ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τράπεζα Πληροφοριών για την Επανάσταση του 1821 στο Ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας

ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Θετική αξιολόγηση από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία» του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 έλαβε η πρόταση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στην οποία συμπράττει ο Δήμος Καλαμάτας μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησής του «Φάρις», με τίτλο: «Καλαμάτα 1821 – Δρόμοι Ελευθερίας».

Μια διαδραστική τράπεζα πληροφοριών θα εγκατασταθεί στο ιστορικό Δημαρχείο, ενώ θα προβάλλονται με ψηφιακό τρόπο τα γεγονότα της Επανάστασης του 1821, που ξεκίνησε από την Καλαμάτα.

Θα δίδεται, επίσης, πληροφόρηση και για τις κοινωνικές, οικονομικές και λοιπές συνθήκες της ζωής κατά την εποχή της Επανάστασης.

Όπως επισημαίνεται και στην ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας μέσω της υλοποίησης νέων πολιτιστικών δράσεων – και με την παράλληλη ενσωμάτωση προϋπαρχόντων δρωμένων της πόλης – θα πραγματοποιηθεί η διασύνδεση του 1821 με το σήμερα και η ανάδειξή του. Ακόμη, θα επιχειρηθεί η θεσμοθέτηση ενός πλαισίου πολιτιστικών, εμπορικών και τουριστικών δρωμένων, που θα αποτελέσουν ένα νέο σημείο αναφοράς για την πόλη.

ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ “ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ”

Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα θα ενταχθεί και η πλήρης αναδιοργάνωση της εκδήλωσης που πραγματοποιείται την 23η Μαρτίου κάθε χρονιά, για την έναρξη της Επανάστασης και την Απελευθέρωση της Καλαμάτας.
Το πρόγραμμα, που θα συνδυασθεί με πρωτότυπη ερευνητική ιστορική εργασία από πλευράς Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, θα ξεκινήσει στις αρχές του 2018, με περίοδο υλοποίησης 36 μηνών και θα ολοκληρωθεί το 2021, λίγο πριν την επέτειο των 200 ετών από την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Για τις λεπτομέρειες υλοποίησης του προγράμματος, το Δημαρχείο επισκέφθηκε, σήμερα Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νίκος Ζαχαριάς, ο οποίος συναντήθηκε με το Δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα και την Αντιδήμαρχο Προγραμματισμού Παναγιώτα Ντίντα.

Τράπεζα Πληροφοριών για την Επανάσταση του 1821 στο Ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας
To Top