Βιβλίο

“Το δωμάτιο με τις μύγες”: Την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου η παρουσίαση του βιβλίου στην Καλαμάτα

Την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου στις 18:30, το βιβλιοπωλείο ΒΙΒΛΙΟΠΟΛΙΣ, οι εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ και το café Bodega διοργανώνουν παρουσίαση του νέου βιβλίου του Θάνου Καψάλη με τίτλο: «Το δωμάτιο με τις μύγες».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Δρ. Μαρία Ξαπλαντέρη, Βιολόγος, μέλος ΕΔΙΠ Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Δρ. Ευθυμία Καραγιάννη, Βιολόγος, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φυσικών Δ.Δ.Ε. Μεσσηνίας

και Θάνος Καψάλης, Βιολόγος, συγγραφέας

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δρ. Μάριος Αθανασόπουλος, Ιστορικός, μέλος ΕΔΙΠ Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πατάρι του café Bodega (πλατ. Βασ. Γεωργίου 24, Καλαμάτα).

Θα ακολουθήσει συζήτηση για το βιβλίο αλλά και γενικότερα για την εκπαίδευση του σήμερα και του αύριο.

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Το 1976 ο Φώτης Καφάτος έγραφε για το κλίμα εντός του οποίου ευδοκιμεί η βιολογική έρευνα:
«Στα δημιουργικά εργαστήρια οι καθηγητές και οι φοιτητές δουλεύουν πλάι-πλάι στην έρευνα…Ανταλλάσσουν διαρκώς ιδέες, και κανείς δεν ξενίζεται πως οι πιο δημιουργικές συχνά προέρχονται από τους εικοσάχρονους. Το κλίμα αυτό είναι σημαντικό, γιατί επιστήμη δεν είναι ένα σύνολο πληροφοριών, αλλά ένας τρόπος σκέψης».
Ήταν σαν να ήθελε, ο μεγάλος εκλιπών βιολόγος να περιγράφει την ατμόσφαιρα του μικρού εργαστηρίου του Columbia στο οποίο στις αρχές του 20ού αιώνα, ένας εμπνευσμένος καθηγητής, ο Thomas Hunt Morgan και οι τρεις εικοσάχρονοι φοιτητές του, οι Η. Muller, A. Sturtevant και C. Bridges έθεσαν τις βάσεις της Γενετικής στη μορφή που τη γνωρίζουμε σήμερα.
Την ιστορία αυτού του εργαστηρίου, του «δωματίου με τις μύγες», αφηγείται το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας. Μια ιστορία συγκινητική, καθώς συμπυκνώνει το πνεύμα της περιέργειας και της συνεργασίας στην αναζήτηση της γνώσης, αλλά και μεγαλειώδης ταυτόχρονα. Αυτά που συνέβησαν, δεν ήταν μόνο επαναστατικά για τη Γενετική και τον τρόπο με τον οποίο οργανώνεται η έρευνα. Δημιούργησαν μια «σχολή» με μια δεκάδα σχεδόν, βραβείων Νόμπελ, που ήταν μαθητές του Morgan ή μαθητές, μαθητών του (από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1956. Αποφοίτησα από την Ιόνιο σχολή το 1973 και το 1978 αξιώθηκα του πτυχίου του βιολογικού τμήματος του ΑΠΘ. Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής θητείας μου ενεπλάκην στον χώρο του βιβλίου, όπου διετέλεσα αρχισυντάκτης της Φυσιογνωστικής Εγκυκλοπαίδειας Γιοβάνη, συντάκτης της Εγκυκλοπαίδειας Δομή και επιμελητής της μετάφρασης του Λεξικού Penguin για τις εκδόσεις Ερατώ. Τον χώρο του βιβλίου εγκατέλειψα το 1986 για να εργαστώ στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στο μεταξύ αγάπησα τη διδασκαλία και ειδικά τη διδασκαλία της Βιολογίας, μαθήματος που το έβρισκα - και εξακολουθώ να το βρίσκω - ως μια μαγευτική αφήγηση δυο εποποιιών. Της εποποιίας της Οργανικής Εξέλιξης και της εποποιίας της Επιστήμης που στην πραγματικότητα αποτελεί γόνιμο καρπό της προηγούμενης. Αυτή την αφήγηση ενός βιολογικού κι ενός πολιτισμικού γεγονότος προσπάθησα να υπηρετήσω από τη σχολική τάξη, το γραφείο αποσπασμένου εκπαιδευτικού στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και τη θέση του Εισηγητή Βιολογίας στο Ι.Ε.Π καθώς και στα βιβλία που συνέγραψα. Θα έλεγα, λοιπόν, πως είμαι ένας τυχερός άνθρωπος. Όχι μόνον διότι ευνοήθηκα από τη συνάντησή μου με μια συναρπαστική επιστήμη, αλλά και διότι μου δόθηκε η δυνατότητα τον ενθουσιασμό μου για αυτήν να τον μεταδίδω στους μαθητές μου και στους αναγνώστες μου. Κι αυτός αντί να σώνεται να ανανεώνεται.

“Το δωμάτιο με τις μύγες”: Την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου η παρουσίαση του βιβλίου στην Καλαμάτα

Δημοφιλέστερα

To Top