ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τρία εκατοστά προς τα νοτιοδυτικά μετακινήθηκε η Ζάκυνθος από τον σεισμό

Τουλάχιστον τρία εκατοστά προς τα νοτιοδυτικά μετακινήθηκε η Ζάκυνθος από τον μεγάλο σεισμό τα ξημερώματα της Παρασκευής, δήλωσε στο ΑΠΕ ο διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών δρ Αθανάσιος Γκανάς. Αυτό προκύπτει από την ψηφιακή επεξεργασία και ανάλυση των εικόνων ραντάρ του δορυφόρου Sentinel-1 της υπηρεσίας Copernicus του Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), οι οποίες αποκαλύπτουν την επιφανειακή παραμόρφωση του εδάφους στη Ζάκυνθο.

Σύμφωνα με τον κ. Γκανά, ο σεισμός προκλήθηκε στο δυτικό τμήμα του λεγόμενου Ελληνικού Τόξου. Με τα έως τώρα δεδομένα, ο μηχανισμός γέννησης του σεισμού δείχνει δύο ρήγματα,ωστόσο, σύμφωνα με τον Θανάση Γκανά, «οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη ξεκάθαρη εικόνα για το ποιο ρήγμα τον προκάλεσε».

Η μετακίνηση ήταν κυρίως στο οριζόντιο επίπεδο, ενώ δεν διαπιστώνεται κάποια αισθητή κατακόρυφη μετακίνηση. Ο κ.Γκανάς ανέφερε ότι οι επιστήμονες του ΕΑΑ αυτή την περίοδο αναλύουν επίσης γεωδαιτικά στοιχεία από τους σταθμούς GPS στα νησιά του Ιονίου και στην Πελοπόννησο για να δουν αν ο σεισμός έχει προκαλέσει και άλλες μετακινήσεις στην ευρύτερη περιοχή.


H σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται στην περιοχή ακόμα και σήμερα


Ο σεισμός, μεγέθους άνω των 6 Ρίχτερ, έγινε επίσης αισθητός σε άλλα νησιά του Ιονίου, στην Αθήνα, στην Πελοπόννησο καθώς και στη Μάλτα, στην Ιταλία, στην Αλβανία, ακόμη και στη Λιβύη. Η μετασεισμική δραστηριότητα ήταν ιδιαίτερα έντονη, ενώ η Ζάκυνθος κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Τρία εκατοστά προς τα νοτιοδυτικά μετακινήθηκε η Ζάκυνθος από τον σεισμό
To Top