεί εφόσον ο πάροχος διαβεβαιώσει ότι αυτή θα είναι τελείως αδιάβλητη. Για το συγκεκριμένο ζήτημα θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Τις τελικές της προτάσεις για τον τρόπο διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, θα παρουσιάσει την αύριο 1η Σεπτεμβρίου, η Επιτροπή Διαδικασιών και Δεοντολογίας, διά στόματος του επικεφαλής της, καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου.

Η επιτροπή θα διευρυνθεί με την προσθήκη των κκ Διαμαντούρου, Μητσού, Τσούκαλη και Βούλγαρη.

Όλοι οι υποψήφιοι θα υπογράψουν δέσμευση ότι θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στο νέο φορέα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας.

Η συμμετοχή τριών κοινοβουλευτικών κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ) και έξι τουλάχιστον υποψηφίων (Φ. Γεννηματά, Στ. Θεοδωράκης, Γ. Καμίνης, Ν. Ανδρουλάκης, Γ. Ραγκούσης και Γ. Μανιάτης) στη διαδικασία της άμεσης εκλογής προέδρου του νέου κεντροαριστερού φορέα, μόνο συνηθισμένο γεγονός δεν είναι για τα πολιτικά πράγματα.

Η πολιτική ασάφεια

Ωστόσο, ο ούριος άνεμος αισιοδοξίας που προκαλεί η νέα κεντροαριστερή συσπείρωση, δεν μπορεί να κρύψει την ασάφεια γύρω από την πολιτική ταυτότητα του νέου φορέα:
– Ο νέος φορέας θα είναι ενιαίο κόμμα (κάτι στο οποίο παραπέμπει η εκλογή αρχηγού από τη βάση) ή ομοσπονδία κομμάτων και ομάδων; Αν προκριθεί η λύση του ενιαίου φορέα, θα αυτοδιαλυθούν τα κόμματα που θα τον αποτελέσουν;
– Ποιο θα είναι το ακριβές πολιτικό προφίλ του νέου φορέα όταν υπάρχουν διαφωνίες ακόμα και για την κεντρική ιδεολογική αναφορά, αφού άλλοι μιλάνε για Κεντροαριστερά (όπως η Φ. Γεννηματά) και άλλοι για προοδευτικό Κέντρο, όπως ο Στ. Θεοδωράκης;
– Σε τι ακριβώς διαφοροποιείται ο νέος φορέας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, όταν ακόμα και τα δύο μεγάλα κόμματα συγκλίνουν τόσο πολύ στην οικονομική πολιτική (λόγω μνημονιακής επιτροπείας), ώστε να πρέπει να «ανακαλύπτουν» ιδεολογικές διαφορές (όπως αυτή της εξίσωσης κομμουνισμού – ναζισμού) για να διαφοροποιούνται;
– Πώς θα εγγράφεται ο νέο φορέας στη μεγάλη παράδοση του ΠΑΣΟΚ και του Αντρέα Παπανδρέου; Αποτελεί κομμάτι αυτής της παράδοσης ή συνιστά ρήξη και αλλαγή παραδείγματος;

Το ζήτημα των συμμαχιών

Προς το παρόν, οι υποψήφιοι αρχηγοί αρχίζουν να ανοίγουν τα χαρτιά τους για το ζήτημα ενδεχόμενων συμμαχιών. Με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ μοιάζει να είναι το βασικό ερώτημα που θα κρίνει την εκλογή του αρχηγού.
– Η Φ. Γεννηματά επιμένει σταθερά στην γραμμή «ούτε ΣΥΡΙΖΑ ούτε ΝΔ […] Όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο. Αλλά αυτό δεν αρκεί […] Όποιος βλέπει μόνο την ανάγκη να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και αδιαφορεί για τα υπόλοιπα, ουσιαστικά λέει στον κόσμο να ψηφίσει Νέα Δημοκρατία και να κρατήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε εφεδρεία», είχε πει χαρακτηριστικά στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τον περασμένο Ιούνιο.
Στ. Θεοδωράκης και Γ. Καμίνης φαίνεται ότι προκρίνουν τη συμμαχία με τη ΝΔ, σε συνέχεια του «Μένουμε Ευρώπη» και της καμπάνιας για το “Ναι” στο δημοψήφισμα. Είναι ενδεικτικό ότι στη δήλωσή του στο Βήμα της Κυριακής ο Στ. Θεοδωράκης έκανε ονομαστική κριτική αναφορά μόνο στους «ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» οι οποίοι «αντιγράφουν όλα τα κακά του παλιού πολιτικού συστήματος».
Γιάννης Ραγκούσης και Γιάννης Μανιάτης, πιστοί στη «εκσυγχρονιστικό» παρελθόν τους, προσβλέπουν και αυτοί σε μια συμμαχία με τη ΝΔ. Σε άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο Γιάννης Ραγκούσης αναφέρει ότι ο τόπος δεν μπορεί να κάνει νέα αρχή όσο «ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί δεσπόζουσα θέση ως τρέχουσα ή δυνητική κυβέρνηση».
– Στον αντίποδα φαίνεται να κινείται ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος διατηρεί σαφώς πιο «αριστερό» προφίλ, κοντά στις παραδόσεις του ΠΑΣΟΚ. Προς το παρόν πάντως ο κ. Ανδρουλάκης δεν έχει ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του, ενώ ακούγεται ότι υποψηφιότητα θέλει να θέσει εκ νέου και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Πώς θα γίνει η εκλογή;

Προκρίνεται και εκλογή με τον παραδοσιακό τρόπο, αυτοπρόσωπη παρουσία στην κάλπη και τον ηλεκτρονικό, δηλαδή εξ’ αποστάσεως κυρίως για όσους από το εξωτερικό επιθυμούν να μετάσχουν στην διαδικασία. Ο κ. Αλιβιζάτος διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι η επιτροπή θα διασφαλίσει απολύτως και τον ανοικτό και τον αδιάβλητο χαρακτήρα της εκλογής του νέου αρχηγού.

Κεντροαριστερά: Μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου όλες οι υποψηφιότητες να έχουν κατατεθεί

Δημοφιλέστερα

To Top